Колона дуга вијековима: Трагична исповијест преживјелих

Током хрватске војне операције "Олуја" протјерано је више од 200 000 Срба. Многи од њих досељавали су се широм Србије. Реакције на "Олују" су готово исте -  то је био злочин над Србима који се никад не смије заборавити. 

Република Српска 04.08.2021 | 19:48
Колона дуга вијековима: Трагична исповијест преживјелих

Стравичан је биланс напада хрватских војних и полицијских снага у операцији "Олуја" на тадашњу Републику Српску Крајину који је започео 4. августа 1995. године.

У акцији "Олуја" током рата у Хрватској убијено је 2 670 Срба, 523 жене, 1147 мушкараца, 181 гробље порушено, 920 споменика уништено, 352 трговине, 410 радњи друге врсте. 250 000 људи протјерано, 25 000 кућа уништено, 13 000 објеката уништено, 78 цркава и 29 музеја порушено као и 52 дома здравља.

Мјештани насеља Бусија код Београда, највећег избјегличког насеља у Србији, сваке године сјећају се трагичних догађаја започетих тог 4 августа 1995.године када су кренули у колону која их је водила у неизвјесност. Како су ти дани изгледали најбоље зна Јован Вученовић из Бусија, који је прије 26 година протјеран са свог огњишта. Он је тада довезао породицу и 20-ак комшија у Србију. 

 „До Бањалуке три ноћи, након тога још пар дана чекам да ми се син јави је ли жив или није и онда настављате даље према Србији на Рачи. Не дају проћи, враћају нас на Зворник према Косову. Ту тумарам на Срему до Инђије. Пуни туге, јада - отац, мајка,  жена, ја и двоје дјеце. Тешко је било трауматично требало је остати нормалан“, каже Јован Вученовић. 

Успомене на завичај који јој је одузет у раном дјетињству чува и Станислава Грубјешић која је као 12-годишња дјевојчица са породицом избјегла из Петриње. 

 „Тешко је увијек кад причате о томе кад се сјетите шта сте имали јер кад нешто стварамо овде па се замислимо. Е, да смо тамо, сад смо могли умјесто тога што смо овдје, могли смо тамо нешто више, а али стицајем околности нисмо успјели“, каже Станислава Грубјешић. 

Српско-хрватски односи сваке године су све годи и гори, оцијенио је предсједник Удружења "Веритас" Саво Штрбац наводећи да су младе генерације у Хрватској индоктринисане да мрзе све што је српско. 

 „Кад нису добри односи између држава не могу бити добри ни између народа У Хрватској је на снази ревизија историје то се толерише од стране њихове државе“, каже Саво Штрбац, предсједник Удружења "Веритас".

Парастос поводом Олује одржан је у Брчко дистрикту. Порука свих присутних иста -  не дозволити да се овај злочин икад заборави.

 „Овај чин је данас за Брчко велики јер смо након 26 година напокон остварили да одржимо парастос за војник РСК и све цивилне жртве које су 4. августа протјерани у већем броју око 250.000 протјерано, а око 3000 побијено“, сматра Цвјетко Симић, предсједник Општинске Борачке организације.

Бивши министар у Влади некадашње Републике Српске Крајине Слободан Перић каже да је Олуја највеће етничко чишћење у другој половини 20 вијека које је остало некажњено.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

КРВОЛОЦИ И УСТАСЕ

04.08.2021 18:04

Шта славите? То што су у паклу праведници у односу на вас?! То што би и Господа преклали само да вам је небо да дохватите?! То што су вам од ђедова остали у завет србосјеци и крвави маљеви да их за потомке сачувате?! Народ који се вазда кући на гробовима невине крви није народ но зло суштоме злу! Славите јер покушавате урлицима да отерате јауке што су вам се подвукли под темеље кућа, плач којим вам огњишта горе, јецаје што вам ветровима зборе, сузе што вам наместо киша лију над том јамом што је државом зовете… Што је на злу постало- зло ће остати довека! Живљи је Србин под земљом неголи ви на њој! Славите, како бисте иначе знали да је све у вама мртво и струлело..? Изигравајте људе, можда се где човек и пробуди, таман још једно грло сазрело за нож…па нек је и ваше, не мари, само да крви не зафали, само да јецај мајке не утихне, само да јаме не закукају гладне…

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРАНИЦАРИ

04.08.2021 18:07

НЕКА СЕ СТИДЕ БОГА ОНИ КОЈИ У ХРВСТСКОЈ ДАНАС СЛАВЕ .АКО ЈЕ ЗА СЛАВИТИ СТОСУ ОТЈЕРАЛИ ОВУ ДЈЕЦУ И ЗЕНЕ,ОНДА НЕКА СЕ ЗСПИТАЈУ КАКВА БУДУЦНОСТ ЦЕКА ЊИХОВЕ ПОТОМКЕ.ОТЕТО ПРОКЛЕТО.ВЕЦ ИХ СТИXЕ БОЗЈА КЛЕТВА ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ ИМ НЕДАЈУ ДА КОРИДТЕ ОНО СТО СУ ОТЕЛИ ОД СРБА,А СВАКИ ДАН СУ СВЕ СИРОМАСНИЈИ,МЛАФИ СУ ИМ ОТИСЛИ ИЗ ЗЕМЉЕ,ТАДЦСУ ОТЈЕРАЛИ СРБЕ,А САД ЊИХОВИ ОДКАЗЕ У КОЛОНАМА ИВМНОГИ СЕ НИКАД ВИСЕ НЕЦЕ ВРАТИТИ.ПОСТСЈЕ ДРЗАВА СТАРАЦА,А ПОСКЕ ЊИХ ЦЕ НЕКИ СТРАНЦИ ДРЈГЕ КУЛТУРЕ ЦЕ СЕТАТИ ХРВАТДККМ ЗДМЉОМ ,И МОЛИТИ НЕКУ ДРУГУ ВЈЕРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лукааааа

04.08.2021 18:14

Па да је сваки треци узео пуску у руке..и да брани своју куцу..не би пало за два дана...гледам неки кука казе досао у бања луку па цеко сина..изгледа као да има 60и висе година а пре 26год био супак који ке на трактору остqвио имање куцу и сад пјева крајино мати..и те кукњаве пјесме.. Брале пуску и брани .ал сад је најбоље кукат..и то кукање цу морат слусат наеедних 100000година и наредне генерације...да је ваки 3 узео пуску било би вас преко 60000хиљада. А ви сви нагулили..е то јw истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кордунаш

04.08.2021 19:19

Боље ћути, немаш појма шта причаш.Вјероватно се тада ниси ни родио а ухватио си се коментара. Не знаш каква је то мука била.

Name

Ре Лукаааааа

04.08.2021 21:21

Е мој ти… НАТО излупао радаре и почео лупати и артиљерију. Хрвата око 200.000 војника. Свака општина им је била у домету. Руководство је Крајину издало неколико дана раније. Слобо мислио тако задржати Косово ако Крајину сервира. Могло се стати и бранити као сто казес. Трајало би 3 дана дуже и било би на хиљаде мртвих више. Чему то?

Name

Арена

04.08.2021 21:51

Освјести се.

Name

Босанац

04.08.2021 19:06

Постујем сјецања и све зртве. Окренимо се око себе,да ли ико ко носи орузје мозе бити бољи од другог који га исто носи. Побједници славе,губитници плацу. Промјенимо реторику да се висе никад и нигдје не понови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда је пора

05.08.2021 03:31

Али достижна.Све што им се дешава није случајно, Бог је велики и слава му.Биће још земљотреса,поплава и које чдга, све су то српске сузе.

Name

Квази Хаски суд

05.08.2021 05:55

И његови инсталирани сателити казе да мозе!

Name

Паук

04.08.2021 20:28

Ово што је урађено Крајини је етничко чишћење и геноцид над Србима, причајте дјеци да незабораве и буду опрезни да ненасједну на причу о братству и јединству на Балкану јер то су кроз историју увијек били смртни загрљаји.Сарадња, трговина и комшилук ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ