Pariz dobija zelenu oazu u kojoj će se moći uzgajati povrće i stoka?!

Grupa arhitekata i grafičkih dizajnera iz pariške “Rescubike” osmislio je (zelenu oazu) koncept za “zeleni grad u gradu” u obliku polumeseca, u kojo bi se moglo uzgajati povrće čak i stoka.

Zanimljivosti 03.11.2021 | 16:38
Pariz dobija zelenu oazu u kojoj će se moći uzgajati povrće i stoka?!

Dizjaneri smataju da bi ovo “eko selo” francuskoj prestonici Parizu mogao pružiti održivi razvoj. Naziv je projekta koji bi trebao slediti postojeći Lac des Minimes u Bois de Vincennes, velikom parku smeštenim na istoku grada Pariza.

Projektom baštenskog grada, Rescubika se želi podići svest o okolini kao i podstaći stvaranje čvršćih zajednica u kojima će biti manje kulturalne i generacijske razlike…

“Baštenski grad polumeseca” ispituje na kakve sve načine arhitekti mogu prilagoditi svoj rad kako bi prevladali nove izazove ekologije i okoline. Tim stručnjaka iz Rescubike napominje kako ne žele potpuno promeniti urbanu sliku grada nego je prilagoditi modernom načinu života u skladu s prirodom piše DailyMail

Benoit Patterlini, glavni arhitekt Rescubike, objasnio je medijima kako bi novim projektom pariška zajednica mogla uzgajati svoj kukuruz, pasulj, začinsko bilje, pa čak i stoku.

Osim praktičnih koristi, kompanija je takođe rekla da bi njihov dizajn bio dobar za životnu sredinu, tvrdeći da urbana poljoprivreda smanjuje zagađenje vazduha, CO2 i emisije ugljenika.

Takođe su tvrdili da stil arhitekture poboljšava kvalitet tla i smanjivanje transporta kao i pakovanje; omogućava podizanje svesti javnosti o životnoj sredini; i olakšava međugeneracijsku i međukulturnu razmenu.

Mogućnost življenja u gradu kojem ne nedostaje urbanih sadržaja, ali ni suživota s prirodom postaknula bi lokalnu proizvodnju, a Parižani bi tako mogli jesti hranu proverenog kvaliteta kao i smanjiti nivo stresa i na kraju živeti u smirujućem okruženju zelenila.

Hoće li, i kako će projekat baštenskog grada zaživeti u Parizu još nije poznato, a kako bi trebao izgledati, više slika možete videti ovde

(Zaninmljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar