Ustoličenje vjerski čin, ne davati političke primjese

- Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije saopštio je da će njegovom planiranom ustoličenju u cetinjskom manastiru prisustvovati sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju, te da će to biti isključivo vjerski čin kome ne treba pridavati nikakve političke oznake.

Region 01.09.2021 | 18:48
Ustoličenje vjerski čin, ne davati političke primjese

Mitropolit Joanikije je u današnjem obraćanju povodom nedjeljnog ustoličenja podsjetio da je 56. episkop i mitropolit ove svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

"Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego cijelom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske", naveo je vladika.

Mitropolit Joanikije poručio je da, ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao njeni zastupnici i čuvari, to pokuša putem zakona i legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti.

Vladika je istakao da želi da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori.

"Ustoličenje mitropolita je u ovom slučaju isključivo vjerski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake. U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo željeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodjeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Joanikije je rekao da je zbog toga prihvatio preporuke pametnih i dobronamjernih ljudi da ovaj skup bude isključivo vjerskog karaktera, da se smanji, ali da se nikako ne izgubi njegova suština.

"Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče našega skupa. Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven i nadamo se da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat", naveo je mitropolit Joanikije.

Vladika je podsjetio da je upravo u Cetinjskom manastiru i hirotonisan uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a rukom patrijarha srpskog Pavla, prije pune 22 godine.

Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije naveo je u poruci da u Crnu Goru dolazi Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije i pozvao sve da u miru i sa radošću dočekaju ugledne goste iz drugih pomjesnih pravoslavnih svetih Božijih crkava, koji dolaze na ustoličenje.

"Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih pomjesnih crkava", naveo je vladika.

Mitropolit Joanikije istakao je da želi da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi.

"Cetinjski manastir je mjesto gdje se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome svetom hramu i cijelom narodu u Crnoj Gori. To je naša želja", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski u današnjem obraćanju javnosti pisanim putem. 

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Bio bi

01.09.2021 16:53

da niste LITIJAŠILI!

ODGOVORITE
Name

malo korektniji papak

01.09.2021 16:58

Ne bi se davale političke naznake da se vi ne bavite politikom.

ODGOVORITE
Name

Neka bolan

01.09.2021 18:19

Makni se. Ovo je ozbiljan posao.

Name

Rade

01.09.2021 17:14

Na mnogaja ljeta cestiti i voljeni Vadiko.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

01.09.2021 17:51

Čuj ovo ,,voljeni, o čemu de radi,??

Name

Dado

01.09.2021 17:52

Ti ga voliš? Svašta.

Name

Tako je Rade

01.09.2021 20:39

Amin.

Name

Mila

01.09.2021 17:16

Na mnogaja ljeta, dragi Vladiko.

ODGOVORITE
Name

vuk

01.09.2021 17:26

Izbori su bili politički čin pa je crkva imala glavnu ulogu,to si zaboravio.

ODGOVORITE
Name

Ne budite naivni

01.09.2021 20:37

Mislite da bilo koji vladika, svesteno lice vjeruje bilo kojem politicaru?! Za njih su svi isti a da se svi politicari utrkuju da izvuku korist e tu se slazem.

Name

zoki

01.09.2021 18:22

Gdje se vjera umjesa u politiku nema tu dobra

ODGOVORITE
Name

Dostojan!

01.09.2021 19:46

Na mnogaja ljeta Vladiko.

ODGOVORITE
Name

Brdjo

02.09.2021 05:49

Srecno i bogom blagosloveno ustolicenje! Ko prije shvati kojoj vjeri pripada, manje pati. Zato braco crnogorci idite u crkve u koje idete vjekovima, postujte crkvene vjerodostojnike koje vasi preci postuju vjekovima!

ODGOVORITE
Name

Momah

02.09.2021 15:30

Vjeru treba prihvatit odistinski. To jest shvatiti sustinu. Naravno sto dalje od crkve. Nikad se popovi i vladike nisu ovoliko slikale i reklamirale kao danas U boga vjerujem. Bavim se humanitarnim radom. Pomazem ljudima bez obzira kako se zvali i na kojem bozjem putu bili. Oni sto vjeruju u boga znaju ocemu pricam.

ODGOVORITE