Stižu upozorenja: Roba će nastaviti da poskupljuje!

Kompanije su zbog poskupljenja proizvodnje bile primorane da povise cijene proizvoda. Ne očekuje se da će se poskupljenje roba uskoro zaustaviti.

Svijet 26.10.2021 | 07:35
Stižu upozorenja: Roba će nastaviti da poskupljuje!

"Inflacija će biti ključna tema do kraja i tokom sljedeće godine", ocijenio je direktor kompanije Unilever Alan Jope.

Iz Unilevera, koji proizvodi hranu, higijenska sredstva i druge potrepštine, prošle sedmice su saopštili da su u trećem kvartalu ove godine cijene povisili za 4,1 posto te da su to učinili nakon poskupljenja proizvodnje.

Unilever nije jedini koji je povisio cijene. Među onim proizvođačima koji su to učinili jeste i Nestle, i to za 2,1 posto. Najavili su da će poskupljenja nastaviti do kraja ove i tokom sljedeće godine.

Problemi u globalnom lancu nabavka i rastuća potražnja za proizvodima uzrokuju poskupljenje sirovina. Proizvodi su skuplji i zbog toga što su firme primorane da povise plate, kako bi zadržale radnike, zbog poskupljenja transporta i zbog poskupljenja energije. Time su trgovci u maloprodaji pod velikim pritiskom - da li poskupiti proizvode? Mnogi će to upravo uraditi.

Ekonomisti i političari ranije ove godine su uglavnom raspravljali o tome da li je inflacija prolazna sa jenjavanjem pandemije koronavirusa ili će trajati duže od toga. U američkoj Centralnoj banci (FED) su primijetili da je sve manje direktora kompanija koji misle da je riječ o tranzicijskom periodu.

Direktor banke JPMorgan Chase Jamie Dimon smatra da se prenaglašavaju problemi u globalnom lancu onabavkete da će se on poboljšati u sljedećoj godini.

S druge stranke, većina finansijskih stručnjaka očekuje da će poremećaji trajati do polovine sljedeće godine, pa čak i nakon toga, pokazalo je istraživanje koje je provela Škola ekonomije Univerziteta Duke.

Visokorangirani bankari Centralne banke Engleske (Bank of England) prognoziraju da će inflacija sljedeće godine u Velikoj Britaniji biti iznad pet posto.

Guverner ove banke Andrew Bailey ranije ovog mjeseca je izjavio da će morati reagovati na poskupljenja. Naglasio je da i dalje vjeruje da će inflacija biti privremena, ali da će trajati duže nego što se mislilo zbog poskupljenja energije, piše CNN.

(Klix)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Skeptik

26.10.2021 05:59

Kada će stići upozorenja: PLATE ĆE I DALJE DA RASTU.

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

26.10.2021 07:05

To brate!

Name

Krckalo

26.10.2021 07:56

Umjesto da Dodik po hitnom postupku sazove predsjeništvo i da se sa Vijećem ministara napravi plan odbrane od nadolazeće inflacije on je našao harmonikaša i pravo onaj cirkus da bi napakostio nekome u Sarajevu i kao borio se da vrati nadležnosti koje je lično predao. Klasični šibicar i tzv. predsjednik

Name

mislim

26.10.2021 06:44

Kod nas to odma ide 25% sta se ima sitnicariti.

ODGOVORITE
Name

re

26.10.2021 07:10

Borci jadni i bijedo RS, kod burle tajkuna koji nije predsjednik ničega više u RS i BiH penzije idu za godinu dana dva posto , a cijene hrane i do trideset posto u RS.

Name

DA

26.10.2021 06:56

Dobro je 25% ma 300% nismo mi navikli na siću samo pojačajte imaju tenderaši para za sve običnom narodu ne treba ništa ...

ODGOVORITE
Name

Rile

26.10.2021 07:08

Ej Mile Mile dojadio si narodu više sa svojim igrama.

ODGOVORITE
Name

Cijene rastu

26.10.2021 07:46

A narod ipak nikada nije bio jači materijalno i finansijski tako da ce rast cijena doci kao manji ujed mrava

ODGOVORITE
Name

?

26.10.2021 08:56

Blago budali, ni brige ni pameti.

Name

Euro6

26.10.2021 08:06

Mi godinama glasamo za SNSD i stalno ih biramo i oni nam kao vlast u znak zahvalnosti stalno dizu cijene goriva i ostalih proizvoda a plate su nam uvijek iste. Zivio nas SNSD, uvijek cemo glasati za SNSD, i nije nas briga sto su nam plate uvijek iste a cijene svega vece, nama je bitno da je SNSD na vlasti.

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.10.2021 09:27

NARODU JE OMOGUĆENO DA ŠVERCA I DA SE BOGATI.NIKOGA TO NE ZANIMA.POČEV OD NEKRETNINA DRVA, NADRI LJEKARA, NAKUPACA, AUTA, LAŽNIH DOKUMENATA NAPLAĆIVANJE SVEGA I SVAČEGA.NOVAC JE PATOLOŠKA BOLEST GDJE SE GRABI NA SVE STRANE.U NE UREĐENOJ DRŽAVI SVE JE DOZVOLJENO.NIKO NE REAGUJE ZATO ŠTO SU SVI BOLESNICI.SVE ROK FERELI NAJVIŠE ONI KOJIMA JE ASVALT UDARIO U GLAVU.TO SE NE MOŽE ZAUSTAVITI SVE JE UMREŽANO. KAD PROGOVORE SVE GOVORI O NJIMA KO SU ŠTA SU I ODAKLE SU.SRETNO

ODGOVORITE
Name

NN

26.10.2021 13:19

Ja bi podzao poskupljenje.Nece niko da radio sela pusta zemlja lezi neoradzena sve se slilo u carsice,ukino bi sva socijalna primanja,naso bi. neki nacin da se narod primora da da radi.Moj otac je sam radio i nas sestero djece odhranio podigo na noge i danas zive I rade i uzdrzavaju svoju fameliju.

ODGOVORITE
Name

Klik

26.10.2021 14:37

Tacno je i da narod nece da radi na selu.nece niko ni motike ni grabulje.ali je takodje tacno da se zemlja nemize obradjivati golim rukama.imate u komsiluku covjeka koji ima traktor.uzet ce vam 100maraka za prikolicu stajskog gnojiva.uzet ce vam 150 -200da vam uzore i potanjira parcelu.trebate kupiti sjemena da posijete.kad vam ponikne potrosit cete silnu vodu (ako je imate) da to sve redovno zalijevate.i kad to sve pocne da raste i bi redovno okopavate udari nevrijeme i led i sve vam unisti za 10 minuta. I gdje ste....NIGDJE. prema tome nekad je lakse i kupiti gotov prozvod ma koliko kostao

ODGOVORITE