"Усвајање резолуције није против српског народа"

Једини начин да се регион одмакне од прошлости и онга што се десило у Сребреници је да се почну стварати услови за бољи живот, а све остало користи само корумпираним политичарима, рекао је Дритан Абазовић, потпредсједник Владе Црне Горе, на форуму Међународног републиканског института о негирању геноцида и десничарским наративима у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 08.07.2021 | 19:17
"Усвајање резолуције није против српског народа"

Абазовић је рекао да је усвајање резолуције о геноциду у Парламенту Црне Горе цивилизацијски чин за који је рекао да није уперен против српског народа већ за осуду злочина уопштено.

Нагласио је да се због сталног истицања ове теме у јавном дискурсу губи фокус с реформских корака попут стварања услова за бољи живот.

Абазовић је нагласио да се често говори о српском национализму који негира да је у Сребреници почињен геноцид а да се заборавља други пол национализма који Сребреницу користе као политичку тему за дизање црногорског национализма.

"Ми се данас и даље бавимо темама ко је побиједио у Првом или Другом свјетском рату, а сад је 21.вијек. гдје год имате национализам иза тога се увијек крије нека политичка корупција", рекао је Абазовић.

Абазовић је рекао да ће он, министар спољних послова и парламентарна делегација присуствовати комеморацији у Сребреници како би подијелили те тренутке с породицама жртава.

"Не разумијем зашто се од тога у медијима прави од тога велики спектакл. То је парадоксалан и погрешан начин гледања", рекао је он.

(Независне новине)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ЦРНА ГОРА

08.07.2021 17:45

Резолуција о геноциду у сребреници није против српског народа.Уопшћено иако је био злочин.Рече Дритан Абазовић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расем - Канада

08.07.2021 20:15

Више је муслимана убила Алијна војска у Крајини него у пола Босне,Бихаћ;Кладуша,Цазин.Преко десет хиљада убијених.Ко је за то крив?Мени су убијени муж,дедо и брат Расим,хоће ли се када сазнати и осудити кривци?

Name

Дувај,дувај

08.07.2021 17:50

Процитах само прву реценицу.Мени доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

08.07.2021 18:00

Сто јел прелази твој ИQ капацитет.

Name

Дритане

08.07.2021 17:58

Мајмуне је су ли се срби сами поубијали ко одговара за српске жртве.Штс сте ви као Црнорци добили са тим само фукаре кухате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

08.07.2021 18:03

Не разумијем ништаНеко стално гура да су сви срби злочинци и то долази од стране срба???Ак неко дијете од петоро браче убије неког нису остали чланови породице убице веч именом и презименом један тј убица Ја се не осјечам кривим ни најмање што су неки из мог народа то урадилиУ рату је учествовало десетине хиљада бораца и само 0.1% су злочинци и они ме не интересују...Хвала на објави....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.07.2021 18:07

Црна Гора је због тога, за мене и моју породицу, прослост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само сто је био

08.07.2021 18:42

Прво ако се тако квалификује "геноцид" без икаквих пресуда над српским народом се на поветку догодио на том подруцју, зато је након тога експресно прогласено заститном зоном из које су сво вријеме застицени нападали, да би се на залост при крају градјанског рата по нецијем плану све то издогадјало и негирала сва десавања прије тога....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 20:02

Пресуде се заснивају на доказаном злочину а не на квалификацији злоцина од стране појединца или групе. Дакле кад казем да је био злочин то треба процесуирати и доказати а не прицати без ваљаног доказа. Пресуде нису доносе не по предпоставкама него по доказима и то масовним ликвидација ма везани људи, систематским убијањима, организираним од стране политички и командни служби. Све је то потврдјено и од наси као сто је Биљана Плавсиц и многи други, Засто су признали? Зато сто су имали непобитне доказе испред себе

Name

Пресуде су селективне

08.07.2021 21:11

То је политицки суд. О нецасном дјеловању тога суда историја це писати.....

Name

Јесте

08.07.2021 18:45

Прије свега против српских зртава који су страдали прије(зене, мала дјеца) сто је застрасујуце сраман нељудски цин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је ,за тебе ....

08.07.2021 18:52

,,злоцин уопстен,,онда се оцекује и осуда злоцина према Србима и геноцид у Сарајеву ,Братунцу ,преко 100 логора ,гдје су Срби премлацивани и убијани ,ста је са Србима у Хрватској који су протјерани 250.000...хиљада 95 год ,убијани на куцном прагу .Знаци ,потеби ,Срби требају да признају ,,геноцид ,,у Сребреници и онда идемо даље ,као ниста се није догодило .Неце ,моци Абазовицу ,ста је са Косовским Србима ,како дефинисес расељавање и притисак ,него ,Абазовицу ,ма како био паметан и образован ,сустина проблема је у ИСТИНИ ,коју ,на моје цудјење ниси ни дотакао .Али ,немојмо да ,,мјесамо јабуке и круске ,,то ,сто је Црна Гора ,била бастион јунаства и Цовјености ,немора да знаци ,да неце бити .Такви ,као ти ,су пролазни .Молим ,да се објави .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦГ играч ЕУ

08.07.2021 19:10

Срамота усвојити резолуцију о геноциду у Сребреници..а не усвојити Резолуцију о геноциду над Српским народом, само у селу Кравице код Сребренице убијено 3.ооо срба..прогнано скоро цијело српско становништво из федерацијеБиХ..прогнано 250 .000 срба из Хрватске ..са Косова...убијено 750.ооо срба у Јасеновцу...па зар то није довољно да црногорци усвоје ј резолуцију о геноциду над српским народом!! То сто раде по директиви ЕУ нека је њима на цаст и душу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе ли одговор

08.07.2021 21:22

Колико је то село Кравица, ако је убијено 3000 Срба, Колико је то зивјело људи у селу Кравици 1990.године?

Name

Е јеси оплео

08.07.2021 22:41

Као прво немој мјесати далеку прослост и садасњост. Као друго ЦГ није утврдила Геноцид него само заститила судску пресуду. Ако ти за све то сто прицас имас доказе а ти јаране прави пријаву. Без пријаве су то само супље кафанске прице. И онако успут да ли је 250.000 Срба из Хрватске протјерано или је вецина побјегла пред ратним дејствима? А де ми кази и да ли је преко милион Босњака и Хрвата у БиХ протјерано? То те вјероватно не интересује! Треба бити објективан и реци да су сви пропатили, то је истина. Истина је и да су неки висе пропатили од других па су цак и Геноциди пресудзени али то није такмицење и свација зртва је велика као планина и надам се да се то никад висе неце догодити...

Name

дрина

08.07.2021 19:12

Ко год да је убијао невине цивиле је злоцинац и треба му се судити. Ми као народ смо глупи! Док се договоримо ко смо, ста смо, ста зелимо сви млади це се преселити на запад .....остају само јос вицови....био босанац, француз и нијемац.....залосно у земљи гдје смо родјени непостоје могуцности нормално зивјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

09.07.2021 13:36

Дрина свака част Бас тако ко је год чинио злоцине на свим странама треба да одговара па и да је род само се тако иде напријед

Name

Ана

08.07.2021 19:27

Зашто не признате геноцид у јасеновцу, јадовном градини пре се десио и требало га је пре признати, што се тај геноцид не призна па тек кад прође оволико година колико је прошло од геноцида над србима тек онда признати ту сребреницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

08.07.2021 19:32

Несретниче Дритане, није у Сребреници извршен геноцид над муслиманским живљем. Тамо се десио страшан злочин што је за сваку осуду. Али злочин се десио и над српским живљем у том крају, а о томе нико не жели да прича. Зашто? Српска глава није вриједна помена? Не прицајте о помирењу када управо ви не желите да до тога дође. Ни теби мудрац не одговара јака српска држава па се због тога солидаришете са браћом по идеологији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

08.07.2021 20:02

ЕЈ МОЈ ДРИТАНЕ, ДА ЛИ ЗНАШ ДА ЛИ СИ ПОШАО ИЛИ СИ ДОШАО!?!?!?!??? ПА НИЈЕ БАШ ТАКО МОМЧИНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српкиња из Србије

08.07.2021 20:10

Највазнија је дефиниција геноцида. Геноцид није само убиства, вец планско затирање једног народа од стране другог народа. У Србију је деведесетих досло МИЛИОН прогнаних лица. Тако да је јасно да је геноцид над Србима спроводјен координисано и удрузено. Изводјаци геноцида над Србима су , удрузени хрвати , муслимани и сиптари . Зато делују сад опет удрузени у нападима на Србију , по систему : напад је најбоља одбрана. Тако да би Срби били стално у дефанзиви. Црна Гора је у целој прици само тоалет папир . Срби треба из дефанзиве да предју у офанзиву . Мислим у вербалном смислу, треба их ''напасти '' истином . Константно. Из дана у дан . Неуморно и неумољиво. Култура сецања, медијска експонираност, филмови, књиге, ...треба да будемо у озбиљној офанзиви, да им тргне на нос , знате да геноцид, злоцини, убиства никад не застаревају, треба да их јуримо до судњег дана ( треба да се угледамо на Јевреје ) , јер ( како се казе у Сумадији ) ко се у коло хвата, у ноге се узда ! Да им преседне, јер терају зеца , а могли би да истерају мечку .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЦКО

08.07.2021 20:14

Ако није против Српског народа јесте гарант

ОДГОВОРИТЕ