Otvoreno pitanje kako će talibani provoditi vlast

Oni koji su trebali da iskoriste američku podršku i izgrade Avganistan, to su isti oni koji su položili oružje pred talibanima,koji su opljačkali sopstvene građane američkim donacijama ,odnosno sami Avganistanci,rekao je stručnjak za bezbjednost iz Beograda Darko Obradović.

Svijet 29.09.2021 | 23:00
Otvoreno pitanje kako će talibani provoditi vlast

Nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, ostalo je otvoreno pitanje kako će talibanski režim provoditi svoju vlast. O ovome su govorili gosti emisije Globalno.

Oni koji su trebali da iskoriste američku podršku i izgrade Avganistan,to su isti oni koji su položili oružje pred talibanima,koji su opljačkali sopstvene građane američkim donacijama ,odnosno sami Avganistanci,rekao je stručnjak za bezbjednost iz Beograda Darko Obradović.

- Upravo zbog toga je Amerika i odlučila: - Više nećemo da budemo prisutni u Avganistanu, nećemo da bacamo novac naših poreznika, ali ukoliko budemo
trebali da dejstvujemo, dejstvovaćemo putem dronova,ciljanim napadima,individulanim likvidacijama - kazao je on.

Talibani su pripadnici selefijskog pokreta i zastupaju tvrdokorniji sistem islamskog učenja i kažnjavanja koja su bila karakteristična za srednji vijek. Oni odstupaju od modernog islama,ne omogućivši šerijatu da se prikloni modernim standardima.

Na pitanje da li je riječ o istim talibanima koji su 90-tih godinama bili na prostorima BiH, politikolog Darko Kuzmanović odgovara:

- Ako pogledate današnje talibane,koji su ratovali protiv američkih snaga vidjećete da su oni veoma dobro obučeni,da dobro govore engleski jezik, da su produhovljeni i da vrlo dobro znaju rukovati s modernim tehnologijama. .Jednostavno, ako vidite saopštenje za javnost koje dolazi iz talibanske organizacije,ono se ne razlike od onog koje  dolazi iz saopštenja američke administracije.Tako da sa te strane to nisu isti ljudi...

- Taliban poslije 2013-te nije jedinstvena organizacija, ovdje se sada radi o jednoj koaliciji potomaka prvobitnih talibana koji su zabranjivali npr. ženama da izlaze iz kuća, zmajeve i slično, kaže Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije.

Pitanje je šta će sada biti", aže on i dodaje da ne vjeruje da će sada tako biti.

- Talibani će se zadržati na prostoru Avganistana,iz prostog razloga što je Iran jedna šiitska država koja neće dozvoliti prelivanje talibanskog pokreta na svoju teritoriju. Sirija je očišćena od islamske države, dok se jedino može govoriti o Pakistanu gdje talibanski pokret tu živi podjednako. Dosadašnjim potezima,može  se vidjeti da su talibani zadržali dosadašnje administrativne radnike,policija je ostala na ulicama.Postoji unaprijed pripremljena tranzicija,gdje se neće
odricati ljudi, svjesni da sada treba da vode državu, zaključili su učesnici emisije Globalno BN TV.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Edo

29.09.2021 21:28

Zar ima jos iko na cijelom svijetu ko ne zna kako ce Talibani provoditi vlast? Sto se amerikanaca tice, doci ce oni opet u Afghanistan. Ostavili su takvo stanje da svaka sljedeca administracija, u svakom momentu, ima izgovor da tamo posalje vojsku. Više nego providno. Moze im se

ODGOVORITE
Name

Pojma nemam

30.09.2021 13:09

Vrlo bitno pitanje za nas. Imate li vi kakvih drugih problema.

ODGOVORITE