Лијечиће нас запослени у институцијама БиХ

Усвојени предлог буџета заједничких институција БиХ прешао је милијарду марака и предвиђа куповину нових аутомобила и запошљавање скоро 700 нових људи у заједничким институцијама. Истовремено, школарина на Медицинском факултету у Бања Луци износи невјероватних 4000 КМ.

Босна и Херцеговина 09.07.2021 | 11:08
Лијечиће нас запослени у институцијама БиХ

Каква је веза између ове двије информације? Ајмо се мало играти математике. Један родитељ са минималном платом, која је у Републици Српској 520 КМ, треба да ради скоро 8 мјесеци, дакле 2/3 године, и да за то вријеме не једе и не плаћа трошкове, да би платио једну годишњу школарину за једног будућег доктора.

У исто вријеме један посланик у Парламентарној скупштини не само да има плату већу од износа школарине већ оваквим предлогом буџета на једног посланика дође 4 административна радника.  Руку на срце, треба рећи да су посланици опозиције из Републике Српске (СДС, ДНС, ПДП) гласали против оваквог предлога буџета и оштро га критиковали.

Дакле, у вријеме највеће здравствене кризе новијег доба, ми купујемо аутомобиле и запошљавамо администрацију. У вријеме када је БиХ трећа у свијету по броју здравствених радника пристиглих у Њемачку, родитељ треба годишње да издвоји скоро 8 минималних плата да би одшколовао једног доктора или зубара.

Право да вам кажем ја сам некад ишла на такмичења из математике али ово је математика коју никако не разумијем. Како год саберем или одузмем резултат рачунице је да ће медицинари и прије уписаног факултета бјежати у Аустрију, гдје су и школарине мање, а да ће нас лијечити административни радници из Парламентарне скупштине и министарстава.

Како год саберем или одузмем питање промјена овдје више није питање политичких разлика већ питање здравог разума.

Аутор: Јелена Вујановић, докторанд на Факултету политичких наука у Београду.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ја

09.07.2021 09:28

Нису били против кад су они пуних 5 година гомилали администрацију на нивоу бих и јос несто ко има плату од 530 км посаљи га мени да му додам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2021 10:29

Ово је легална пљацка властитиг народа.

Name

Све знам

09.07.2021 10:04

Нису парламентарни посланици предлагали, да бар преполове плате.То нису, сви су исти само јадном народу бацају прашину у очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фебо

09.07.2021 10:04

Е јеси добрицина нека кад тако лако нудис паре да додас.сигурно се ниси ознојио за њих.сигурно си цлан секте док их бранис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравдтвени радник

09.07.2021 10:41

Сви код доктора у институцијама!!!!! Нека вас они лијече!!!!! Але проклете!!!!! Мало вам било и на оном свијету!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

09.07.2021 11:28

Паметном доста, ајмо народе да их казнимо на Изборима! Немојте подлећи њиховим уценама и обећањима да ће нешто за вас урадити јер је то све лаж! Поготово апелујем на оне који узимају новац за свој глас - НЕМОЈ ТО ДА РАДИТЕ ЈЕР ВАС НЕЋЕ ИЗВАДИТИ ТИХ 100 КМ ИЗ ПРОБЛЕМА И КРИЗЕ У КОЈОЈ СМО СВИ МИ! Будите једном у животу достојанствени и гласајте против овог режима који нас уништава дуги низ година кроз корупцију и криминал, ваљда сте видели шта им је циљ! Па зар не видите да им је њихов лидер Додик спреман све да уношти и прода само да би остао на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сепртља

09.07.2021 12:50

лијецит це нас крмолог Др Стевандиц

ОДГОВОРИТЕ