Администрација жели још два милиона за канцеларије

Служба за заједничке послове институција Босне и Херцеговине не одустаје од идеје о куповини пословног простора од два милиона марака у Источном Сарајеву, па су тако, након што су прошле године захтијевали новац за тај простор, одлучили да и ове године окушају срећу и затраже новац из буџета.

Република Српска 10.11.2021 | 19:55
Администрација жели још два милиона за канцеларије

Служба заједничких институција је прије свега три године потрошила три милиона марака на куповину простора од 1.063 квадрата управо у Источном Сарајеву, али то их није спријечило да затраже новац за куповину другог дијела те зграде. 

Наиме, овај пут су објавили Приједлог одлуке о одобравању вишегодишњег пројекта куповине објекта за потребе институција БиХ у Источном Сарајеву. 

Како је наведено, желе да купе објекат укупне површине 600 метара квадратних, који ће бити уврштен у програм вишегодишњих капиталних улагања у износу од два милиона марака. 

Немилице троше државни новац

Да челни људи у БиХ институцијама не воде превише рачуна када је потрошња државног новца у питању најбоље показује случај министра спољне трговине и економских односа БиХ, Сташе Кошарца.

Он је почетком прошле године од Савјета министара БиХ тражио два милиона марака како би купио пословне просторије за од 550 квадрата за службу коју води, што значи како је био спреман да по квадрату плати око 4.000 марака.

Предложено је да финансирање куповине буде извршено у периоду од 2022. до 2023. године кроз поменути програм, а који би био евидентиран у буџету Службе. 

Наредне године би, према њиховом плану из Буџета институција БиХ било издвојено 1,5 милиона КМ, а 2023. године преосталих пола милиона марака. Да челни људи у БиХ институцијама не воде превише рачуна када је потрошња државног новца у питању најбоље показује случај министра спољне трговине и економских односа БиХ, Сташе Кошарца.

Подсјетимо, како је ЦАПИТАЛ раније писао они су 2018. године од предузећа “Грађење” са Пала купили пословни простор на адреси Трг илиџанске бригаде 2б. Било им је одобрено три милиона марака, али с обзиром да је квадрат плаћан по цијени од 2.830 марака, могли су да купе тек дио објекта.

Тада су се одлучили за куповину канцеларијског простора, а испоставило се да се у преосталом дијелу објекта, који власник држи под кључем, налазе просторије попут сале за састанке, амфитеатра, ресторана, магацина, архиве, оставе и свега оног што је непходно за рад државних службеника, а који не могу користити.

Из Службе за заједничке послове су тада, у приједлогу своје одлуке навели како су до сада за одржавање већих састанака и скупова били приморани да простор резервишу на другим мјестима по граду. Такође, тврде они, ријеч је о простору који је замишљен као јединствена цјелина.

Проста рачуница показује да ће уколико ова Одлука буде реализована власник “Грађења” Зоран Попић, који је према нашим сазнањима веома близак СНСД-у за сваки продати квадрат добити преко 3.500 марака, с тим да у ту цијену улази адаптација простора и његово прилагођавање потребама службе.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је још у фебруару прошле године код трговаца некретнина провјерио да цијена новоизграђених пословних простора у Источном Сарајеву тада није прелазила 1.500 КМ по квадрату, док се за стару градњу могла добити и повољнија цијена што указује на то да је Служба пословних простор у овом граду купила по готово дуплој цијени.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дрзава

10.11.2021 19:54

Ваља дрзава ха ваља,бандо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Махајтемолимвас

10.11.2021 20:09

Чему куповина када це то министарство бити укинуто зато сто није по изврсном дејтону јавите се цорава посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕСЕЊИ ДАНИ

10.11.2021 20:15

НАЈБОЉЕ БИ БИЛО КУПИТИ ЈЕДАН АВИОН И НАТОВАРИТИ СВЕ ОВЕ ПОЛИТИЦАРЕ ГЛОДАРЕ,ОДВЕСТИ ИЗНАД НЕКОГ ОКЕАНА ИСТРЕСТИ ИХ СВЕ ТАМО ИЛИ У СИБИР,САМО ТАКО ЦЕ СЕ ОВАЈ НАРОД ОСЛОБОДИТИ ГАМАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

10.11.2021 21:36

Истрести их у КПД ЗЕНИЦА ИЛИ КПД ФОЧА!!!

Name

Има рјешење

11.11.2021 06:54

Ено им зграде Гранде траде у БЛ, на продају је, Јавити се двојици Мила или још боље само једном. Оном што се за све пита. Шифра - плати и носи.

ОДГОВОРИТЕ