Протести због мјера од Европе до Аустралије

Хиљаде људи протестовало је због санитарних мјера којима власти одговарају на ширење врло заразне делта варијанте ЦОВИД-а 19 у чему демонстранти виде јачање државне контроле.

Свијет 25.07.2021 | 12:48
Протести због мјера од Европе до Аустралије

Хиљаде људи протестовало је од Аустралије до Европе због санитарних мјера којима власти одговарају на ширење врло заразне делта варијанте ЦОВИД-а 19 у чему демонстранти виде јачање државне контроле, а неки чак и увод у тоталитаризам.

Уз повике “Слобода, слобода”, више од 160.000 људи, од којих 11.000 у Паризу, протестовало је због епидемиолошке пропуснице и обвезног вакцинисања за одређене професије, примјера ради, медицинско особље, преноси Хина.

“Нећу се вакцинисати”, поручила је 49-годишња Сандра у Марсеиллеу, лучкоме граду на југоистоку гдје је, према полицијским процјенама, протестовало 4.000 људи.

“Наша земља постаје тоталитарна”, сматра Јеан-Цлауде Диб (71), пензионисани возач камиона.

Два новинара јавне телевизије Франце 2 била су нападнута док су извјештавали с протеста.

У Паризу је Тргом Бастилле марширала група “жутих прслука”, покрет настао као симбол отпора социјалној политици предсједника Емануела Макрона.

Засебну поворку предводио је политичар крајње деснице Флориан Пхилиппот, бивши други човјек националистичке странке Национално окупљање Марине Ле Пен.

Изводила се химна Марсељеза, а Пхилиппот је осудио “апартхејд” који проводи француска влада и позвао на рушење “тиранина” Макрона.

Асоцијације на нацизам

Врло велика већина Француза, њих 76 процената одобрава обвезно вакцинисање за медицинско особље и још неке професије, према анкети од 13. јула.

Већина одобрава и увођење санитарне пропуснице, против које су хиљаде људе протестовале и у Италији.

ЦОВИД пропуснице за улазак у затворене јавне просторе Италија ће увести од 6. августа.

“Нећемо диктатуру”, извикивали су демонстранти од Напуља на југу до Торина на сјеверу.

“Боље живјети слободан него бити роб”, стајало је на натпису катедрале у Милану.

У пријестолници Риму, у историјском средишту, био је истакнут транспарент “Вакцина вас ослобађа” који се поиграо натписом “Рад ослобађа” (“Арбеит мацхт фреи”) какав је стајао на улазу у концентрациони логор Аушвиц.

Асоцијација на нацизам није недостајало ни у Ђенови гдје су демонстранти истакли “жуте звијезде” с поруком “Невакцинисани”.

Сукоби с полицијом у Аустралији

Раније у суботу у аустралијском Сиднеју демонстранти су се сукобили с полицијом на коњима, кршећи уопште прописе о забрани окупљања јер је у томе граду од пет милиона људи на снази мјера затварања у трајању мјесец дана.

У Мелбурну су хиљаде људи, како су пренијели локални медији, на улицама протестовали пред парламентом државе Викториа.

Носили су транспаренте с порукама “Пробуди се Аустралијо”.

Затварање у Вијетнаму

Свуда на планету, власти уводе све строже епидемиолошке мјере како би сузбиле ширење врло заразног соја делте. Пандемија је од краја 2019. до данас усмртила више од 4,1 милион људи.

Вијетнам је прогласио затварање за осам милиона становника главнога града Ханоја настојећи успорити криву раста броја заражених.

Већ је трећина Вијетнамаца у лоцкдоwну.

Власти су у петак пријавиле 7.000 нових случајева, што је трећи рекорд у једном дану у протеклој седмици.

Катастрофално стање у Либану

Њемачка, прва европска економија која је и сама изложена расту кривуље заражених, одлучила је пооштрити мјере ограничења за доласке из Шпаније због раста броја заражених у туристичким дестинацијама које Нијемци радо бирају за одмор.

Шпанија уводи карантин од десет дана за путнике из Аргентине, Колумбије, Боливије и Намибије од 27. јула, објавила је влада у суботу.

Ту је мјеру Мадрид објавио због раста број заражених на подручју Латинске Америке и Кариба у којој је у суботу пријеђен праг од 40 милиона заражених  и више од 1,3 милион мртвих.

Стање је више него забрињавајуће у Либану, земљи потпуно урушене економије те изложене несташицама струје што наноси најтежи ударац болницама.

“Све болнице сада су мање спремне него почетком године када је наступио талас пандемије”, рекао је за агенцију АФП Фирасс Абиад, директор Универзитетске болнице Рафиц Харири, највеће јавне болнице у земљи.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

МЕНАГЕР

25.07.2021 11:37

А ја дивљака Колико они ментално и на друге нацине заостају за нама и насим народом Па фино казу да су "анкете" показале да је вецина за вакцинацију и строзије мјере а они насли да демонстрирају То је удар на дрзаве и дрзавни поредак тих земаља

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

25.07.2021 12:46

будало ти си дивљак који пасе на медијског пропаганди, да нема таквих као ти пландемија не би била одрзива.

Name

Бураз

25.07.2021 13:32

Купљени менадзер СНСД-а

Name

МЕНАГЕР

25.07.2021 15:15

Многи су одавде отисли зато сто их вецина није разумјела

Name

Ноле

25.07.2021 15:44

Ре менагер:па та вецина ако је за вакцинацију,нека се вакцинису,њихова ствар.Али не могу ми наметати своје мисљење и доносити одлуке умјесто мене.Ја њих не дирам,нек не дирају и они мене...

Name

Т38708881

25.07.2021 11:56

Неки људи су коначно прогледали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танасије Спасојевиц

25.07.2021 12:02

Треба оконцати овај дрзавни терор са докторима "виролозима" који јос морају много да уце о ономе о цему дају изјаве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

25.07.2021 12:23

Бравоооо!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

25.07.2021 12:24

СМРТ ФАШИЗМУ ✊✊✊✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танге нам

25.07.2021 12:32

Набију на нос и уста да цутимо,боду ко зна циме,егзистенцијално угрозавају док њих мањина у свакој дрзави пљацкају и бахате се.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

25.07.2021 14:34

Глобална манипулација се наставља, што да не, када иде све по плану. Мали Дебели у Сјеверној Кореји држи Народ на уздама без по муке, зашто би он био паметнији од осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

25.07.2021 16:38

Боље гроб, него роб!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа

25.07.2021 20:56

Искрено, мислим да било који разуман дрзавник на ово треба да реагује затварањем болница за ковид пацијенте, и укидањем свих мјера. Ако људи не зеле здравствену заститу и да дрзава ради све сто мозе да застити колективно здравље, треба народ једноставно пустити да се сви разболе и лијеце сами себе. Треба свима укинути и лијекове, и респираторе, и вакцине па ко презиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

26.07.2021 11:57

То су нације које су давно освојиле слободу, наравно да се буне против ове свјетске шпрдачине, ко је нама крив што смо још кметови

ОДГОВОРИТЕ