Отворено питање како ће талибани проводити власт

Они који су требали да искористе америчку подршку и изграде Авганистан, то су исти они који су положили оружје пред талибанима,који су опљачкали сопствене грађане америчким донацијама ,односно сами Авганистанци,рекао је стручњак за безбједност из Београда Дарко Обрадовић.

Свијет 29.09.2021 | 23:00
Отворено питање како ће талибани проводити власт

Након повлачења америчких трупа из Авганистана, остало је отворено питање како ће талибански режим проводити своју власт. О овоме су говорили гости емисије Глобално.

Они који су требали да искористе америчку подршку и изграде Авганистан,то су исти они који су положили оружје пред талибанима,који су опљачкали сопствене грађане америчким донацијама ,односно сами Авганистанци,рекао је стручњак за безбједност из Београда Дарко Обрадовић.

- Управо због тога је Америка и одлучила: - Више нећемо да будемо присутни у Авганистану, нећемо да бацамо новац наших порезника, али уколико будемо
требали да дејствујемо, дејствоваћемо путем дронова,циљаним нападима,индивидуланим ликвидацијама - казао је он.

Талибани су припадници селефијског покрета и заступају тврдокорнији систем исламског учења и кажњавања која су била карактеристична за средњи вијек. Они одступају од модерног ислама,не омогућивши шеријату да се приклони модерним стандардима.

На питање да ли је ријеч о истим талибанима који су 90-тих годинама били на просторима БиХ, политиколог Дарко Кузмановић одговара:

- Ако погледате данашње талибане,који су ратовали против америчких снага видјећете да су они веома добро обучени,да добро говоре енглески језик, да су продуховљени и да врло добро знају руковати с модерним технологијама. .Једноставно, ако видите саопштење за јавност које долази из талибанске организације,оно се не разлике од оног које  долази из саопштења америчке администрације.Тако да са те стране то нису исти људи...

- Талибан послије 2013-те није јединствена организација, овдје се сада ради о једној коалицији потомака првобитних талибана који су забрањивали нпр. женама да излазе из кућа, змајеве и слично, каже Србољуб Пеовић из Института за европске студије.

Питање је шта ће сада бити", аже он и додаје да не вјерује да ће сада тако бити.

- Талибани ће се задржати на простору Авганистана,из простог разлога што је Иран једна шиитска држава која неће дозволити преливање талибанског покрета на своју територију. Сирија је очишћена од исламске државе, док се једино може говорити о Пакистану гдје талибански покрет ту живи подједнако. Досадашњим потезима,може  се видјети да су талибани задржали досадашње административне раднике,полиција је остала на улицама.Постоји унапријед припремљена транзиција,гдје се неће
одрицати људи, свјесни да сада треба да воде државу, закључили су учесници емисије Глобално БН ТВ.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Едо

29.09.2021 21:28

Зар има јос ико на цијелом свијету ко не зна како це Талибани проводити власт? Сто се американаца тице, доци це они опет у Афгханистан. Оставили су такво стање да свака сљедеца администрација, у сваком моменту, има изговор да тамо посаље војску. Више него провидно. Мозе им се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појма немам

30.09.2021 13:09

Врло битно питање за нас. Имате ли ви каквих других проблема.

ОДГОВОРИТЕ