Оснивање фирме 11 пута скупље у БиХ него у Србији

– Отварање компаније на подручју БиХ кошта 11 пута више него у Србији и Црној Гори, а потребно је и далеко више папирологије и времена да би се отпочело пословање у односу на регион, као и поједине земље Европске уније.

Босна и Херцеговина 10.11.2021 | 07:54
Оснивање фирме 11 пута скупље у БиХ него у Србији

Показао је ово извјештај “Анализа баријера развоја предузетништва у БиХ”, објављен у оквиру пројекта Бољом управом до бржег економског раста, који подржава влада Норвешке, а спроводи Развојни програм УНДП.

Тако трошкови оснивања компаније, како показује ова анализа, у БиХ износе 2.300 марака, док су у Србији 200, а у Црној Гори 180 марака.

И листа процедура које су потребне за оснивање компанија код нас је доста дужа него у региону па их је тако у БиХ укупно 11, у Србији седам, Црној Гори осам, а тек три процедуре на подручју Словеније.

Губимо трку изгледа и са временом, што потврђује податак да је у пословном амбијенту БиХ минимално два мјесеца потребно за оснивање компаније, а у Србији тек седам дана, у Словенији осам, Црној Гори 12 дана и у Аустрији 22 дана.

„БиХ је земља пред којом се налази задатак креирања бољег пословног амбијента с циљем повећања броја, како домаћих тако и иностраних компанија. То за собом повлачи читав сет предуслова, од којих је најважнији измјена законодавног оквира“, наведено је у овом извјештају.

Процедуре за оснивање компаније оптерећене су, како је истакнуто, јаком администарцијом и недостатком информисаности.

„Неопходне су мјере које би растеретиле постојећу администрацију, да би се, на примјер, створила могућност онлајн регистрације пословања, што би скратило и вријеме и папирологију за оснивање. На првом мјесту потребно је и увезивање институција у централни регистар, као и дигитализација архивске грађе. Осим тога БиХ недостаје креирање културе издвајања за предузетништво, као и корекција закона о доприносима“, нека су од мишљења и препорука стручњака УНДП у БиХ, који су радили ову анализу.

Као један од проблема на који је указано, а који се јавља не само приликом регистрације, већ и током самог пословања, евидентирана је недовољна информисаност у погледу законских процедура, као и њених евентуалних измјена.

„Испитани предузетници, иако се ослањају на знање рачуноводствених агенција, врло често не могу добити неопходне информације или добију погрешне. Зато законодавна власт у БиХ мора повећати видљивост тих података кроз креирање и имплементацију централизованог система информација, као система који би на једном мјесту – онлајн прикупљао и информисао све предузетнике“, истакнуто је у овој анализи.

Члан Удружења економиста РС СWОТ Марко Ђого каже да је у БиХ много компликовано покренути сопствени бизнис и компанију.

„Прича о једношалтерском систему једноставно не “пије воде”. То у пракси није заживјело и заиста је тешко покренути бизнис у БиХ, а још теже га је касније одржати“, истакао је Ђого.

Према његовим ријечима, реформе у БиХ већ дуже вријеме стагнирају, док је Србија, на примјер, направила огроман помак напријед.

„БиХ и даље остаје једна од задњих земаља у Европи која са неким базичним реформама касни десетак година“, сматра Ђого и додаје да имамо превелику јавну администрацију, која оптерећује пословну заједницу и да би то питање требало ријешити, уколико желимо стране инвеститоре. 

(Глас Српске Фото: РАС/Србија)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Мане

10.11.2021 07:15

Још кад ту урачунате мито за сваки папир а касније и рекет који морате плаћати, већина одустане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воицка

10.11.2021 09:26

Багра у власти унисти све цега се дотакне!

Name

ВИЦ

10.11.2021 09:28

Јефтина кола на продају  Продајем Јефтина кола. Пожурите док Јефта није дошао!

Name

Дрекавац..!!

10.11.2021 07:18

Затварање је још скупље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брале

10.11.2021 07:42

ајд не лупетај... у породици смо имали 2 фирме, обе смо уредно затворили (због одласка у пензију) без икаквих проблема јер смо имали измирене све обавезе. Нисам љубитељ владајуце партије али некад стварно претјерујете... ако отварете СП, мозете га отворити за мале паре, цак су укинули неке таксе. Прије објављивања оваквих вијести, распитајте се мало у неком књиговодсветном бироу.

Name

Кум

10.11.2021 07:58

Јесту посто тек код затварања долазе добро сакривени намети које "насе" институције вјесто знају да користе сто за своје потребе и депне кризе.

Name

Хаха

10.11.2021 08:14

Мој пријатељ имао трговину тај није знао да има несто на црно, приликом затварања те фирме три године затварао фирму иако није имао дузан 1 марку ником па цак ни УИО итд мислим да и данас долазе коверте увјек несто тразе да се плати или достави неки.папир ?

Name

Јаффа

10.11.2021 08:51

Скоро сам завршио затварање...а, брате, шта све траже. У данашње дигитално доба има све меморисано, али кад у пореској раде гласачи Секте.

Name

Татар

10.11.2021 09:00

Ово је још један доказ да нико ништа не треба радити осим подобних.Ми остали ћемо чекати њихову милостињу климати главом и кад буде требало заокружити или руку доћи.Е тако се прави гласачка машинерија.

Name

Перспектива

10.11.2021 09:30

*ебес фирме - узгајајмо кромпир!

Name

БејХа

10.11.2021 07:32

Административне проблеме цемо ријесити када вратимо надлезности, ха,ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиотизам на дјелу

10.11.2021 07:44

Ако узмете у обзир да и када покренете легалан бизнис у БиХ, због огромних пореза, разреза, ПДВа, изгубите појам о плаћању. Више не знате шта и коме плаћате, али рачуни уредно долазе а никаква гаранција и питање, да ли сте ви наплатили посао за који треба да платите све те даџбине. Смањење стопа пореза, доприниса, потицаји, овдје не постоји ништа што би стимулисало људе да раде легално већ и даље сви гурају на "црно "између осталог што одговара и систему јер у пензионом фонду нема пара до кредита па стога држави (Баји,Драгану, Изетбеговићу)одговара такво стање, јер убиру колико толико пореза и намета а у пензиони фонд иде можда 5%свежег новца, остало кредити. Чак и фирме које постоје дуго на тржишту 70 % пословања раде у мутном јер је немогуће радити легално,транспарентно и изнад свега поштено код нас када на зарађених 1000 КМ треба дати држави 67КМ плус на крају године 10 % на новац који сте зарадили, легално платили порез али плаћате још и тих 10 %на опорезовани новац да би могли са њим располагати. А посебна прича је када желите фирму затворити, то је тек Гордијев чвор........СФСН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

10.11.2021 07:52

Био у фонду Пио, пошто имам стаж у Федерацији ,тражила да донесем да то упишу, ја донио а онда она од мене тражи да потпишем захтјев и да они службено затраже тај папир кои сам ја њима донио, и ја њој говорим што сам ово онда ја гањао а она мени па то је за вашу употребу ето само да имате, смијешно да смјешније не може бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

10.11.2021 09:00

Тако је то у озбиљним државама, коме се не свиђа нека иде у Њемачку, Данску, Шведску, Канаду, ... па нека тамо отвара фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

10.11.2021 10:02

Нормално да је тако. Морају тзв.привредници који криминално отварају фирме све платити прије добијања дозволе, а онда пошто је све незаконито плаћају рекет. Па то и птице на грани знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

10.11.2021 13:57

А за стецај 5000 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

10.11.2021 15:24

Баш би волио упознат неког нормалног ко овдје планира отворити фирму? Реално,катастрофа. Тај што је написао да је све ишло глатко приликом затварања нека се поклопи. Од производње цвјеца до сада,прошло двије сезоне још увјек траже неке ситнице и долазе нека рјешења,иако је све измирено. Ни Бог драги незна шта је. Кад одем тамо кажу,све је ок и уредно а након пар дана додје плава коверта са некаквим захтјевима. Сачувај Боже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

10.11.2021 19:01

У Шведској регистрација фирме не кошта ни једну марку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирикратија

10.11.2021 19:51

Зато је Ердоган изабрао Србију да доведе бизнисмене а не БиХ. Још се ради на примитиван начин од установе добустанове да се добије нека потврда док у напредним земљама мозес лицно узети неке потврде преко напредне технике. Ту су Још старински регистратори и печети. Гомила папирологија и гомила администрације. Толиким треба обезвриједити толике Плате и тако се гуле од народа.

ОДГОВОРИТЕ