Пропао још један пројекат Владе Републике Српске

Влада Републике Српске је 2019.године објавила програм стабеног збрињавања којим је предвиђена изградња кућа онима који живе на селима и руралним подручјима. Сада је тај програм проширен и на младе брачне парове и самохране родитеље, а све у циљу заустављања одлива становништва. Међутим, од тог пројекта још увијек нема ништа.

Република Српска 11.09.2021 | 20:06
Пропао још један пројекат Владе Републике Српске

Да би се млади брачни пар пријавио у програм стамбеног збрињавања, потребно је да један од супружника није старији од 35 година, има земљу за градњу куће и нема ријешено стамбено питање док за самохране родитеље нема ограничења када су године у питању.

Питали смо ресорно министарство када ће конкурс бити објављен и колико новца ће се потрошити у ове сврхе,али конкретан одговор нисмо добили. 

"Министарство породице, омладине и спорта упутило је свим локалним заједницама допис да нам доставе број потенцијалних кандидата који би могли да се пријаве на конкурс, како би на основу тога могла бити планирана средства за реализацију пројекта. Избрисан је термин „у руралним подручјима“ и самим тим је проширено право да се пријаве сви кандидати без обзира на степен развијености локалне заједнице и мјесто пребивалишта (рурално/урбано подручје). Такође, рок за доставу грађевинске дозволе код потенцијалног корисника пројекта је помјерен са 60 на 120 дана", саопштено је из министарства породице омладине и спорта.

Услов да би задржали кућу је да се у њој проведе најмање десет година. У супротном, ако се одлуче да је напусте или продају мораће да врате уложени новац.

Захтјеви за изградњу куће биће бодовани у зависности од година, броја дјеце и мјеста пребивалишта односно што је степен развијености неке општине мањи, то је шанса за кандидата већа.

Из Удружења самохраних родитеља Понос кажу да је ово још једно у низу обећања надлежних које неће бити исуњено.

 „Вијест коју сам прочитала у медијима није уопште јасна ни када ни како али ми је жао што ће се неко понадатида ће овако ријешити своје стамбено питање јер из досадашњег искуства знамо да овакви конкурси имају услове које је тешко испунити а као и до сада ово ми личи на предизборна обећања која се неће испунити пошто сличну ситуацију имамо са алиментационим фондом“, каже Дијана Миљатовић, Удружење самохраних родитеља „Понос“ Бањалука.

Демографи кажу да је озбиљнији проблем то што је у првој половини ове године већи број умрлих у односу на рођене чиме је Република Српска остала без 5 550 становника.

Ако се узме у обзир да се ће ти бројеви на годишњем нивоу кретати између 7 и 8 хиљада то значи да се сваке године треба надомјестити губитак само на основу негативног природног прираштаја.

Зато би држава требала више да се бави тиме како одмах помоћи грађанима, а не мјерама које углавном остану само на папиру.   

 „Ово не могу више назвати ни ад хоц мјерама ово су буквално хо рук мјере свакоме шта падне на памет учини му се симпатично да би у популистичком смислу на дневно политичком нивоу могло добити извјесну подршку он предложи такву мјеру без обзира колико је она у супротности са циљевима и ван система. Било каква мјера укључујући и ову ако је дата изван система мјера које би биле дефинисане популационом политиком РС може дати, ако уопште и да, може дати краткорочни ефекат“, сматра Александар Чавић, демограф.

Очигледно да Влада Српске није потпуно сигурна како да спроведе овај програм чији је циљ да се спријечи одлив становништва.

То је потврдио и премијер Радован Вишковић приликом засједања Парламента Српске крајем марта ове године када је рекао како се поред градње нових кућа, планира и куповина објеката у којима нико не станује што је сасвим супротно од оног што су раније најављивали а то је помоћ у изградњи нових објеката. 

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

лопи

11.09.2021 18:55

А зашто градити кад има маса нових и празних кућа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

11.09.2021 19:21

Те празне куце су неције власниство. нецемо ваљда опет по старом рецепту отимати другима и давати својима.

Name

Колац ради

12.09.2021 07:34

Покушај ући у једну такву кућу па ћеш остати или без леђа или без главе.

Name

Пм

11.09.2021 19:20

Њихови пројекти за своју уградњу,никакву изградњу.Вец видјено лази и преваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста

11.09.2021 22:18

Неце нико на селу да ради и остане ,сви хоце стан у Граду и да раде по кафицима и кладионицама и опет Влада крива ! Вец видјено

Name

МЕНАГЕР

11.09.2021 22:57

Не знам да ли то има игдје у свијету А и ста би ја са куцом у неком мјесту гдје нема посла За вријеме бивсе дрзаве у свим тим малим мјестима је била бар по једна фабрика Када пролазис и сада кроз та мјеста видис тамо неке девастиране хале у којима је у бивсој дрзави радио народ из тих мјеста Мислим да је та прица заврсена и да ту висе нема опоравка Отисли су из тих мјеста не зато сто је негдје љепсе него зато сто нису ту имали од цега да зиве Оно сто се руси 20год то се не мозе поправити ни за 40

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

11.09.2021 23:01

Сацекати треба да продју избори

ОДГОВОРИТЕ
Name

ииииии

12.09.2021 05:44

јос једна превара у најави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека болан

12.09.2021 06:56

Још једна превара,да би се обезбједиле паре за изборе. Донацију ће само моћи добити чланови секте. И вук сит и овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2021 08:34

Дзаба коментарисати умјесто мобилног мотке у саке растјерати банду они су умјесто демократије направили тиранију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.09.2021 10:02

Хахаха...колики си ти примитивац и кркан,хахаха...чуј мотке.Јеси ли чуо за разговор,преговор,договор итд.Тешко,теби су мотке основно оруђе кроз живот.