"Usvajanje rezolucije nije protiv srpskog naroda"

Jedini način da se region odmakne od prošlosti i onga što se desilo u Srebrenici je da se počnu stvarati uslovi za bolji život, a sve ostalo koristi samo korumpiranim političarima, rekao je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, na forumu Međunarodnog republikanskog instituta o negiranju genocida i desničarskim narativima u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 08.07.2021 | 19:17
"Usvajanje rezolucije nije protiv srpskog naroda"

Abazović je rekao da je usvajanje rezolucije o genocidu u Parlamentu Crne Gore civilizacijski čin za koji je rekao da nije uperen protiv srpskog naroda već za osudu zločina uopšteno.

Naglasio je da se zbog stalnog isticanja ove teme u javnom diskursu gubi fokus s reformskih koraka poput stvaranja uslova za bolji život.

Abazović je naglasio da se često govori o srpskom nacionalizmu koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid a da se zaboravlja drugi pol nacionalizma koji Srebrenicu koriste kao političku temu za dizanje crnogorskog nacionalizma.

"Mi se danas i dalje bavimo temama ko je pobijedio u Prvom ili Drugom svjetskom ratu, a sad je 21.vijek. gdje god imate nacionalizam iza toga se uvijek krije neka politička korupcija", rekao je Abazović.

Abazović je rekao da će on, ministar spoljnih poslova i parlamentarna delegacija prisustvovati komemoraciji u Srebrenici kako bi podijelili te trenutke s porodicama žrtava.

"Ne razumijem zašto se od toga u medijima pravi od toga veliki spektakl. To je paradoksalan i pogrešan način gledanja", rekao je on.

(Nezavisne novine)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

ЦРНА ГОРА

08.07.2021 17:45

Резолуција о геноциду у сребреници није против српског народа.Уопшћено иако је био злочин.Рече Дритан Абазовић

ODGOVORITE
Name

Rasem - Kanada

08.07.2021 20:15

Više je muslimana ubila Alijna vojska u Krajini nego u pola Bosne,Bihać;Kladuša,Cazin.Preko deset hiljada ubijenih.Ko je za to kriv?Meni su ubijeni muž,dedo i brat Rasim,hoće li se kada saznati i osuditi krivci?

Name

Duvaj,duvaj

08.07.2021 17:50

Procitah samo prvu recenicu.Meni dosta.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

08.07.2021 18:00

Sto jel prelazi tvoj IQ kapacitet.

Name

Dritane

08.07.2021 17:58

Majmune je su li se srbi sami poubijali ko odgovara za srpske žrtve.Šts ste vi kao Crnorci dobili sa tim samo fukare kuhate.

ODGOVORITE
Name

Dušan

08.07.2021 18:03

Ne razumijem ništaNeko stalno gura da su svi srbi zločinci i to dolazi od strane srba???Ak neko dijete od petoro brače ubije nekog nisu ostali članovi porodice ubice več imenom i prezimenom jedan tj ubica Ja se ne osječam krivim ni najmanje što su neki iz mog naroda to uradiliU ratu je učestvovalo desetine hiljada boraca i samo 0.1% su zločinci i oni me ne interesuju...Hvala na objavi....

ODGOVORITE
Name

Ja

08.07.2021 18:07

Crna Gora je zbog toga, za mene i moju porodicu, proslost.

ODGOVORITE
Name

Samo sto je bio

08.07.2021 18:42

Prvo ako se tako kvalifikuje "genocid" bez ikakvih presuda nad srpskim narodom se na povetku dogodio na tom podrucju, zato je nakon toga ekspresno proglaseno zastitnom zonom iz koje su svo vrijeme zasticeni napadali, da bi se na zalost pri kraju gradjanskog rata po necijem planu sve to izdogadjalo i negirala sva desavanja prije toga....

ODGOVORITE
Name

Re

08.07.2021 20:02

Presude se zasnivaju na dokazanom zločinu a ne na kvalifikaciji zlocina od strane pojedinca ili grupe. Dakle kad kazem da je bio zločin to treba procesuirati i dokazati a ne pricati bez valjanog dokaza. Presude nisu donose ne po predpostavkama nego po dokazima i to masovnim likvidacija ma vezani ljudi, sistematskim ubijanjima, organiziranim od strane politički i komandni službi. Sve je to potvrdjeno i od nasi kao sto je Biljana Plavsic i mnogi drugi, Zasto su priznali? Zato sto su imali nepobitne dokaze ispred sebe

Name

Presude su selektivne

08.07.2021 21:11

To je politicki sud. O necasnom djelovanju toga suda istorija ce pisati.....

Name

Jeste

08.07.2021 18:45

Prije svega protiv srpskih zrtava koji su stradali prije(zene, mala djeca) sto je zastrasujuce sraman neljudski cin.

ODGOVORITE
Name

Ako je ,za tebe ....

08.07.2021 18:52

,,zlocin uopsten,,onda se ocekuje i osuda zlocina prema Srbima i genocid u Sarajevu ,Bratuncu ,preko 100 logora ,gdje su Srbi premlacivani i ubijani ,sta je sa Srbima u Hrvatskoj koji su protjerani 250.000...hiljada 95 god ,ubijani na kucnom pragu .Znaci ,potebi ,Srbi trebaju da priznaju ,,genocid ,,u Srebrenici i onda idemo dalje ,kao nista se nije dogodilo .Nece ,moci Abazovicu ,sta je sa Kosovskim Srbima ,kako definises raseljavanje i pritisak ,nego ,Abazovicu ,ma kako bio pametan i obrazovan ,sustina problema je u ISTINI ,koju ,na moje cudjenje nisi ni dotakao .Ali ,nemojmo da ,,mjesamo jabuke i kruske ,,to ,sto je Crna Gora ,bila bastion junastva i Covjenosti ,nemora da znaci ,da nece biti .Takvi ,kao ti ,su prolazni .Molim ,da se objavi .

ODGOVORITE
Name

CG igrač EU

08.07.2021 19:10

Sramota usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici..a ne usvojiti Rezoluciju o genocidu nad Srpskim narodom, samo u selu Kravice kod Srebrenice ubijeno 3.ooo srba..prognano skoro cijelo srpsko stanovništvo iz federacijeBiH..prognano 250 .000 srba iz Hrvatske ..sa Kosova...ubijeno 750.ooo srba u Jasenovcu...pa zar to nije dovoljno da crnogorci usvoje j rezoluciju o genocidu nad srpskim narodom!! To sto rade po direktivi EU neka je njima na cast i dušu!

ODGOVORITE
Name

Moze li odgovor

08.07.2021 21:22

Koliko je to selo Kravica, ako je ubijeno 3000 Srba, Koliko je to zivjelo ljudi u selu Kravici 1990.godine?

Name

E jesi opleo

08.07.2021 22:41

Kao prvo nemoj mjesati daleku proslost i sadasnjost. Kao drugo CG nije utvrdila Genocid nego samo zastitila sudsku presudu. Ako ti za sve to sto pricas imas dokaze a ti jarane pravi prijavu. Bez prijave su to samo suplje kafanske price. I onako usput da li je 250.000 Srba iz Hrvatske protjerano ili je vecina pobjegla pred ratnim dejstvima? A de mi kazi i da li je preko milion Bosnjaka i Hrvata u BiH protjerano? To te vjerovatno ne interesuje! Treba biti objektivan i reci da su svi propatili, to je istina. Istina je i da su neki vise propatili od drugih pa su cak i Genocidi presudzeni ali to nije takmicenje i svacija zrtva je velika kao planina i nadam se da se to nikad vise nece dogoditi...

Name

drina

08.07.2021 19:12

Ko god da je ubijao nevine civile je zlocinac i treba mu se suditi. Mi kao narod smo glupi! Dok se dogovorimo ko smo, sta smo, sta zelimo svi mladi ce se preseliti na zapad .....ostaju samo jos vicovi....bio bosanac, francuz i nijemac.....zalosno u zemlji gdje smo rodjeni nepostoje mogucnosti normalno zivjeti

ODGOVORITE
Name

E

09.07.2021 13:36

Drina svaka čast Bas tako ko je god činio zlocine na svim stranama treba da odgovara pa i da je rod samo se tako ide naprijed

Name

Ana

08.07.2021 19:27

Zašto ne priznate genocid u jasenovcu, jadovnom gradini pre se desio i trebalo ga je pre priznati, što se taj genocid ne prizna pa tek kad prođe ovoliko godina koliko je prošlo od genocida nad srbima tek onda priznati tu srebrenicu.

ODGOVORITE
Name

BGD

08.07.2021 19:32

Nesretniče Dritane, nije u Srebrenici izvršen genocid nad muslimanskim življem. Tamo se desio strašan zločin što je za svaku osudu. Ali zločin se desio i nad srpskim življem u tom kraju, a o tome niko ne želi da priča. Zašto? Srpska glava nije vrijedna pomena? Ne pricajte o pomirenju kada upravo vi ne želite da do toga dođe. Ni tebi mudrac ne odgovara jaka srpska država pa se zbog toga solidarišete sa braćom po ideologiji.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

08.07.2021 20:02

EJ MOJ DRITANE, DA LI ZNAŠ DA LI SI POŠAO ILI SI DOŠAO!?!?!?!??? PA NIJE BAŠ TAKO MOMČINO!!!

ODGOVORITE
Name

Srpkinja iz Srbije

08.07.2021 20:10

Najvaznija je definicija genocida. Genocid nije samo ubistva, vec plansko zatiranje jednog naroda od strane drugog naroda. U Srbiju je devedesetih doslo MILION prognanih lica. Tako da je jasno da je genocid nad Srbima sprovodjen koordinisano i udruzeno. Izvodjaci genocida nad Srbima su , udruzeni hrvati , muslimani i siptari . Zato deluju sad opet udruzeni u napadima na Srbiju , po sistemu : napad je najbolja odbrana. Tako da bi Srbi bili stalno u defanzivi. Crna Gora je u celoj prici samo toalet papir . Srbi treba iz defanzive da predju u ofanzivu . Mislim u verbalnom smislu, treba ih ''napasti '' istinom . Konstantno. Iz dana u dan . Neumorno i neumoljivo. Kultura secanja, medijska eksponiranost, filmovi, knjige, ...treba da budemo u ozbiljnoj ofanzivi, da im trgne na nos , znate da genocid, zlocini, ubistva nikad ne zastarevaju, treba da ih jurimo do sudnjeg dana ( treba da se ugledamo na Jevreje ) , jer ( kako se kaze u Sumadiji ) ko se u kolo hvata, u noge se uzda ! Da im presedne, jer teraju zeca , a mogli bi da isteraju mečku .

ODGOVORITE
Name

BACKO

08.07.2021 20:14

Ako nije protiv Srpskog naroda jeste garant

ODGOVORITE