Влада Српске знала за незаконите радње Литванаца

Бивши руководилац правне службе у ФГ „Бирач“,Соња Рубеж је свједочила о пребацивању имовине из Републике Српске у Литванију. Девизни инспектор утврдио је да су Литванци формирањем „Бирач Еуропа“ незаконито изнијели капитал из Републике Српске.

Република Српска 27.10.2021 | 19:54
Влада Српске знала за незаконите радње Литванаца

Влада Републике Српске знала је и дала сагласност на план Литванаца да „Алумину“ и „Механику“ пренесу у власништво фиме „Бирач Еуропа“ у Литванији,  посвједочила је пред судом у Бијељини Соња Рубеж, која је једно вријеме била руководилац правне службе у ФГ „Бирач“, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Рубеж је током данашњег свједочења открила и да су ове одлуке биле на сједници Скупштине акционара, те да није било несагласних акционара, иако је и Српска била међу мањинским акционарима.

Из записника са рочишта, који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, види се да су институције почеле да контролишу пословање ФГ „Бирач“ кад је већ било касно.

Тако је Девизни инспекторат тек по отварању стечаја утврдио да су Литванци без њиховог одобрења „изнијели“ удјеле у „Алумини“ и „Мехници“.

На питање адвоката да ли се сјећа како је основан „Бирач Еуропа“ и како је постао власник „Алумине“ и „Механике“, Соња Рубеж је рекла да не зна како је та фирма основана, али да јој је познато како је постала власник „Механике“ и „Алумине“.

„Морам да нагласим да је са тим преносом удјела била упозната Влада РС и да је управа на челу са Мартинасом Угијанскисом презентовала тај посао у Влади. За то постоје писани трагови у ФГ „Бирач“ или „Алумини“, а то ми је познато зато што ми је речено да су добили сагласност за тај посао од тадашње Владе РС, на чијем челу је био Александар Џомбић, те су ми појаснили да се ради о потребама изласка на међународне берзе“, навела је Рубеж.

Навела је да је о овом „изношењу“ удјела тадашња управа ФГ „Бирач“ говорила око годину дана те да је све обустављано док није одржана презентација у Влади.

На питање да ли јој је познато на који начин је „Бирач Еуропа“ остао без удјела у „Алумини“, Рубеж је рекла да су „пред отварање стечаја у ФГ „Бирач“ или одмах по отварању биле контроле, између осталих, и Девизног инспектората који је контролисао „изношење“ удјела у иностранство“.

Девизни инспектор је, према њеним ријечима, тада утврдио да „Бирач“, који је изнио удјеле као капитал, није подносио извјештај органима у Републици Српској, а био је дужан, те да је то био разлог и основ враћања удјела у РС.

Рекла је и да је одлука о успостављању заложних права над имовином компанија из тадашње „Бирач групе“, а у корист Укио банке донесена на Скупштини акционара те да није било несагласних акционара нити су одлуке ове скупштине побијане у било ком поступку и из било ког разлога.

Нагласила је да је у моменту одржавања те скупштине РС имала одређен проценат акција у ФГ „Бирач“.

На питање ко је дозволио успостављање залогу над удјелима у „Алумини“ и „Механици“ у корист Укио банке, одговорила је да је одлуку о залагању све имовине, укључујући и удјеле, донио је „Бирач Еуропа“ који је тада био једини власник тих удјела.

„Понављам и истичем да су све залоге биле предмет расправљања скупштине акционара ФГ „Бирач“ из Зворника, а који је био власник и „Бирач Еуропа“. У моменту залагања „Бирач Еуропа“ се водио као власник ових удјела“, казала је Рубеж.

Пред Окружним привредним судом у Бијељини јуче и данас је одржана главна расправа по тужби „Алумине“ против „Павгорда“ и ФГ „Бирач“ којом тражи да се прогласи недопуштеним извршење које је „Павгорд“ раније покренуо на имовини „Алумине“, а на основу рјешења Основног суда у Зворнику.

ЦАПИТАЛ је још 2017. године објавио детаље извјештаја Девизног инспектората који је такође показао да су власти РС биле упознате са криминалом у ФГ „Бирач“.

цапитал

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зеља

27.10.2021 18:37

Само будала не види ко је то покрао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

27.10.2021 22:17

Судови бијељински рекосе да је Алумина покрала Павгорд и да мора да им плати, тј да је дузна Литванцима цији дуг је купио Павгорд, па сад мора њима да плати и то двапут, док зла Алумина неце то да плати тврдеци како су Литванци покрали њих, како то како то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: шта како

28.10.2021 11:04

Па је’е луд збуњеног док паре само пливају. Павгорд је такодје игра Милорадова као и онај Сердар у Угљевику. Крадје иду даље јер нема ко да то заустави а у игру се укључили Судије и судови. Невјероватно шта се ради.