Osnivanje firme 11 puta skuplje u BiH nego u Srbiji

– Otvaranje kompanije na području BiH košta 11 puta više nego u Srbiji i Crnoj Gori, a potrebno je i daleko više papirologije i vremena da bi se otpočelo poslovanje u odnosu na region, kao i pojedine zemlje Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 10.11.2021 | 07:54
Osnivanje firme 11 puta skuplje u BiH nego u Srbiji

Pokazao je ovo izvještaj “Analiza barijera razvoja preduzetništva u BiH”, objavljen u okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta, koji podržava vlada Norveške, a sprovodi Razvojni program UNDP.

Tako troškovi osnivanja kompanije, kako pokazuje ova analiza, u BiH iznose 2.300 maraka, dok su u Srbiji 200, a u Crnoj Gori 180 maraka.

I lista procedura koje su potrebne za osnivanje kompanija kod nas je dosta duža nego u regionu pa ih je tako u BiH ukupno 11, u Srbiji sedam, Crnoj Gori osam, a tek tri procedure na području Slovenije.

Gubimo trku izgleda i sa vremenom, što potvrđuje podatak da je u poslovnom ambijentu BiH minimalno dva mjeseca potrebno za osnivanje kompanije, a u Srbiji tek sedam dana, u Sloveniji osam, Crnoj Gori 12 dana i u Austriji 22 dana.

„BiH je zemlja pred kojom se nalazi zadatak kreiranja boljeg poslovnog ambijenta s ciljem povećanja broja, kako domaćih tako i inostranih kompanija. To za sobom povlači čitav set preduslova, od kojih je najvažniji izmjena zakonodavnog okvira“, navedeno je u ovom izvještaju.

Procedure za osnivanje kompanije opterećene su, kako je istaknuto, jakom administarcijom i nedostatkom informisanosti.

„Neophodne su mjere koje bi rasteretile postojeću administraciju, da bi se, na primjer, stvorila mogućnost onlajn registracije poslovanja, što bi skratilo i vrijeme i papirologiju za osnivanje. Na prvom mjestu potrebno je i uvezivanje institucija u centralni registar, kao i digitalizacija arhivske građe. Osim toga BiH nedostaje kreiranje kulture izdvajanja za preduzetništvo, kao i korekcija zakona o doprinosima“, neka su od mišljenja i preporuka stručnjaka UNDP u BiH, koji su radili ovu analizu.

Kao jedan od problema na koji je ukazano, a koji se javlja ne samo prilikom registracije, već i tokom samog poslovanja, evidentirana je nedovoljna informisanost u pogledu zakonskih procedura, kao i njenih eventualnih izmjena.

„Ispitani preduzetnici, iako se oslanjaju na znanje računovodstvenih agencija, vrlo često ne mogu dobiti neophodne informacije ili dobiju pogrešne. Zato zakonodavna vlast u BiH mora povećati vidljivost tih podataka kroz kreiranje i implementaciju centralizovanog sistema informacija, kao sistema koji bi na jednom mjestu – onlajn prikupljao i informisao sve preduzetnike“, istaknuto je u ovoj analizi.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo kaže da je u BiH mnogo komplikovano pokrenuti sopstveni biznis i kompaniju.

„Priča o jednošalterskom sistemu jednostavno ne “pije vode”. To u praksi nije zaživjelo i zaista je teško pokrenuti biznis u BiH, a još teže ga je kasnije održati“, istakao je Đogo.

Prema njegovim riječima, reforme u BiH već duže vrijeme stagniraju, dok je Srbija, na primjer, napravila ogroman pomak naprijed.

„BiH i dalje ostaje jedna od zadnjih zemalja u Evropi koja sa nekim bazičnim reformama kasni desetak godina“, smatra Đogo i dodaje da imamo preveliku javnu administraciju, koja opterećuje poslovnu zajednicu i da bi to pitanje trebalo riješiti, ukoliko želimo strane investitore. 

(Glas Srpske Foto: RAS/Srbija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Mane

10.11.2021 07:15

Još kad tu uračunate mito za svaki papir a kasnije i reket koji morate plaćati, većina odustane

ODGOVORITE
Name

Voicka

10.11.2021 09:26

Bagra u vlasti unisti sve cega se dotakne!

Name

VIC

10.11.2021 09:28

Jeftina kola na prodaju  Prodajem Jeftina kola. Požurite dok Jefta nije došao!

Name

Drekavac..!!

10.11.2021 07:18

Zatvaranje je još skuplje!

ODGOVORITE
Name

brale

10.11.2021 07:42

ajd ne lupetaj... u porodici smo imali 2 firme, obe smo uredno zatvorili (zbog odlaska u penziju) bez ikakvih problema jer smo imali izmirene sve obaveze. Nisam ljubitelj vladajuce partije ali nekad stvarno pretjerujete... ako otvarete SP, mozete ga otvoriti za male pare, cak su ukinuli neke takse. Prije objavljivanja ovakvih vijesti, raspitajte se malo u nekom knjigovodsvetnom birou.

Name

Kum

10.11.2021 07:58

Jestu posto tek kod zatvaranja dolaze dobro sakriveni nameti koje "nase" institucije vjesto znaju da koriste sto za svoje potrebe i depne krize.

Name

Haha

10.11.2021 08:14

Moj prijatelj imao trgovinu taj nije znao da ima nesto na crno, prilikom zatvaranja te firme tri godine zatvarao firmu iako nije imao duzan 1 marku nikom pa cak ni UIO itd mislim da i danas dolaze koverte uvjek nesto traze da se plati ili dostavi neki.papir ?

Name

Jaffa

10.11.2021 08:51

Skoro sam završio zatvaranje...a, brate, šta sve traže. U današnje digitalno doba ima sve memorisano, ali kad u poreskoj rade glasači Sekte.

Name

Tatar

10.11.2021 09:00

Ovo je još jedan dokaz da niko ništa ne treba raditi osim podobnih.Mi ostali ćemo čekati njihovu milostinju klimati glavom i kad bude trebalo zaokružiti ili ruku doći.E tako se pravi glasačka mašinerija.

Name

Perspektiva

10.11.2021 09:30

*ebes firme - uzgajajmo krompir!

Name

BejHa

10.11.2021 07:32

Administrativne probleme cemo rijesiti kada vratimo nadleznosti, ha,ha..

ODGOVORITE
Name

Idiotizam na djelu

10.11.2021 07:44

Ako uzmete u obzir da i kada pokrenete legalan biznis u BiH, zbog ogromnih poreza, razreza, PDVa, izgubite pojam o plaćanju. Više ne znate šta i kome plaćate, ali računi uredno dolaze a nikakva garancija i pitanje, da li ste vi naplatili posao za koji treba da platite sve te dadžbine. Smanjenje stopa poreza, doprinisa, poticaji, ovdje ne postoji ništa što bi stimulisalo ljude da rade legalno već i dalje svi guraju na "crno "između ostalog što odgovara i sistemu jer u penzionom fondu nema para do kredita pa stoga državi (Baji,Draganu, Izetbegoviću)odgovara takvo stanje, jer ubiru koliko toliko poreza i nameta a u penzioni fond ide možda 5%svežeg novca, ostalo krediti. Čak i firme koje postoje dugo na tržištu 70 % poslovanja rade u mutnom jer je nemoguće raditi legalno,transparentno i iznad svega pošteno kod nas kada na zarađenih 1000 KM treba dati državi 67KM plus na kraju godine 10 % na novac koji ste zaradili, legalno platili porez ali plaćate još i tih 10 %na oporezovani novac da bi mogli sa njim raspolagati. A posebna priča je kada želite firmu zatvoriti, to je tek Gordijev čvor........SFSN

ODGOVORITE
Name

Србо

10.11.2021 07:52

Био у фонду Пио, пошто имам стаж у Федерацији ,тражила да донесем да то упишу, ја донио а онда она од мене тражи да потпишем захтјев и да они службено затраже тај папир кои сам ја њима донио, и ја њој говорим што сам ово онда ја гањао а она мени па то је за вашу употребу ето само да имате, смијешно да смјешније не може бити.

ODGOVORITE
Name

He He

10.11.2021 09:00

Tako je to u ozbiljnim državama, kome se ne sviđa neka ide u Njemačku, Dansku, Švedsku, Kanadu, ... pa neka tamo otvara firme.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

10.11.2021 10:02

Normalno da je tako. Moraju tzv.privrednici koji kriminalno otvaraju firme sve platiti prije dobijanja dozvole, a onda pošto je sve nezakonito plaćaju reket. Pa to i ptice na grani znaju.

ODGOVORITE
Name

Katastrofa

10.11.2021 13:57

A za stecaj 5000 KM.

ODGOVORITE
Name

Vaske

10.11.2021 15:24

Baš bi volio upoznat nekog normalnog ko ovdje planira otvoriti firmu? Realno,katastrofa. Taj što je napisao da je sve išlo glatko prilikom zatvaranja neka se poklopi. Od proizvodnje cvjeca do sada,prošlo dvije sezone još uvjek traže neke sitnice i dolaze neka rješenja,iako je sve izmireno. Ni Bog dragi nezna šta je. Kad odem tamo kažu,sve je ok i uredno a nakon par dana dodje plava koverta sa nekakvim zahtjevima. Sačuvaj Bože...

ODGOVORITE
Name

Dušan

10.11.2021 19:01

U Švedskoj registracija firme ne košta ni jednu marku.

ODGOVORITE
Name

Birikratija

10.11.2021 19:51

Zato je Erdogan izabrao Srbiju da dovede biznismene a ne BiH. Još se radi na primitivan način od ustanove dobustanove da se dobije neka potvrda dok u naprednim zemljama mozes licno uzeti neke potvrde preko napredne tehnike. Tu su Još starinski registratori i pečeti. Gomila papirologija i gomila administracije. Tolikim treba obezvrijediti tolike Plate i tako se gule od naroda.

ODGOVORITE