Стижу упозорења: Роба ће наставити да поскупљује!

Компаније су због поскупљења производње биле приморане да повисе цијене производа. Не очекује се да ће се поскупљење роба ускоро зауставити.

Свијет 26.10.2021 | 07:35
Стижу упозорења: Роба ће наставити да поскупљује!

"Инфлација ће бити кључна тема до краја и током сљедеће године", оцијенио је директор компаније Унилевер Алан Јопе.

Из Унилевера, који производи храну, хигијенска средства и друге потрепштине, прошле седмице су саопштили да су у трећем кварталу ове године цијене повисили за 4,1 посто те да су то учинили након поскупљења производње.

Унилевер није једини који је повисио цијене. Међу оним произвођачима који су то учинили јесте и Нестле, и то за 2,1 посто. Најавили су да ће поскупљења наставити до краја ове и током сљедеће године.

Проблеми у глобалном ланцу набавка и растућа потражња за производима узрокују поскупљење сировина. Производи су скупљи и због тога што су фирме приморане да повисе плате, како би задржале раднике, због поскупљења транспорта и због поскупљења енергије. Тиме су трговци у малопродаји под великим притиском - да ли поскупити производе? Многи ће то управо урадити.

Економисти и политичари раније ове године су углавном расправљали о томе да ли је инфлација пролазна са јењавањем пандемије коронавируса или ће трајати дуже од тога. У америчкој Централној банци (ФЕД) су примијетили да је све мање директора компанија који мисле да је ријеч о транзицијском периоду.

Директор банке ЈПМорган Цхасе Јамие Димон сматра да се пренаглашавају проблеми у глобалном ланцу онабавкете да ће се он побољшати у сљедећој години.

С друге странке, већина финансијских стручњака очекује да ће поремећаји трајати до половине сљедеће године, па чак и након тога, показало је истраживање које је провела Школа економије Универзитета Дуке.

Високорангирани банкари Централне банке Енглеске (Банк оф Енгланд) прогнозирају да ће инфлација сљедеће године у Великој Британији бити изнад пет посто.

Гувернер ове банке Андреw Баилеy раније овог мјесеца је изјавио да ће морати реаговати на поскупљења. Нагласио је да и даље вјерује да ће инфлација бити привремена, али да ће трајати дуже него што се мислило због поскупљења енергије, пише ЦНН.

(Клиx)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Скептик

26.10.2021 05:59

Када ће стићи упозорења: ПЛАТЕ ЋЕ И ДАЉЕ ДА РАСТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

26.10.2021 07:05

То брате!

Name

Крцкало

26.10.2021 07:56

Умјесто да Додик по хитном поступку сазове предсјеништво и да се са Вијећем министара направи план одбране од надолазеће инфлације он је нашао хармоникаша и право онај циркус да би напакостио некоме у Сарајеву и као борио се да врати надлежности које је лично предао. Класични шибицар и тзв. предсједник

Name

мислим

26.10.2021 06:44

Код нас то одма иде 25% ста се има ситницарити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.10.2021 07:10

Борци јадни и биједо РС, код бурле тајкуна који није предсједник ничега више у РС и БиХ пензије иду за годину дана два посто , а цијене хране и до тридесет посто у РС.

Name

ДА

26.10.2021 06:56

Добро је 25% ма 300% нисмо ми навикли на сићу само појачајте имају тендераши пара за све обичном народу не треба ништа ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

26.10.2021 07:08

Еј Миле Миле дојадио си народу више са својим играма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цијене расту

26.10.2021 07:46

А народ ипак никада није био јачи материјално и финансијски тако да це раст цијена доци као мањи ујед мрава

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

26.10.2021 08:56

Благо будали, ни бриге ни памети.

Name

Еуро6

26.10.2021 08:06

Ми годинама гласамо за СНСД и стално их бирамо и они нам као власт у знак захвалности стално дизу цијене горива и осталих производа а плате су нам увијек исте. Зивио нас СНСД, увијек цемо гласати за СНСД, и није нас брига сто су нам плате увијек исте а цијене свега веце, нама је битно да је СНСД на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

26.10.2021 09:27

НАРОДУ ЈЕ ОМОГУЋЕНО ДА ШВЕРЦА И ДА СЕ БОГАТИ.НИКОГА ТО НЕ ЗАНИМА.ПОЧЕВ ОД НЕКРЕТНИНА ДРВА, НАДРИ ЉЕКАРА, НАКУПАЦА, АУТА, ЛАЖНИХ ДОКУМЕНАТА НАПЛАЋИВАЊЕ СВЕГА И СВАЧЕГА.НОВАЦ ЈЕ ПАТОЛОШКА БОЛЕСТ ГДЈЕ СЕ ГРАБИ НА СВЕ СТРАНЕ.У НЕ УРЕЂЕНОЈ ДРЖАВИ СВЕ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО.НИКО НЕ РЕАГУЈЕ ЗАТО ШТО СУ СВИ БОЛЕСНИЦИ.СВЕ РОК ФЕРЕЛИ НАЈВИШЕ ОНИ КОЈИМА ЈЕ АСВАЛТ УДАРИО У ГЛАВУ.ТО СЕ НЕ МОЖЕ ЗАУСТАВИТИ СВЕ ЈЕ УМРЕЖАНО. КАД ПРОГОВОРЕ СВЕ ГОВОРИ О ЊИМА КО СУ ШТА СУ И ОДАКЛЕ СУ.СРЕТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

26.10.2021 13:19

Ја би подзао поскупљење.Неце нико да радио села пуста земља лези неорадзена све се слило у царсице,укино би сва социјална примања,насо би. неки нацин да се народ примора да да ради.Мој отац је сам радио и нас сестеро дјеце одхранио подиго на ноге и данас зиве И раде и уздрзавају своју фамелију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

26.10.2021 14:37

Тацно је и да народ неце да ради на селу.неце нико ни мотике ни грабуље.али је такодје тацно да се земља немизе обрадјивати голим рукама.имате у комсилуку цовјека који има трактор.узет це вам 100марака за приколицу стајског гнојива.узет це вам 150 -200да вам узоре и потањира парцелу.требате купити сјемена да посијете.кад вам поникне потросит цете силну воду (ако је имате) да то све редовно залијевате.и кад то све поцне да расте и би редовно окопавате удари невријеме и лед и све вам унисти за 10 минута. И гдје сте....НИГДЈЕ. према томе некад је лаксе и купити готов прозвод ма колико костао

ОДГОВОРИТЕ