Синдикат: Тражимо веће плате за просвјетаре

Просвјетни радници у Републици Српској су у незавидном положају, пандемија корона вируса додатно отежава њихове свакодневне задатке, а плате не прате њихов обим посла. Синдикат образовања науке и културе тражи боље услове за ове раднике.

Република Српска 10.11.2021 | 17:59
Синдикат: Тражимо веће плате за просвјетаре

Просвјетни радници обављају тежак и захтијеван посао. Њихова је обавеза образовати и васпитати генерације које ће водити Републику Српску, а за то морају бити адекватно плаћени, што тренутно није случај. По Меморандуму из 2017. године предвиђено је повећање плате просвјетним радницима, али и изједначавање платног коефицијента ових радника са осталим корисницима буџета Републике Српске.

„Плата људи са високом стручном спремом, корисника буџета, у овом тренутко око 250 КМ већа у односу на плату професора, што је недопустиво“ истиче Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Из овог Синдиката кажу да је недопустиво да остали будзетски корисници имају много веће плате него радници у просвјети. Истичу да је то неправда која траје годинама. Они су позвали ресорна министарства и Владу на преговоре.

„Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске у будућим разговорима и преговорима са ресорним министарствима и Владом Републике Српске тражи додатно издвајање стерстава за повећање примања радника и уједначавање платних коефицијената са осталим корисницима буџета Републике Српске, те распакивање Закона о платама, у смислу посебног исказивања накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте“, каже Гњатић.

Велики проблем у просвјети је, како наводе, одлив млађег становништва.

 „Млади људи одоше са ових простора и то може бити проблем, прије свега, у просвјети, јер ако немамо младих људи неће бити ни дјеце, а видимо по упису да их је све мање“ наводи Гњатић.

Из Синдиката инсистирају да локалне заједнице приликом креирања буџета за наредну годину размотре могућности да побољшају материјални и социјални статус радника у предшколском васпитању и образовању.

(БН  Фото:Илустрација)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Пери

10.11.2021 17:22

Нисте ни те заслужили. У току године 4 мјесеца уопште не радите. Када радите то је максимално 4 до 5 сати. Од када је кренуло ово лудило настава је скраћена а родитељии ако сами не уче дјецу пропаст. Зато поклопите се ушима боље би било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркела

10.11.2021 18:55

Нико ти не брани да радиш у просвјети...

Name

дисидент

10.11.2021 19:40

Сад ми је жао што ниси понављао разред!

Name

тесим

10.11.2021 20:24

Као дугогодишњег просвјетног радника страшно ме иритира општеприхваћена неистина у народу да имамо четири мјесеца одмора. Настава обично траје до 20. јуна, након чега слиједе бројни састанци Наставничког вијећа, администрација, матичне књиге, свједочанства... Све то траје до почетка јула.Ако имате срећу да нисте у бројним комисијама за бодовање и упис нових ученика. Ако јесте, онда имате обавезе до средине јула. Распуст за нас траје до средине августа, ЗНАЧИ У НАЈБОЉЕМ СЛУЧАЈУ МАКСИМАЛНО МЈЕСЕЦ И ПО ИЛИ ОКО 30 РАДНИХ ДАНА. То је незнатно више од уобичајених годишњих одмора у свакој регуларној фирми. Друга ствар која ме иритира да радимо кратко и неквалитетно, што тврде они који појма немају о начину рачунања наше 40-часовне радне седмице. Сви гледају само 20 часова непосредног рада у учионици. А шта је са припремама за час, раду у стручним органима, раду са родитељима, вођењу администрације, анализи и исправљању писмених и контролних задатака...Заборавља се да многи високообразовани раде реално доста мање. И да, у школи не можете радити тако што ћете купити диплому у некој селендри за новац. Огромна већина просвјетних радника је врло квалификована за посао који обавља. хумана и ради са пуно љубави према дјеци. Само незналице и скоројевићи могу да тврде супротно, јер знају да им мирни и толерантни просвјетни радници неће показати зубе и оштро одговорити..Мислим да је сада Дара превршила сваку мјеру и да моје мишљење дијеле све моје колеге.

Name

Зоx

10.11.2021 20:38

Која 4 мјесеца? Којих 4-5 сати дневно? Просвјетни радник(који савјесно обавља свој посао) поред тих 4-5 сати у школи проведе код куће још бар 2-3 сата за припрему часова. Зимски распуст траје 3 седмице,прољетни једну,а обавезе у школи за наставнике не престају када и часови,него трају до краја јуна. Јули је одмор за све,а обавезе почињу средином августа(за оне који имају поправне и прије). О он-лине настави не треба ни причати колико је то тек заморно и колико времена захтјева. Према томе,прије него што било шта коментаришете,мало се распитајте.

Name

...м

10.11.2021 20:39

Ре Пери- све истина.Пандемија је показала да се мозе и онлине уцити и да нам просвјета и нетреба- ајд нек полицајац, докор, рудар, радник на пилани ...ради онлине! Хаха..не мозе.

Name

Ненад

10.11.2021 20:42

Па и ови дигли два прста па вицу хоцу и ја вецу плату. Браво дјецо од малена се мора борити. Мозда би ипак било боље да дигнете три прста прогласице вас издајницима.

Name

Профа ре тесим

10.11.2021 21:09

Све тачно колега !!! Само 1% наших колега не ради како треба. Имам једно питање за родитеље, зашто долазите код учитељица, наставница, професора или преко познаника тражите бод за успех вашег детета ??? Зар је тај бод толико важан ? Одгојите боље своју децу јер њихова некултура је и ваша ! Ми смо им у школи и отац, мајка, брат и сестра ! Јел они живе сами или са вама ? Поздрав мојим просветним радницима !!!!!!!!¡!!!¡!

Name

Коп

10.11.2021 22:31

Као дугогодисњи просвјетни радник,хвала богу бивси,слазем се да вецина није заслузила ни садасњу плату.Цаст цасним просвјетарима којих је по мојој слободној процјени 20%.Накотило се у просвјети олоса којима би забранио било какав контакт са дјецом а не да их несто уце.

Name

Нострадамус

11.11.2021 05:10

Подрска просвјетним радницима сви морамо да се боримо за своје достојанство и да једни друге подрзе.

Name

Србо

10.11.2021 17:28

Овај се ко Ранка Мишић јави једном годишње или пред изборе и онда добије по ушима и он се учити, колико има вишка просвјетара колики им је фонд часове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф

10.11.2021 18:57

Сви наставници су плаћени у складу са бројем часова које држе, а то зависи од броја одјељења. Школа може имати на списку 70 наставника, а обрачунавати укупну суму за плате као да има 40 јер многи, и преко 50% у одређеним школама, немају норму. Већи број прима плату од 100 до 200 марака јер нема дјеце, а зналци међу коментаторима би и то да им се одузме. Медији то подгријавају тако што напишу колико је запослених као наставници, али не и колико се пуних плата исплати

Name

Професор

10.11.2021 19:22

Ти мора да си био добар ученик.Па ти знаш ко је шта заслужио и знаш ко шта и колико ради.Јадниче мали просвета је основа сваког развијеног и нормалног друштва зато ћути ниси прочито никад ништа.

Name

Ре Професори

10.11.2021 20:52

Ајде Мили љубите скуте, да не би било отказа, ха ха ха.

Name

Ђорђе

10.11.2021 17:42

Недопустиво је да ови "лопови и полусвјетови", држе своје фотеље, а брига их за просвјету и све око просвејете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2021 18:14

Када би бурлини лопови који су све покрали у РС,дали вама просвети и борцима како треба у РС,шта би они имали додатно красти поред велики своји плата у РС.

Name

Побољшајте ПИСА резултат

10.11.2021 17:47

Па се онда може причати о повећању плата... Очигледно НИШТА НЕ РАДИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.11.2021 17:55

А колике плате имају просвјетни радници гдје је већи ПИСА резултат...

Name

@Зоран

10.11.2021 18:58

Плата се прво мора заслузити. Јеси ли свјестан да су наса дјеца буквално функционално неписмена. Буквално. И онда они који су их тако добро "науцили " тразе награду? Ево, бицу фер: гласао бих да сви просвјетни радници који описмене своју дјецу добију дуплу плату за награду. Овако, заслузили су да им се од плате скине бар половина. Имам кцерку у гимназији, у трецем разреду, на биологији на примјер оцјену зарадјује преписивањем лекција из књиге у свеску. И таквом "професору" мало плата коју "зарадјује". То је за затвор, а не за повисицу. Као отац дјетета сколског узраста, морам да казем да се ја сокирам када цујем за достојног и вриједног просвјетног радника. Да се не трудимо да радимо с њом код куце, кцерка би ми била неписмена а има све петице у "сколи". Брука и срамота. Боље је да се не огласавају, сви ми знамо како они добро раде.

Name

Татар

10.11.2021 19:02

Мене само занима зашто нас читавог живота деле и класирају као да су други у бољој ситуацији. Или дајте за све или никоме.Што су они заслужили боље од рудара?

Name

Ре Зоран

10.11.2021 19:10

С обзиром да смо међу задњима, многи имају МНОГО мање плате

Name

Брдар

10.11.2021 18:18

У Шамцу Кладионице пуне Професора,Наставника и Учитеља.Прво то ријешите па им дајте плате.Шта могу дјеца научити од њих.Како да они дјеци казу да је Коцкање зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.11.2021 18:19

Не треба им ни повецати плате. Ниста ни не раде. Цас 20 мин у току пандемије. Ста цу и рсдили током просле године и колико су радили? Треба системски поцети ријесавати проблеме. Радити на наталитету...Коме це ти просвјетари предавати? Све цркава ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

10.11.2021 18:27

Колико раде и ово сто сада имају им је таман,прије 15 година су имали плату око 400 км а ја имао 600,сада ја имам плату исто 600 км и дупло више радим а они раде исто а плате им 1200.Немам годишњи и викенд како треба,а они раде до 11 сати и имају скоро три мјесеца годисњег.О знању које пренесу дјеци могло би се данима расправљам, ако редитељи раде са децом неста и науче. ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Воx

10.11.2021 19:35

Коју стручну спрему захтјева Ваш посао и колико је сложен или опасан? Да ли бисте били срећнији да наставници гладни и одрпани долазе на часове? Дјеца родитеља који имају новац се ионако исмијавају наставницима и посматрају их са висине. Укините онда школе па ћете видјети у шта ће се друштво претворити већ за пар мјесеци

Name

Кукиц.

10.11.2021 20:22

Па ти мозес радит јос 15 година али њихов посао никад нецес моци радити. Ти си са својим интелектом ударио у плафон и крај . Цути!

Name

за пери

10.11.2021 19:04

Кад си ти друже задњи пут био у школи,па знаш како и шта се ради???Има 40 година!Лијечи фрустрације на неком другом,остави народ на миру.Треба трпити такве као ти,мало им је и то мјесеци колико спомињеш...шта ти знаш о том послу,или било којем?Ментални склоп нула бодова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Озрен

10.11.2021 19:13

И'ма добрих просвјетара Који постено раде посао.Сто не нападате разне будзетске организације мисеви једни него ударили По уцитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

10.11.2021 19:21

На основу цега тразе веце плате? Поломих се с дјететом да га науцим несто јер у сколи нити ста уци нити ста запамти. Некад се питам за ста га и саљем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прода

10.11.2021 21:46

Што се ломиш?Није тешко дијете то научити .Само му објасниш и то је то.

Name

ВРС

10.11.2021 21:59

Видиш муке твоје са једним учеником, а шта мислиш да их имаш 200. И како и зашто сви узимате за право коментарисати рад наставника, а тако мало знате о томе

Name

Ре

10.11.2021 22:08

Па ако си доктор види шта ти је са дјететом

Name

Оо

10.11.2021 22:09

Ако дијете слабо памти то резултује слабим усвајањем знања. Нисмо сви обдарени могућношћу знатног памћења. То опет није кривица наставника. Ако сте доктор макар толико вам је познато. Ипак, ваља пред спавање жуч просути по неком...

Name

Но наме

11.11.2021 03:35

Па висе од пола наставника се ни не труди да несто дјецу науци. Образовање дјеце је постало искљуциво на родитељима. Цаст изузецима којих је јако мало и њима треба повецати плату јер није уреду да се третирају исто као и ови сто само физицки на посао долазе

Name

Доктор

11.11.2021 07:38

Господо, нико није рекао да мојем дјетету 'несто фали' по васем мисљењу него да би дијете имало основно образовање висе се ја као родитељ морам да ангазујем. Моје је да дијете науцим како да се понаса и са тим немамо проблема али да га ја уцим писана слова и редне бројеве јер у сколи не уци, мислим да је ван сваке памети. Цаст постеним уцитељима али тренутно је много висе оних који су дипломирали у Грацаници и Сироком Бријегу па ни ти добри и постени не могу доци до изразаја. Кад данасње видим како раде, ја бих својим уцитељима, професорима и наставницима који су вец у пензији, повецала исте три пута висе. Сигурно је да они који заиста раде, морају да одвоје много висе времена него сто то сирим народним масама изгледа али они сто не раде, не раде бас ниста. И ово сто неко написа да ја просипам зуч, зар је је просипање зучи исто сто и реци истину? Да сам несто слагала, не би вас се толико накачило на овај коментар јер истина увијек висе заболи од лази?

Name

Ре доктор

11.11.2021 08:41

Ја своје слала због социјализације а сто се тице знања мрка капа,никакво предавање,уцење лекција из књига и преписивање,о развијању логике,размисљања и других вјестина нема говора.

Name

Фениx

10.11.2021 19:45

Издао нас Додик? Помагајте. Мене није могао издати кад му никад и нисам вјеровао. Нема од тога ништа.Назор и ово исплаћује. Све је уништио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.11.2021 22:24

Како наш главни шеф државе каже да је џаба школа ако ниси у систему.Родитељи не уписујте своју дјецу у школу( наравно они који мисле да их просветни радници не знају васпитавати и образовати). Најлакше је владати непросвећеним народним масама.Ови коментатори што имају негативан став о просвети можда ускоро постану министри.

Name

Елена

10.11.2021 22:06

Просвјетним радницима се не даје медијски простор да би презентовали свој рад,него годинама читамо флоскуле о 4 мјесеца одмора и неколико сати дневно рада у школи. Љетни распуст почиње почетком јула и истиче половином августа или чак и 10.августа у зависности колико имате година радног стажа, половином августа већ буде и прва сједница,и очекује се да сте на располагању ако вас позову.Зимски распуст реално траје десетак дана,кад се одбију нерадни дани током јануара. Свакодневне припреме за час,административни послови,паралелна документација,електронски дневник и дневник у школи,онлајн настава за ученике који су у изолацији,.Крај школске године 2019/20.од марта ,када је кренула ситуација са ковидом,карактерисао је и рад по 12 сати дневно.,бројни семинари,савјетовања,сједнице...У коментарима неки помињу да ученици не показују довољно знање,један дио зависи од наставника,али не може се искључити мотивација и рад ученика,образовање је деградирано,и развија се свијест о неким другим вјештинама што има рефлексије и на мотивацију ученика за учењем. Одјељења су превелика,неријетко има и више од 25 ученика у одјељењу,.а идеално је око 20 ученика,тада би просвјетни радник могао више да се посвети сваком ученику. Када би просвјетни радници били медијски интересантни,бар 10 %колико пјевачи,старлете,спортисти,вјерујем да би било мање оваквих прича о 4 мјесеца распуста и неколико сати радног времена на дневном нивоу,тада би били у позицији да сами представе свој рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коп

11.11.2021 08:25

Семинари,сједнице,савјетовања......хахаха.хајде молим те далеко је то од едукације,сједнице да и не спомињем.Играте се сколе.

Name

@Елена

11.11.2021 09:46

Ево, ја вам не спорим да имате веци број радних сати него сто се то уобицајено мисли. Спорим вам све остало сто "радите" током тих радних сати (цаст веома ријетким изузецима). Као отац дјетета сколског узраста, имам богато искуство са мањкавостима образовног система а посебно просвјетних радника. Кцерка ми је у трецем разреду гимназије, дакле вец висе од 12 година радим два посла, свој и посао њених наставника и професора после радног времена. Немам довољно епитета да описем ста све моје дијете "науци" у сколи, и колико тога морам ја да јој предајем када се врати са цасова. Среца да знам математику и физику, јер сам скупо плацао цасове латинског и њемацког да би дијете бар несто знања понијело на факултет. А дјевојка је вриједна и интелигентна, одлицан је уценик. Ипак са свим тим петицама појма нема о основним стварима, ако ми код куце додатно не радимо са њом. Вец сам писао да билогију не уци, вец за оцјену преписује лекције из књиге у свеску. На информатици, у гимназији, "уци" како се прави поwер поинт презентација. Дјеца у свијету кодирају у трецем разреду гимназије... Нормалан цовјек мозе да полуди суоцен са толико апсурда и нерада у сколама, и са размјерама заглупљивања које дјеца дозиве током сколовања.

Name

Елена

11.11.2021 22:00

Коментар сам написала као одговор на флоскуле о трајању распуста,радном времену и сл.не у вези са платом. Након радног времена ,свакодневно као просвјетни радник радим за рачунаром неколико сати,уносећи оцјене у ел.дневник,обавјештавајући ученике који нису били у школи у вези са наставним садржајима који су обрадјивани тог дана, припремајући презентације и сл. Постаје мало дегутантно читати како просвјетни радници не раде,мислим да је већина професора посвећена свом раду.

Name

Професор

11.11.2021 07:32

Добро си се и ти Гњатицу сетио, просветних радника. Ухљебио се, добро ти па те за њих није брига. А сто се тице ових коментара на рацу просвјетних радника , морам да им одговорим. У просвјети се ради као и у овом друштву. Просветаре не пита нико ниста, као ни остале раднике него им се намеће свега и свашта. И у просвету се примају радници по страначког припадности, важно је да се неко угљени, хоце ли радити или неће, мање важно. Директори у просвети страначки, раде како им се нареди. Можете мислити каква су дјеца оваквих са негативним коментарима. Пошаљете дјецу у сколу, мислите да је учитељ дужан и да га учи, васпитава, одгаја, а ви навратите понекад да видите шта вам је са дјететом, а најчешће ако није добило оцјену коју ви мислите да треба да има а не ону коју је заслужило. Просветни радници су се претворили у писаре. Важно је да се попуне све табеле, папирологија, знање ученика је у овом друштву најмање важно. О том одмору од 3 мјесеца, могу да прицају покврени и безобразни. На одмор се иде 1. јула а враћа од 5 до 15 августа, зависи од обавеза. У пандемији је већина радила скраћено или никако и онлине, јер је донесесена таква наредба. Ни за кога то није спорно само за просвету. Ове злураде коментаре дају само они који су са купљених знањем и дипломом успели да се лијепо ухљебе , па сада по свему и свакоме пљују. Пошто сам просветни радник ево нудим свакоме ко мисли да је лијепо радити у сколи у ово вријеме ,да се мијењам, за радно мјесто и за плату са истом школском спремом. Велики поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.11.2021 07:53

Треба заслузит плату дјеца неписмена заврсе сколу преписују варају а наставници се праве будале невиде ко фол а мозда неки и невиде јер их није брига да дјеца науце несто битно хе да заврси цас,дјеца добију пролазну оцјену на превару и на вријеме схвате да су лоповлук и корупција темељ насег јадног друства. СРАМ ВАС БИЛО УЦИТЕЉИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

11.11.2021 09:18

Заборавио си споменути ове сто наплацују двојке.

Name

Ре Лела

13.11.2021 16:23

Не брините, укинутр су двице. Није потребно плацати.

Name

Глигор

11.11.2021 10:05

Систем насег сколовања је такав да се просвјетни радник труди да сто висе уценика ухвати и подјели висе јединица,сто висе јединица ,бољи професор.Кад би се мало висе потрудили око преносења знања ако га имају то би била вец друга прица.У нормалним земљама уценике тестирају и по резултатима оцјењују уцитеље сто је ок јер се труде да дјеца несто и науце .О односу на релацији уценик и професор сувисно је било ста коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Сарајево

11.11.2021 14:44

Ињзињери у електро привреди имају преко двије хиљаде плату а њихов колег који предаје у лектро техницкој сколи једва хиљаду и двјеста и то ако имају пуну норму .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре И.Са

12.11.2021 11:41

Па јел то мало???