Vlada Srpske znala za nezakonite radnje Litvanaca

Bivši rukovodilac pravne službe u FG „Birač“,Sonja Rubež je svjedočila o prebacivanju imovine iz Republike Srpske u Litvaniju. Devizni inspektor utvrdio je da su Litvanci formiranjem „Birač Europa“ nezakonito iznijeli kapital iz Republike Srpske.

Republika Srpska 27.10.2021 | 19:54
Vlada Srpske znala za nezakonite radnje Litvanaca

Vlada Republike Srpske znala je i dala saglasnost na plan Litvanaca da „Aluminu“ i „Mehaniku“ prenesu u vlasništvo fime „Birač Europa“ u Litvaniji,  posvjedočila je pred sudom u Bijeljini Sonja Rubež, koja je jedno vrijeme bila rukovodilac pravne službe u FG „Birač“, saznaje CAPITAL.

Rubež je tokom današnjeg svjedočenja otkrila i da su ove odluke bile na sjednici Skupštine akcionara, te da nije bilo nesaglasnih akcionara, iako je i Srpska bila među manjinskim akcionarima.

Iz zapisnika sa ročišta, koji je u posjedu CAPITAL-a, vidi se da su institucije počele da kontrolišu poslovanje FG „Birač“ kad je već bilo kasno.

Tako je Devizni inspektorat tek po otvaranju stečaja utvrdio da su Litvanci bez njihovog odobrenja „iznijeli“ udjele u „Alumini“ i „Mehnici“.

Na pitanje advokata da li se sjeća kako je osnovan „Birač Europa“ i kako je postao vlasnik „Alumine“ i „Mehanike“, Sonja Rubež je rekla da ne zna kako je ta firma osnovana, ali da joj je poznato kako je postala vlasnik „Mehanike“ i „Alumine“.

„Moram da naglasim da je sa tim prenosom udjela bila upoznata Vlada RS i da je uprava na čelu sa Martinasom Ugijanskisom prezentovala taj posao u Vladi. Za to postoje pisani tragovi u FG „Birač“ ili „Alumini“, a to mi je poznato zato što mi je rečeno da su dobili saglasnost za taj posao od tadašnje Vlade RS, na čijem čelu je bio Aleksandar Džombić, te su mi pojasnili da se radi o potrebama izlaska na međunarodne berze“, navela je Rubež.

Navela je da je o ovom „iznošenju“ udjela tadašnja uprava FG „Birač“ govorila oko godinu dana te da je sve obustavljano dok nije održana prezentacija u Vladi.

Na pitanje da li joj je poznato na koji način je „Birač Europa“ ostao bez udjela u „Alumini“, Rubež je rekla da su „pred otvaranje stečaja u FG „Birač“ ili odmah po otvaranju bile kontrole, između ostalih, i Deviznog inspektorata koji je kontrolisao „iznošenje“ udjela u inostranstvo“.

Devizni inspektor je, prema njenim riječima, tada utvrdio da „Birač“, koji je iznio udjele kao kapital, nije podnosio izvještaj organima u Republici Srpskoj, a bio je dužan, te da je to bio razlog i osnov vraćanja udjela u RS.

Rekla je i da je odluka o uspostavljanju založnih prava nad imovinom kompanija iz tadašnje „Birač grupe“, a u korist Ukio banke donesena na Skupštini akcionara te da nije bilo nesaglasnih akcionara niti su odluke ove skupštine pobijane u bilo kom postupku i iz bilo kog razloga.

Naglasila je da je u momentu održavanja te skupštine RS imala određen procenat akcija u FG „Birač“.

Na pitanje ko je dozvolio uspostavljanje zalogu nad udjelima u „Alumini“ i „Mehanici“ u korist Ukio banke, odgovorila je da je odluku o zalaganju sve imovine, uključujući i udjele, donio je „Birač Europa“ koji je tada bio jedini vlasnik tih udjela.

„Ponavljam i ističem da su sve zaloge bile predmet raspravljanja skupštine akcionara FG „Birač“ iz Zvornika, a koji je bio vlasnik i „Birač Europa“. U momentu zalaganja „Birač Europa“ se vodio kao vlasnik ovih udjela“, kazala je Rubež.

Pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini juče i danas je održana glavna rasprava po tužbi „Alumine“ protiv „Pavgorda“ i FG „Birač“ kojom traži da se proglasi nedopuštenim izvršenje koje je „Pavgord“ ranije pokrenuo na imovini „Alumine“, a na osnovu rješenja Osnovnog suda u Zvorniku.

CAPITAL je još 2017. godine objavio detalje izvještaja Deviznog inspektorata koji je takođe pokazao da su vlasti RS bile upoznate sa kriminalom u FG „Birač“.

capital

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zelja

27.10.2021 18:37

Samo budala ne vidi ko je to pokrao!

ODGOVORITE
Name

Sasa

27.10.2021 22:17

Sudovi bijeljinski rekose da je Alumina pokrala Pavgord i da mora da im plati, tj da je duzna Litvancima ciji dug je kupio Pavgord, pa sad mora njima da plati i to dvaput, dok zla Alumina nece to da plati tvrdeci kako su Litvanci pokrali njih, kako to kako to

ODGOVORITE
Name

Re: šta kako

28.10.2021 11:04

Pa je’e lud zbunjenog dok pare samo plivaju. Pavgord je takodje igra Miloradova kao i onaj Serdar u Ugljeviku. Kradje idu dalje jer nema ko da to zaustavi a u igru se uključili Sudije i sudovi. Nevjerovatno šta se radi.