Ко то штеди у БиХ, када је све више сиромашних и гладних?

Према подацима Централне банке БиХ укупни депозити становништва код комерцијалних банака на крају септембра ове године износили су 14,5 милијарди марака, што је до сада највиши забиљежени ниво. Ко то штеди у БиХ, једној од најсиромашнијих земаља у Европи?

Република Српска 30.10.2021 | 19:38
Ко то штеди у БиХ, када је све више сиромашних и гладних?

Депозити становништва имају највеће учешће у укупним депозитима код комерцијалних банака у БиХ, преко 50%,и представљају важну основу финансирања и функционисања банака, тврди гувернер Централне банке Сенад Софтић.

Економисти сматрају да је раст депозита резултат страха становништва, али и инвеститора. Економиста Светлана Ценић истиче да је лоше што инвеститори не улажу новац у БиХ, већ штеде, јер немају повјерење у институције.

Парадокс је да се у земљи у којој живе сиромашни грађани, повећавају депозити у банкама. Питали смо грађане да ли имају штедне улоге у банкама или тзв.кућни штек. Одговори су махом, да немају шта ни уштедити, јер су примања минимална, па једна крпе крај с крајем.  

Па одкуд онда толики новац код банака,ко штеди?
Евидентно је да расте раслојавање грађана, тврди економста Светлана Ценић и додаје да док једни штеде, други се задужују да би преживјели.

Постоје и они којима црни дани, бар финансијски никада неће доћи, јер су огроман новац извукли из БиХ. Нико не зна, колико је новца на рачунима ван БиХ, а колико је уложено у некретнине у иностраству.

Колико ко има новца у иностранству, али и у БиХ вјероватно никада нећемо сазнати јер су то,по закону, повјерљиви подаци. До њих се јединио може доћи на основу судског налога, али за тако нешто потребно је покренути истражне поступке за утврђивање поријекла новца и имовине. 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ово је

30.10.2021 19:00

Уштеђевина сиротиње. Праве милијарде од гузоња су ван БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

О₂

30.10.2021 19:35

Странци у страним земљама морају плаћати чување пара у банкама, а овде не морају. Ето одговора. Осим тога, банке не наводе прецизно шта сматрају под "штедњом" или "депозитом". Сваки дан су правна лица дужна предати дневни пазар у банку. На крају мјесеца они с тих рачуна исплаћују плате и трошкове пословања. Дај да погледамо "штедњу" и "депозите" у првој недјељи мјесеца. Е, ту нема никаквих милијарди, него промаја на рачунима, осим ових износа које сам навео на почетку. Сјетимо се само пропасти "Бобар банке" и колика су била потраживања повјерилаца. Све су то проточне паре, које неко у неком тренутку, обично на крају мјесеца, декларише као "штедњу" или "депозит", а не каже да ће у наредних неколико дана то нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

31.10.2021 07:27

ШТЕДЕ ШВЕРЦЕРИ, НАКУПЦИ, ПРЕВАРАНТИ, ПИЈАЧАРИ НЕ ПИСМЕНИ БОЛЕСНИ ГРАБЉИВЦИ НЕ ИЖИВЉЕНИ УМНО ПОРЕМЕЋЕНИ И СВИ ОНИ КОЈИ СУ ОСЈЕТИЛИ АСВАЛТ И ГРАД.КАД ПРОГОВОРЕ НОВАЦ И НЕКРЕТНИНЕ СУ ИМ У ГЛАВИ ИЛИ У БАНЦИ А ШТО СУ БОЛЕСНИ И УМНО И ФИЗИЧКИ НЕМА ВЕЗЕ.НЕ ВИДЕ НИКОГА ОКО СЕБЕ. ТО СУ НОВОПЕЧЕНИ РОК ФЕЛЕРИ КОЈИ СУ ЗАУЗЕЛИ СВАКУ ПОРУ ОВОГА ДРУШТВА.ПУНИ СУ ШМИНКЕ И ПРОМОЦИЈЕ.КАД ХОДАЈУ И ПРОГОВОРЕ ИЗ ЊИХ ИЗБИЈА ПРИМИТИВИЗАМ.СРЕТНО КО ПРЕЖИВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ко?

31.10.2021 08:34

Па сиротиња и стеди. За света и века увек је сиромах стедео.

ОДГОВОРИТЕ