Propao još jedan projekat Vlade Republike Srpske

Vlada Republike Srpske je 2019.godine objavila program stabenog zbrinjavanja kojim je predviđena izgradnja kuća onima koji žive na selima i ruralnim područjima. Sada je taj program proširen i na mlade bračne parove i samohrane roditelje, a sve u cilju zaustavljanja odliva stanovništva. Međutim, od tog projekta još uvijek nema ništa.

Republika Srpska 11.09.2021 | 20:06
Propao još jedan projekat Vlade Republike Srpske

Da bi se mladi bračni par prijavio u program stambenog zbrinjavanja, potrebno je da jedan od supružnika nije stariji od 35 godina, ima zemlju za gradnju kuće i nema riješeno stambeno pitanje dok za samohrane roditelje nema ograničenja kada su godine u pitanju.

Pitali smo resorno ministarstvo kada će konkurs biti objavljen i koliko novca će se potrošiti u ove svrhe,ali konkretan odgovor nismo dobili. 

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta uputilo je svim lokalnim zajednicama dopis da nam dostave broj potencijalnih kandidata koji bi mogli da se prijave na konkurs, kako bi na osnovu toga mogla biti planirana sredstva za realizaciju projekta. Izbrisan je termin „u ruralnim područjima“ i samim tim je prošireno pravo da se prijave svi kandidati bez obzira na stepen razvijenosti lokalne zajednice i mjesto prebivališta (ruralno/urbano područje). Takođe, rok za dostavu građevinske dozvole kod potencijalnog korisnika projekta je pomjeren sa 60 na 120 dana", saopšteno je iz ministarstva porodice omladine i sporta.

Uslov da bi zadržali kuću je da se u njoj provede najmanje deset godina. U suprotnom, ako se odluče da je napuste ili prodaju moraće da vrate uloženi novac.

Zahtjevi za izgradnju kuće biće bodovani u zavisnosti od godina, broja djece i mjesta prebivališta odnosno što je stepen razvijenosti neke opštine manji, to je šansa za kandidata veća.

Iz Udruženja samohranih roditelja Ponos kažu da je ovo još jedno u nizu obećanja nadležnih koje neće biti isunjeno.

 „Vijest koju sam pročitala u medijima nije uopšte jasna ni kada ni kako ali mi je žao što će se neko ponadatida će ovako riješiti svoje stambeno pitanje jer iz dosadašnjeg iskustva znamo da ovakvi konkursi imaju uslove koje je teško ispuniti a kao i do sada ovo mi liči na predizborna obećanja koja se neće ispuniti pošto sličnu situaciju imamo sa alimentacionim fondom“, kaže Dijana Miljatović, Udruženje samohranih roditelja „Ponos“ Banjaluka.

Demografi kažu da je ozbiljniji problem to što je u prvoj polovini ove godine veći broj umrlih u odnosu na rođene čime je Republika Srpska ostala bez 5 550 stanovnika.

Ako se uzme u obzir da se će ti brojevi na godišnjem nivou kretati između 7 i 8 hiljada to znači da se svake godine treba nadomjestiti gubitak samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja.

Zato bi država trebala više da se bavi time kako odmah pomoći građanima, a ne mjerama koje uglavnom ostanu samo na papiru.   

 „Ovo ne mogu više nazvati ni ad hoc mjerama ovo su bukvalno ho ruk mjere svakome šta padne na pamet učini mu se simpatično da bi u populističkom smislu na dnevno političkom nivou moglo dobiti izvjesnu podršku on predloži takvu mjeru bez obzira koliko je ona u suprotnosti sa ciljevima i van sistema. Bilo kakva mjera uključujući i ovu ako je data izvan sistema mjera koje bi bile definisane populacionom politikom RS može dati, ako uopšte i da, može dati kratkoročni efekat“, smatra Aleksandar Čavić, demograf.

Očigledno da Vlada Srpske nije potpuno sigurna kako da sprovede ovaj program čiji je cilj da se spriječi odliv stanovništva.

To je potvrdio i premijer Radovan Višković prilikom zasjedanja Parlamenta Srpske krajem marta ove godine kada je rekao kako se pored gradnje novih kuća, planira i kupovina objekata u kojima niko ne stanuje što je sasvim suprotno od onog što su ranije najavljivali a to je pomoć u izgradnji novih objekata. 

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

lopi

11.09.2021 18:55

A zašto graditi kad ima masa novih i praznih kuća.

ODGOVORITE
Name

blbl

11.09.2021 19:21

Te prazne kuce su necije vlasnistvo. necemo valjda opet po starom receptu otimati drugima i davati svojima.

Name

Kolac radi

12.09.2021 07:34

Pokušaj ući u jednu takvu kuću pa ćeš ostati ili bez leđa ili bez glave.

Name

Pm

11.09.2021 19:20

Njihovi projekti za svoju ugradnju,nikakvu izgradnju.Vec vidjeno lazi i prevare.

ODGOVORITE
Name

Nista

11.09.2021 22:18

Nece niko na selu da radi i ostane ,svi hoce stan u Gradu i da rade po kaficima i kladionicama i opet Vlada kriva ! Vec vidjeno

Name

MENAGER

11.09.2021 22:57

Ne znam da li to ima igdje u svijetu A i sta bi ja sa kucom u nekom mjestu gdje nema posla Za vrijeme bivse drzave u svim tim malim mjestima je bila bar po jedna fabrika Kada prolazis i sada kroz ta mjesta vidis tamo neke devastirane hale u kojima je u bivsoj drzavi radio narod iz tih mjesta Mislim da je ta prica zavrsena i da tu vise nema oporavka Otisli su iz tih mjesta ne zato sto je negdje ljepse nego zato sto nisu tu imali od cega da zive Ono sto se rusi 20god to se ne moze popraviti ni za 40

ODGOVORITE
Name

Mato

11.09.2021 23:01

Sacekati treba da prodju izbori

ODGOVORITE
Name

iiiiii

12.09.2021 05:44

jos jedna prevara u najavi

ODGOVORITE
Name

Neka bolan

12.09.2021 06:56

Još jedna prevara,da bi se obezbjedile pare za izbore. Donaciju će samo moći dobiti članovi sekte. I vuk sit i ovce na broju.

ODGOVORITE
Name

Re

12.09.2021 08:34

Dzaba komentarisati umjesto mobilnog motke u sake rastjerati bandu oni su umjesto demokratije napravili tiraniju

ODGOVORITE
Name

Goran

12.09.2021 10:02

Hahaha...koliki si ti primitivac i krkan,hahaha...čuj motke.Jesi li čuo za razgovor,pregovor,dogovor itd.Teško,tebi su motke osnovno oruđe kroz život.