Црногорци задовољни посјетом, али не и зарадом 

У Будви тренутно борави 33.000 гостију што је 10.000 више него претходне седмице. Хотели и плаже су пуни, приватни смештај нешто више од половину, али како су гости исцрпљени кризом приходи су мањи и нису у сразмери с посетом.

Регион 11.07.2021 | 11:25
Црногорци задовољни посјетом, али не и зарадом 

Број гостију у односу на 2019. годину је и на нивоу 70, а негде 40 одсто. Гости су претежно из региона, а потом из Украјине, Казахстана, док их је из Европе у малом броју, пише Побједа.

Како је рекла директорка Туристичке организације Будва Маја Лијешевић у приватном смештају обрави око 19.000 туриста, док је у хотелима нешто више од 13.000.

“У 103 отворена хотела (од укупно 134) најбројнији гости су из Србије, Украјине, Босне и Херцеговине и Израела, док су присутни гости и из Казахстана, Француске, Русије, Пољске, Турске, Немачке, Грчке, Италије, Албаније, Македоније и Црне Горе. У приватном смештају највише је гостију са тржишта Србије, Русије, Украјине и Босне и Херцеговине”, казала је Лијешевић.

Када се посета упореди са рекордном 2019. годином, по њеним ријечима, у хотелском смештају остварено је 97 одсто резултата, док тај проценат у приватном смештају износи 59 одсто, преноси ЦДМ.

“Укупан број гостију је тренутно око 70 одсто у односу на 2019. годину”, тврди Лијешевић.

Очекују појачан промет у наредним данима, а повољна епидемиолошка ситуација представља кључни фактор.

Лијешевић тврди да су цене услуга и смештаја ниже него пре короне, а ту су и акције за породице.

“Може се слободно рећи да је летовање на Будванској ривијери никад приступачније”, казала је Лијешевић.

Очекују, истиче она, и добру постсезону.

“Међутим, продужетак сезоне зависи од више фактора. Најприје, повољна епидемиолошка ситуација како у Црној Гори, тако и у окружењу представља предуслов за одвијање добре туристичке сезоне, а тиме и постсезоне”, казала је Лијешевић.

Сувласник Хотелске групе ,,Монтенегро старс“ Жарко Радуловић каже да су хотели ове групације пуни од почетка сезоне, али да се број гостију не може поредити са приходима.

“Сезона је добра, предсезоне није ни било, а за постсезону ћемо да видимо. С обзиром да нема Руса и Белоруса добро пролазимо. Боље је него што сам очекивао и веровао да ће проћи и то ме радује. Задовољан сам што нисам био у праву. Добро је да можемо да будемо задовољни са регионом, Казахстаном, Молдавијом, Украјином и да надомјестимо Русе и Белорусе, а то је нова чињеница”, казао је Радуловић.

Оцењује да је добар период кренуо још у мају.

“Хотели су се већином отворили половином јуна, а то је гро понуде, што ћемо имати као зараду на крају. Остало је још месец и по дана и биће све јасно да ли ће се потврдити или демантовати неке изјаве”, казао је Радуловић.

Тврди да ће од 9. јула до 15. августа бити прави хаос од гужве, загушења у саобраћају, у свему.

“Добро ће бити да ће приватни смјештај нешто да заради ове године, ресторани, такси и сви остали, али то је далеко од пројектованог. Приходи и број гостију се не могу поредити… Фантазија је да ће туристички приходи бити 65 одсто из 2019. године”, казао је Радуловић што је по његовим речима неоствариво.

“Са 90 дана сезоне и са овим цијенама нема те математике која може да даје резултат 65 одсто. Ми смо се деценијама борили да продужимо сезону и дошли смо на 210 дана на нивоу године. Оног тренутка када је Монтенегро ерлајнз престао да лети свели смо сезону на 95 до 100 дана. Тај вишак вредности нам је стварала та компанија јер су летели кад нико није хтео и на дестинације које нама одговорају”, казао је Радуловић који је упозоравао хотелске посленике да се ове године не задужују и не узимају кредите за припрему сезоне јер им се то неће исплатити и за то био оптуживан да су то политичке изјаве.

“Ја се не бавим политиком, само сам хтио да поручим хотелским посленицима да раде ове године са оним што имају и да покушају да одраде ову сезону јер није гарант да ће добро да зараде и да врате што су уложили”, казао је Радуловић.

А што се тиче хотела ,,Сплендид“ и ,,Мотенегро“ тренутно су пуни и он је каже задовољан пословањем, али истиче да то није репер за остале хотеле јер се он већ годинама базира на индивидуалне госте што се показало добрим. У Сплендиду су тренутно гости из 30 земаља. На првом мјесту су гости из Србије, на другом из Украјине и на трећем из Казахстана.

“На Јадрану смо међу најбољима са резултатима. Попуњеност Сплендида и Монтенегра је 100 одсто од маја, јуна и трајаће до септембра”, тврди Радуловић који каже да су их ове године изненадили Казахстанци који долазе у све већем броју и добри су гости.

Међутим тврди да не могу да замене Русе. Тренутно су им главни гости из Србије.

“Очекујем да ће у наредном периоду бити експлозија гостију из Србије… Јефтинији смо им, ближи, а ту су и везе пријатељске, родбинске… “, сматра Радуловић додајући да је одлука да крену дуго очекивани Руси чисто политичка.

Ако не буде трећег таласа короне у септембру процењује да ће Црна Гора имати 40 одсто прихода из 2019. године.

“Ноћења ништа не показују. У односу на оно што је могло да буде одлично је. Цене полако враћамо, задовољни смо са овим. Ово је новац којим треба да попунимо празнине времена које нисмо радили. Наредне две три године ће бити више новца. Људи су жељни путовања и масовно ће да иду и држава треба да буде мудра да сачува што је више могуће туристичких субјеката јер ће то више да пуни буџет”, тврди Радуловић.

Постсезона?

Угоститељ Крсто Никлановић сматра да солидне туристичке резултате могу постићи само ако буду имали добру постсезону.

“Ако будемо имали постсезону можемо се надати неком проценту пројектованом до 63 одсто у односу на 2019. годину. Међутим приходи неће бити у том проценту. Ове године имамо госте који су слабији потрошачи што је и разумљиво с обзиром на кризу”, наглашава Никлановић.

Додаје и да недолазак Руса доста ремети резултате у приходима.

“Ако нам Руси у постсезони не дођу плашим се нећемо имати добре резултате. Сада је највише гостију из окружења, Украјине и мало Казахстана, чак из Кубе… Сви покушавамо да уграбимо нешто да би преживели ову годину. Једна и по година је нерада и после тога три године нам треба да се вратимо у нормалу”, каже Никлановић који сматра да из свега што нам се десило треба извући поуке.

Веома је разочаран тиме да има 58.000 незапослених, а да он не може наћи радника.

“Разочаран сам јер један део ресторана нисам отворио јер немам квалификоване конобаре. Штитим реноме фирме и не могу послати било ког за сто јер је сваки конобар амбасадор земље”, истиче Никлановић додајући да је камен спотицања сваког привредника у Црној Гори доприноси који су енормно велики.

У хотелу Будва су задовољни почетком сезоне. Директор Мића Ивановић је казао да ових дана имају конференције и семинаре у времену кад их никада нијесу имали.

“Чудна је година. Гости су нам претежно из региона, нема Немаца, Француза… мало је кренуло Американаца који су добри гости. Ова сезона је више привукла комерцијалне госте него госте који воле да потроше. Само плате смјештај и немају додатних трошкова”, каже Ивановић који је мишљења да су боље платежни гости пошли у залив.

Ивановић каже да им је попуњеност до 70 одсто у односу на 2019. годину и да су им гости највише из Србије, а онда домаћи гости.

“Имамо госте и из Украјине, Косова, Хрватске, Албаније… Израелаца има у задње време, долазе групе коцкара… У јуну је била попуњеност 70 одсто у односу на 2019. што није лоше јер смо цене задржали, нисмо смањивали. То су ласт минуте резервације. Отказивања је мали број”, казао је Ивановић истичући да је врло тешко нешто планирати јер се све дешава у задњем тренутку.

Ценкање

Старобудванин Петар Рађеновић, власник апартмана у центру Будве тврди да су почели лепо да раде.

"Клијентела нам је таква каква је. Не можемо постићи цене из 2019. године али идемо даље, мање су за око 30 одсто. Људи су чак почели и да се ценкају, кукају и плачу да немају новца. У принципу ћемо извући сезону, али смо далеко од 2019. и озбиљне зараде”, казао је Рађеновић.

Он тврди да су ове године гости веома захтевни.

“Категорија гостију је нажалост много различита од оних из 2019. Међутим осуђени смо на те госте јер је Европа затворена… у принципу то су јако неплатежни гости”, казао је Рађеновић тврдећи да им је проблем и букинг који је ове године бесплатан, па људи резервишу по два-три пута и само се не појаве.

“Нама остане празан смјештај. Скоро 80 одсто букинга ми је отказано “, истиче Рађеновић.

Стари град "избомбардован“ буком мотора и гласном музиком

Антониоли тврди да у Будви посебно у Старом граду има доста проблема од оних инфраструктурних до буке од које гости не могу да спавају већ од три сата ујутро.

"Имамо инфраструктуру заосталу из пређашњих времена и имамо Стари град који је избомбардован буком мотора, гласном музиком… Људи би дошли овде и боравили али они не желе да дођу на такво место. У току целе ноћи кроз Стари град већ од три сата не може нико да спава", тврди Антониоли.

(Б92)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЛУДАЦКА ДРЗАВА

11.07.2021 09:33

ПА ЗАРАДЈУЈУ ОД ДРОГЕ. И ЦИГАРА. НАТО ДРЗАВА ДИЛЕР. САД БИ И ОД ТУРИЗМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

11.07.2021 09:35

Па кад су проклети,кока кола им 5еур у кафицу.Нека,хвала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2021 10:37

Ако је 5€ ти немој ту да је пијеш.Али мислим да нема замјерке на цијену,повољни су у односу на окружење.Ја њима замјерам нешто друго,не свима наравно и док живим то носим у себи и због тога доле нећу.Али се опт питам гдје отићи!?

Name

Млађо

11.07.2021 09:42

Понесем пун гепек хране,śерпа сарме,домаца сланина,30 пастета,уље,сецер,кафа.Доле само хљеб купујем.Понесем црвене паприке и остало још на њиховој струју доле лијепо направим ајвар и зимницу.Лежаљке не плацам имам спужву и велики пескир.Мени је одмор кад мало потросим а не да се секирам колико сам пуно потросио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

11.07.2021 10:57

јес јес и ми тако навукаримо автом сву могуцу фасунгу па доле ниста не тросимо и купујемо а зена кува љеба и курузу јер су здравији нег они куповни па нас изидје јевтиније љетовање

Name

Мисо

11.07.2021 09:49

Зао ми је постеног народа ,али васим понасањем,безобразлуком и педерлуком ја вец не долазим 25год,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

11.07.2021 10:05

Нису ни заслузи ли да им додјемо

Name

Сарајлија

11.07.2021 10:09

Тако је, и ја и сви моји пријатељи и познаници дијелимо то мишљење и праксу гоод бyе Монтенегро

Name

ре Мисо

11.07.2021 10:33

Има у Црној Гори и правих Срба који живе од издавања апартмана.Треба код њих љетовати да им се помогне.

Name

Лутак искрвљеног лица

11.07.2021 11:54

Баш им фалиш.

Name

Будва

11.07.2021 10:40

Поздрав из Будве. Сељаклук, крканлук, тетовирани типови, бичице. Преварио сам се што сам са породицом дошао овдје. Вјерујте да око мене све некакви ликови исто мафијашки филмови. Некако се склањам и правим себи и породици неки амбијент. Генерално понуда је добра, цијене приступачне, конобари лоши. Углавном није лоше, море је фино. Може се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

11.07.2021 10:42

Стварно не разумијем неке људе, мијешају политику и туризам. Зато што су поштени Црногорци нешто изгласали у својој скупштини, смета некима да дођу на прелијепе плаже Црне Горе. По тој логици нико из региона не би требао ићи на туристичке дестинације у Србији. Стварно смо болестан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

12.07.2021 15:10

Је нузно саставни дио насих зивота, хтјели то или не и на залост да додам.....

Name

Кукиц.

11.07.2021 11:37

Додји те људи у Грцку,на праве плазе и право море. Људи су јако љубазни и услузни сто никад нисам дозивио у Црној Гори. Нигдје не тразе да се плати паркинг,Лезаљку добијес за пице а и да ставис своју нико ти неце реци да се склонис! Нису људи проклети, могло би бити мало јевтиније али није ни ово зара!

ОДГОВОРИТЕ