Париз добија зелену оазу у којој ће се моћи узгајати поврће и стока?!

Група архитеката и графичких дизајнера из паришке “Ресцубике” осмислио је (зелену оазу) концепт за “зелени град у граду” у облику полумесеца, у којо би се могло узгајати поврће чак и стока.

Занимљивости 03.11.2021 | 16:38
Париз добија зелену оазу у којој ће се моћи узгајати поврће и стока?!

Дизјанери сматају да би ово “еко село” француској престоници Паризу могао пружити одрживи развој. Назив је пројекта који би требао следити постојећи Лац дес Минимес у Боис де Винценнес, великом парку смештеним на истоку града Париза.

Пројектом баштенског града, Ресцубика се жели подићи свест о околини као и подстаћи стварање чвршћих заједница у којима ће бити мање културалне и генерацијске разлике…

“Баштенски град полумесеца” испитује на какве све начине архитекти могу прилагодити свој рад како би превладали нове изазове екологије и околине. Тим стручњака из Ресцубике напомиње како не желе потпуно променити урбану слику града него је прилагодити модерном начину живота у складу с природом пише ДаилyМаил

Беноит Паттерлини, главни архитект Ресцубике, објаснио је медијима како би новим пројектом паришка заједница могла узгајати свој кукуруз, пасуљ, зачинско биље, па чак и стоку.

Осим практичних користи, компанија је такође рекла да би њихов дизајн био добар за животну средину, тврдец́и да урбана пољопривреда смањује загађење ваздуха, ЦО2 и емисије угљеника.

Такође су тврдили да стил архитектуре побољшава квалитет тла и смањивање транспорта као и паковање; омогуц́ава подизање свести јавности о животној средини; и олакшава међугенерацијску и међукултурну размену.

Могућност живљења у граду којем не недостаје урбаних садржаја, али ни суживота с природом постакнула би локалну производњу, а Парижани би тако могли јести храну провереног квалитета као и смањити ниво стреса и на крају живети у смирујућем окружењу зеленила.

Хоће ли, и како ће пројекат баштенског града заживети у Паризу још није познато, а како би требао изгледати, више слика можете видети овде

(Занинмљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар