Google kažnjen, pratio lokaciju bez dozvole korisnika

Kompanija Google moraće da plati 62 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije bez pristanka korisnika.

Svijet 24.04.2024 | 12:03
Google kažnjen, pratio lokaciju bez dozvole korisnika

Ova svota biće isplaćena grupi korisnika, a rezultat je istrage koja je dokazala da je Google čuvao njihovu istoriju lokacije čak i nekon što nisu pristali na to.

Prije šest godina, Google je uveravao korisnike da njihovi podaci neće biti praćeni ako su isključili opciju istorije lokacije na njihovim uređajima, ali je istraga koju je sprovela agencija AP pokazala da su stvari ipak stajale malo drugačije.

Rezultat je takav da će dio pomenute svote biti raspoređen na 21 neprofitnu organizaciju, koje će to zatim proslijediti svojim štićenicima. Dalje, 18,6 miliona dolara biće isplaćeno za advokatske naknade, a kako je sudija Edvard Davila rekao, ova tužba je bila "ekstremno uspješna".

Google je, kako se navodi u dokumentu kojim se potvrđuje nagodba, morao da prestane da prati lokaciju korisnika istog trenutka kada su isključili ovu opciju u podešavanjima svog Google naloga.

Umjesto toga, navodi se, čak i kada je ova opcija bila isključena, svaki put kada bi korisnici uključili neki Google servis, njihova lokacija je bila praćena - ovo uključuje i aplikacije kao što su Google Maps, apliakcije za vremensku prognozu, pa čak i pretragu putem Google Chrome pregledača.

(B92) Foto: Shutterstock/Sundry Photography

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kilop

24.04.2024 12:08

A koliko je od toga moji para,,odma da mi vrate..

ODGOVORITE
Name

realnost

24.04.2024 12:42

Google sve prati, htjeli mi to ili ne. Ne mozes novi telefon da pokrenes bez Google-a - kakav idiotizam.

ODGOVORITE
Name

Prate

24.04.2024 14:07

Mi/nam svaki korak. Ma zaboli me. Ipak ovo je idiotski šta rade

Name

Grofica Mica

24.04.2024 15:33

Ako nemas konto na Goggle-u ne mozes da konfiguriras hendi?! A ovamo na sva usta EU proklamuje zastitu podataka, privatnost.. EU je americka kolonija - to je valjda svima jasno?

Name

Bravo

24.04.2024 12:48

Otkud im pravo ? Prisvojili korisnike?!! Privatno vlasnistvo! Demokracijaa???? 21 vijek!

ODGOVORITE
Name

Seka

24.04.2024 18:48

Najjaci aparat spijun je applov telefon ajfon .Tako da to jabucari znaju .I kad je ugasen sve snima.Pracenje ugradjeno u programe koji su u sistemu . I ko zna sta ima jos u integralima..Integrali su puni elektronike .Hebote izgore mi pasulj..

ODGOVORITE