Trgovcima polovnom odjećom pandemija ne ugrožava posao

Za četiri mjeseca ove godine Bosna i Hercegovina je uvezla 1348 tona rabljene odjeće vrijednih 2,4 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 13.06.2021 | 12:25
Trgovcima polovnom odjećom pandemija ne ugrožava posao

Trgovcima polovnom odjećom ni korona nije mnogo pomrsila konce s obzirom na to da je lani u BiH uvezeno korištene odjeće i drugih korištenih tekstilnih proizvoda u vrijednosti 6,4 miliona KM, što je tek 3% manje nego godinu prije, prenosi srpskainfo.com.

U obzir treba uzeti i to da zbog pandemije prošle godine trgovine nisu radile gotovo dva mjeseca. U poređenju s 2010., uvoz ove odjeće prošle je godine bio veći za čak 2,3 milona KM.

U "second hand" trgovinama ističu da i u pandemiji imaju posla te da su njihovi kupci uglavnom ljudi sa skromnim primanjima. Da je sve veća potražnja za tim oblikom kupovine, ranije su potvrdili i iz jedne mostarske trgovine polovnom odjećom rekavši kako je profil prosječnog kupca teško napraviti jer po odjeću, kako kažu, dolaze svi, od studenata, profesora pa do penzioneraa, ističući kako nije rijetko da dođu i cijele porodice jer su primorane dobro da kalkulišu s mjesečnim prihodima.

Ne kupuje se samo polovna odjeća, građani se sve više odlučuju i za nabavu polovne bijele tehnike i namještaja. I za ovu robu postoje specijalizovane trgovine, a tu je i nezaobilazan internet i društvene mreže.

Koliko se ovih artikala uveze, nije poznato jer se takva evidencija ne vodi, ali, sudeći prema tvrdnjama građana, nije riječ o maloj količini. Trgovci polovnom bijelom tehnikom kažu da je lani zbog virusa korons potražnja bila nešto manja, ali da, uopšteno, građani sve više kupuju polovne mašine za veš, posuđa, sušilice, frižidere i štednjake.

"Prije nešto više od pet godina, koliko se bavim ovom poslom, potražnja odnosno prodaja jest porasla, ali ne značajno. Međutim, u međuvremenu je otvoreno još ovakvih trgovina, što znači da ljudi, uopšteno, sve više kupuju polovnu bijelu tehniku. To je razumljivo, jer je i do tri puta jeftinija od nove",  rekao je za Srpskainfo vlasnik jedne od trgovina.

(Indikator)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tako

13.06.2021 10:55

pridonosimo zaštiti prirode i džepa, otvoriti naše Fabrike ili stare oživjeti, napraviti radna mjesta, državi plaćati PDV i svima će biti dobro, kupovati domaće i hajmo dalje...

ODGOVORITE
Name

Milan

13.06.2021 10:56

Nekada, u onim vremenima koja i sada mnogi ponižavaju i osporavaju, nije se ni znalo da postoje takve trgovine, niti se trgovalo polovnom robom.... Pa,eto, neka svako zaključi po savjesti!!

ODGOVORITE
Name

Milane

13.06.2021 11:24

Uvijek je toga bilo, nažalost, buvljaci, preuzimanje odjeće od starije sestre ili brata ili od prijatelja, mnogi su sami šili i tako dalje. Odjeća je bila puno vrednija i skuplja.

Name

U Jugi

13.06.2021 13:50

Se ne sjecamo toga.

Name

Potrosacki idiotizam

13.06.2021 13:58

Planetu zatrpali jeftinom robom od recikliranog smeca koje vrte u krug sve zbog nature ne mode zbog profita... Prirodne tkanine nisu stetne po planetu, dosta je svakome imati 10 pamucnih majica umjesto stetnih 100 sto su moderne....