Трговцима половном одјећом пандемија не угрожава посао

За четири мјесеца ове године Босна и Херцеговина је увезла 1348 тона рабљене одјеће вриједних 2,4 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 13.06.2021 | 12:25
Трговцима половном одјећом пандемија не угрожава посао

Трговцима половном одјећом ни корона није много помрсила конце с обзиром на то да је лани у БиХ увезено кориштене одјеће и других кориштених текстилних производа у вриједности 6,4 милиона КМ, што је тек 3% мање него годину прије, преноси српскаинфо.цом.

У обзир треба узети и то да због пандемије прошле године трговине нису радиле готово два мјесеца. У поређењу с 2010., увоз ове одјеће прошле је године био већи за чак 2,3 милона КМ.

У "сецонд ханд" трговинама истичу да и у пандемији имају посла те да су њихови купци углавном људи са скромним примањима. Да је све већа потражња за тим обликом куповине, раније су потврдили и из једне мостарске трговине половном одјећом рекавши како је профил просјечног купца тешко направити јер по одјећу, како кажу, долазе сви, од студената, професора па до пензионераа, истичући како није ријетко да дођу и цијеле породице јер су приморане добро да калкулишу с мјесечним приходима.

Не купује се само половна одјећа, грађани се све више одлучују и за набаву половне бијеле технике и намјештаја. И за ову робу постоје специјализоване трговине, а ту је и незаобилазан интернет и друштвене мреже.

Колико се ових артикала увезе, није познато јер се таква евиденција не води, али, судећи према тврдњама грађана, није ријеч о малој количини. Трговци половном бијелом техником кажу да је лани због вируса коронс потражња била нешто мања, али да, уопштено, грађани све више купују половне машине за веш, посуђа, сушилице, фрижидере и штедњаке.

"Прије нешто више од пет година, колико се бавим овом послом, потражња односно продаја јест порасла, али не значајно. Међутим, у међувремену је отворено још оваквих трговина, што значи да људи, уопштено, све више купују половну бијелу технику. То је разумљиво, јер је и до три пута јефтинија од нове",  рекао је за Српскаинфо власник једне од трговина.

(Индикатор)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тако

13.06.2021 10:55

придоносимо заштити природе и џепа, отворити наше Фабрике или старе оживјети, направити радна мјеста, држави плаћати ПДВ и свима ће бити добро, куповати домаће и хајмо даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.06.2021 10:56

Некада, у оним временима која и сада многи понижавају и оспоравају, није се ни знало да постоје такве трговине, нити се трговало половном робом.... Па,ето, нека свако закључи по савјести!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милане

13.06.2021 11:24

Увијек је тога било, нажалост, бувљаци, преузимање одјеће од старије сестре или брата или од пријатеља, многи су сами шили и тако даље. Одјећа је била пуно вреднија и скупља.

Name

У Југи

13.06.2021 13:50

Се не сјецамо тога.

Name

Потросацки идиотизам

13.06.2021 13:58

Планету затрпали јефтином робом од рециклираног смеца које врте у круг све због натуре не моде због профита... Природне тканине нису стетне по планету, доста је свакоме имати 10 памуцних мајица умјесто стетних 100 сто су модерне....