Liječiće nas zaposleni u institucijama BiH

Usvojeni predlog budžeta zajedničkih institucija BiH prešao je milijardu maraka i predviđa kupovinu novih automobila i zapošljavanje skoro 700 novih ljudi u zajedničkim institucijama. Istovremeno, školarina na Medicinskom fakultetu u Banja Luci iznosi nevjerovatnih 4000 KM.

Bosna i Hercegovina 09.07.2021 | 11:08
Liječiće nas zaposleni u institucijama BiH

Kakva je veza između ove dvije informacije? Ajmo se malo igrati matematike. Jedan roditelj sa minimalnom platom, koja je u Republici Srpskoj 520 KM, treba da radi skoro 8 mjeseci, dakle 2/3 godine, i da za to vrijeme ne jede i ne plaća troškove, da bi platio jednu godišnju školarinu za jednog budućeg doktora.

U isto vrijeme jedan poslanik u Parlamentarnoj skupštini ne samo da ima platu veću od iznosa školarine već ovakvim predlogom budžeta na jednog poslanika dođe 4 administrativna radnika.  Ruku na srce, treba reći da su poslanici opozicije iz Republike Srpske (SDS, DNS, PDP) glasali protiv ovakvog predloga budžeta i oštro ga kritikovali.

Dakle, u vrijeme najveće zdravstvene krize novijeg doba, mi kupujemo automobile i zapošljavamo administraciju. U vrijeme kada je BiH treća u svijetu po broju zdravstvenih radnika pristiglih u NJemačku, roditelj treba godišnje da izdvoji skoro 8 minimalnih plata da bi odškolovao jednog doktora ili zubara.

Pravo da vam kažem ja sam nekad išla na takmičenja iz matematike ali ovo je matematika koju nikako ne razumijem. Kako god saberem ili oduzmem rezultat računice je da će medicinari i prije upisanog fakulteta bježati u Austriju, gdje su i školarine manje, a da će nas liječiti administrativni radnici iz Parlamentarne skupštine i ministarstava.

Kako god saberem ili oduzmem pitanje promjena ovdje više nije pitanje političkih razlika već pitanje zdravog razuma.

Autor: Jelena Vujanović, doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ja

09.07.2021 09:28

Nisu bili protiv kad su oni punih 5 godina gomilali administraciju na nivou bih i jos nesto ko ima platu od 530 km posalji ga meni da mu dodam

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2021 10:29

Ovo je legalna pljacka vlastitig naroda.

Name

Sve znam

09.07.2021 10:04

Nisu parlamentarni poslanici predlagali, da bar prepolove plate.To nisu, svi su isti samo jadnom narodu bacaju prašinu u oči.

ODGOVORITE
Name

Febo

09.07.2021 10:04

E jesi dobricina neka kad tako lako nudis pare da dodas.sigurno se nisi oznojio za njih.sigurno si clan sekte dok ih branis!

ODGOVORITE
Name

Zdravdtveni radnik

09.07.2021 10:41

Svi kod doktora u institucijama!!!!! Neka vas oni liječe!!!!! Ale proklete!!!!! Malo vam bilo i na onom svijetu!!!!

ODGOVORITE
Name

Penzioner

09.07.2021 11:28

Pametnom dosta, ajmo narode da ih kaznimo na Izborima! Nemojte podleći njihovim ucenama i obećanjima da će nešto za vas uraditi jer je to sve laž! Pogotovo apelujem na one koji uzimaju novac za svoj glas - NEMOJ TO DA RADITE JER VAS NEĆE IZVADITI TIH 100 KM IZ PROBLEMA I KRIZE U KOJOJ SMO SVI MI! Budite jednom u životu dostojanstveni i glasajte protiv ovog režima koji nas uništava dugi niz godina kroz korupciju i kriminal, valjda ste videli šta im je cilj! Pa zar ne vidite da im je njihov lider Dodik spreman sve da unošti i proda samo da bi ostao na vlasti!

ODGOVORITE
Name

seprtlja

09.07.2021 12:50

lijecit ce nas krmolog Dr Stevandic

ODGOVORITE