Устоличење вјерски чин, не давати политичке примјесе

- Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије саопштио је да ће његовом планираном устоличењу у цетињском манастиру присуствовати свештенство, представници црквених општина и неколико гостију, те да ће то бити искључиво вјерски чин коме не треба придавати никакве политичке ознаке.

Регион 01.09.2021 | 18:48
Устоличење вјерски чин, не давати политичке примјесе

Митрополит Јоаникије је у данашњем обраћању поводом недјељног устоличења подсјетио да је 56. епископ и митрополит ове светосавске митрополије која је установљена прије 800 година, а 41. митрополит црногорско-приморски који се устоличава у Цетињском манастиру.

"Ниједан континуитет у Црној Гори није толико јасан као овај, ниједно право није толико јасно и блиставо и непорециво као ово. Право на устоличење у овој светињи припада не само мени, него цијелом свештенству, монаштву и вјерном народу Митрополије црногорско-приморске", навео је владика.

Митрополит Јоаникије поручио је да, ако неко оспорава то право, а посебно они који се стално позивају на државу као њени заступници и чувари, то покуша путем закона и легитимних институција и процеса, који се могу тим поводом покренути.

Владика је истакао да жели да се очува мир и братска слога у Црној Гори.

"Устоличење митрополита је у овом случају искључиво вјерски чин и њему не треба придавати никакве политичке ознаке. У овој више него напетој ситуацији на Цетињу и у Црној Гори, ми смо жељели да максимално допринесемо миру и стабилности Црне Горе, да се не заподјева свађа и раздор међу браћом, посебно не на Цетињу", навео је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије је рекао да је због тога прихватио препоруке паметних и добронамјерних људи да овај скуп буде искључиво вјерског карактера, да се смањи, али да се никако не изгуби његова суштина.

"Биће свештенство, биће представници црквених општина и неколико гостију и то је све што се тиче нашега скупа. Али и поред те скромности, овај ће скуп бити и миран и благословен и надамо се да ће заиста се испунити наша жеља, да све прође мирно и да свако ко дође тога дана на Цетиње понесе мир у својој души, а не мржњу и рат", навео је митрополит Јоаникије.

Владика је подсјетио да је управо у Цетињском манастиру и хиротонисан уз благослов блаженопочившег митрополита Амфилохија, а руком патријарха српског Павла, прије пуне 22 године.

Њагово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије навео је у поруци да у Црну Гору долази Њагова светост патријарх српски Порфирије и позвао све да у миру и са радошћу дочекају угледне госте из других помјесних православних светих Божијих цркава, који долазе на устоличење.

"Долазе нам представници, архијереји Божији, из Јерусалимске патријаршије, из Руске православне цркве, Украјинске православне цркве, Руске заграничне цркве, Пољске православне цркве, Бугарске православне цркве, Православне цркве чешких и словачких земаља и Албанске православне цркве, може бити да ће доћи још неки други важни гости из других помјесних цркава", навео је владика.

Митрополит Јоаникије истакао је да жели да Цетиње буде град у који се радо долази, а не град који се због инцидената и разних проблема заобилази.

"Цетињски манастир је мјесто гдје се миримо и устоличење епископа, митрополита, треба да донесе мир и спокој и овоме светом храму и цијелом народу у Црној Гори. То је наша жеља", навео је митрополит црногорско-приморски у данашњем обраћању јавности писаним путем. 

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Био би

01.09.2021 16:53

да нисте ЛИТИЈАШИЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало коректнији папак

01.09.2021 16:58

Не би се давале политичке назнаке да се ви не бавите политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека болан

01.09.2021 18:19

Макни се. Ово је озбиљан посао.

Name

Раде

01.09.2021 17:14

На многаја љета цестити и вољени Вадико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.09.2021 17:51

Чуј ово ,,вољени, о чему де ради,??

Name

Дадо

01.09.2021 17:52

Ти га волиш? Свашта.

Name

Тако је Раде

01.09.2021 20:39

Амин.

Name

Мила

01.09.2021 17:16

На многаја љета, драги Владико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

01.09.2021 17:26

Избори су били политички чин па је црква имала главну улогу,то си заборавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не будите наивни

01.09.2021 20:37

Мислите да било који владика, свестено лице вјерује било којем политицару?! За њих су сви исти а да се сви политицари утркују да извуку корист е ту се слазем.

Name

зоки

01.09.2021 18:22

Гдје се вјера умјеса у политику нема ту добра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Достојан!

01.09.2021 19:46

На многаја љета Владико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдјо

02.09.2021 05:49

Срецно и богом благословено устолицење! Ко прије схвати којој вјери припада, мање пати. Зато брацо црногорци идите у цркве у које идете вјековима, постујте црквене вјеродостојнике које васи преци постују вјековима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момах

02.09.2021 15:30

Вјеру треба прихватит одистински. То јест схватити сустину. Наравно сто даље од цркве. Никад се попови и владике нису оволико сликале и рекламирале као данас У бога вјерујем. Бавим се хуманитарним радом. Помазем људима без обзира како се звали и на којем бозјем путу били. Они сто вјерују у бога знају оцему прицам.

ОДГОВОРИТЕ