Kolona duga vijekovima: Tragična ispovijest preživjelih

Tokom hrvatske vojne operacije "Oluja" protjerano je više od 200 000 Srba. Mnogi od njih doseljavali su se širom Srbije. Reakcije na "Oluju" su gotovo iste -  to je bio zločin nad Srbima koji se nikad ne smije zaboraviti. 

Republika Srpska 04.08.2021 | 19:48
Kolona duga vijekovima: Tragična ispovijest preživjelih

Stravičan je bilans napada hrvatskih vojnih i policijskih snaga u operaciji "Oluja" na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu koji je započeo 4. avgusta 1995. godine.

U akciji "Oluja" tokom rata u Hrvatskoj ubijeno je 2 670 Srba, 523 žene, 1147 muškaraca, 181 groblje porušeno, 920 spomenika uništeno, 352 trgovine, 410 radnji druge vrste. 250 000 ljudi protjerano, 25 000 kuća uništeno, 13 000 objekata uništeno, 78 crkava i 29 muzeja porušeno kao i 52 doma zdravlja.

Mještani naselja Busija kod Beograda, najvećeg izbjegličkog naselja u Srbiji, svake godine sjećaju se tragičnih događaja započetih tog 4 avgusta 1995.godine kada su krenuli u kolonu koja ih je vodila u neizvjesnost. Kako su ti dani izgledali najbolje zna Jovan Vučenović iz Busija, koji je prije 26 godina protjeran sa svog ognjišta. On je tada dovezao porodicu i 20-ak komšija u Srbiju. 

 „Do Banjaluke tri noći, nakon toga još par dana čekam da mi se sin javi je li živ ili nije i onda nastavljate dalje prema Srbiji na Rači. Ne daju proći, vraćaju nas na Zvornik prema Kosovu. Tu tumaram na Sremu do Inđije. Puni tuge, jada - otac, majka,  žena, ja i dvoje djece. Teško je bilo traumatično trebalo je ostati normalan“, kaže Jovan Vučenović. 

Uspomene na zavičaj koji joj je oduzet u ranom djetinjstvu čuva i Stanislava Grubješić koja je kao 12-godišnja djevojčica sa porodicom izbjegla iz Petrinje. 

 „Teško je uvijek kad pričate o tome kad se sjetite šta ste imali jer kad nešto stvaramo ovde pa se zamislimo. E, da smo tamo, sad smo mogli umjesto toga što smo ovdje, mogli smo tamo nešto više, a ali sticajem okolnosti nismo uspjeli“, kaže Stanislava Grubješić. 

Srpsko-hrvatski odnosi svake godine su sve godi i gori, ocijenio je predsjednik Udruženja "Veritas" Savo Štrbac navodeći da su mlade generacije u Hrvatskoj indoktrinisane da mrze sve što je srpsko. 

 „Kad nisu dobri odnosi između država ne mogu biti dobri ni između naroda U Hrvatskoj je na snazi revizija istorije to se toleriše od strane njihove države“, kaže Savo Štrbac, predsjednik Udruženja "Veritas".

Parastos povodom Oluje održan je u Brčko distriktu. Poruka svih prisutnih ista -  ne dozvoliti da se ovaj zločin ikad zaboravi.

 „Ovaj čin je danas za Brčko veliki jer smo nakon 26 godina napokon ostvarili da održimo parastos za vojnik RSK i sve civilne žrtve koje su 4. avgusta protjerani u većem broju oko 250.000 protjerano, a oko 3000 pobijeno“, smatra Cvjetko Simić, predsjednik Opštinske Boračke organizacije.

Bivši ministar u Vladi nekadašnje Republike Srpske Krajine Slobodan Perić kaže da je Oluja najveće etničko čišćenje u drugoj polovini 20 vijeka koje je ostalo nekažnjeno.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

KRVOLOCI I USTASE

04.08.2021 20:04

Šta slavite? To što su u paklu pravednici u odnosu na vas?! To što bi i Gospoda preklali samo da vam je nebo da dohvatite?! To što su vam od đedova ostali u zavet srbosjeci i krvavi maljevi da ih za potomke sačuvate?! Narod koji se vazda kući na grobovima nevine krvi nije narod no zlo suštome zlu! Slavite jer pokušavate urlicima da oterate jauke što su vam se podvukli pod temelje kuća, plač kojim vam ognjišta gore, jecaje što vam vetrovima zbore, suze što vam namesto kiša liju nad tom jamom što je državom zovete… Što je na zlu postalo- zlo će ostati doveka! Življi je Srbin pod zemljom negoli vi na njoj! Slavite, kako biste inače znali da je sve u vama mrtvo i strulelo..? Izigravajte ljude, možda se gde čovek i probudi, taman još jedno grlo sazrelo za nož…pa nek je i vaše, ne mari, samo da krvi ne zafali, samo da jecaj majke ne utihne, samo da jame ne zakukaju gladne…

ODGOVORITE
Name

GRANICARI

04.08.2021 20:07

NEKA SE STIDE BOGA ONI KOJI U HRVSTSKOJ DANAS SLAVE .AKO JE ZA SLAVITI STOSU OTJERALI OVU DJECU I ZENE,ONDA NEKA SE ZSPITAJU KAKVA BUDUCNOST CEKA NJIHOVE POTOMKE.OTETO PROKLETO.VEC IH STIXE BOZJA KLETVA PRIRODNE KATASTROFE IM NEDAJU DA KORIDTE ONO STO SU OTELI OD SRBA,A SVAKI DAN SU SVE SIROMASNIJI,MLAFI SU IM OTISLI IZ ZEMLJE,TADCSU OTJERALI SRBE,A SAD NJIHOVI ODKAZE U KOLONAMA IVMNOGI SE NIKAD VISE NECE VRATITI.POSTSJE DRZAVA STARACA,A POSKE NJIH CE NEKI STRANCI DRJGE KULTURE CE SETATI HRVATDKKM ZDMLJOM ,I MOLITI NEKU DRUGU VJERU.

ODGOVORITE
Name

Banja Lukaaaaa

04.08.2021 20:14

Pa da je svaki treci uzeo pusku u ruke..i da brani svoju kucu..ne bi palo za dva dana...gledam neki kuka kaze dosao u banja luku pa ceko sina..izgleda kao da ima 60i vise godina a pre 26god bio supak koji ke na traktoru ostqvio imanje kucu i sad pjeva krajino mati..i te kuknjave pjesme.. Brale pusku i brani .al sad je najbolje kukat..i to kukanje cu morat slusat naeednih 100000godina i naredne generacije...da je vaki 3 uzeo pusku bilo bi vas preko 60000hiljada. A vi svi nagulili..e to jw istina.

ODGOVORITE
Name

Kordunaš

04.08.2021 21:19

Bolje ćuti, nemaš pojma šta pričaš.Vjerovatno se tada nisi ni rodio a uhvatio si se komentara. Ne znaš kakva je to muka bila.

Name

Re Lukaaaaaa

04.08.2021 23:21

E moj ti… NATO izlupao radare i počeo lupati i artiljeriju. Hrvata oko 200.000 vojnika. Svaka opština im je bila u dometu. Rukovodstvo je Krajinu izdalo nekoliko dana ranije. Slobo mislio tako zadržati Kosovo ako Krajinu servira. Moglo se stati i braniti kao sto kazes. Trajalo bi 3 dana duže i bilo bi na hiljade mrtvih više. Čemu to?

Name

Arena

04.08.2021 23:51

Osvjesti se.

Name

Bosanac

04.08.2021 21:06

Postujem sjecanja i sve zrtve. Okrenimo se oko sebe,da li iko ko nosi oruzje moze biti bolji od drugog koji ga isto nosi. Pobjednici slave,gubitnici placu. Promjenimo retoriku da se vise nikad i nigdje ne ponovi.

ODGOVORITE
Name

Pravda je pora

05.08.2021 05:31

Ali dostižna.Sve što im se dešava nije slučajno, Bog je veliki i slava mu.Biće još zemljotresa,poplava i koje čdga, sve su to srpske suze.

Name

Kvazi Haski sud

05.08.2021 07:55

I njegovi instalirani sateliti kaze da moze!

Name

Паук

04.08.2021 22:28

Ово што је урађено Крајини је етничко чишћење и геноцид над Србима, причајте дјеци да незабораве и буду опрезни да ненасједну на причу о братству и јединству на Балкану јер то су кроз историју увијек били смртни загрљаји.Сарадња, трговина и комшилук ништа друго.

ODGOVORITE