Хрвати из БиХ важни су за Владу и хрватски народ

Хрватски премијер Андреј Пленковић дао је у суботу, путем видеоконференције Савјета Владе РХ за Хрвате изван Републике Хрватске, своју подршку Хрватима који не живе у Хрватској, казавши како су Хрвати из БиХ посебно важни за Владу и хрватски народ.

Регион 06.06.2021 | 09:39
Хрвати из БиХ важни су за Владу и хрватски народ

Пленковић је подсјетио у свом обраћању да је Влада уважила једну од главних препорука Савјета, измјену Закона о држављанству, што је омогућило лакше стицање хрватског држављанства, што сматра важним "како би се млађе генерације укључиле у корпус хрватских држављана и на тај начин дале свој допринос развоју домовине".

За Хрвате у Босни и Херцеговини рекао је како су конститутивни народ и најбројнија хрватска заједница изван Хрватске, посебно важна за Владу и за цијели хрватски народ.

"И ми ту приврженост Хрватима у Босни и Херцеговини континуирано понављамо и доказујемо, не само свесрдном политичком подршком која је темељно питање наше активности према Босни и Херцеговини већ исто тако и бројним пројектима који се проводе између Хрватске и Босне и Херцеговине, посебно кроз програме сарадње", устврдио је Пленковић.

Навео је том приликом улагања у мостарску болницу, Свеучилиште у Мостару, подршку Хрватском народном казалишту у Мостару, те подршку низу пројеката диљем Босне и Херцеговине, било да је ријеч о територију Федерације или о Хрватима у другим дијеловима земље, преноси Хина.

Четврта Сједница другог сазива Савјета Владе РХ за Хрвате изван Републике Хрватске одржава се 4. и 5. јуна 2021. године у пет засебних видео састанака, а матично административно-сервисно мјесто је Конгресни центар Националне и свеучилишне књижнице (НСК) у Загребу.

Подршку Хрватима који не живе у Хрватској путем видеоконференције Савјета дао је и хрватски предсједник Зоран Милановић.

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МАлИ РАДОЈИЦА

06.06.2021 08:00

САМО СУ ВАМ ВАЗНИ ДА ГЛАСАЈУ ЗА ВАС,ЗАТО СТЕ ИМ И ДАКИ ДОКУМЕНТЕ,А ОВДЈЕ ЗИВЕ КО ДРУГОРАЗРЕДНИ ХРВАТИ,ГКЕДАНО УЗ ВАСЕГ УГЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Другоразредни

06.06.2021 08:23

У БиХ живе као бубрег у лоју...сва могућа права имају , све важне функције обављају, имају свој језик, своју тв коју су назвали "хб" ... Шта хоће Хрватска? Ста хоће Боснски Хрвати? Нека кажу шта им фали! Ах, да фали им држава у држави јер шта год им се дâ није битно. Незахвални и безобразни Шкутори!

Name

Ицх

06.06.2021 08:04

Треба гласова????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуманитарац

06.06.2021 15:37

Наравно требају му гласаци из БиХ ХДЗа. Ко он се брине о хрватима у БиХ као о малољетницима . Снасли су се небитни. Они су малобројни а на свим великим функцијама у БиХ. Не лази висе ни ЕУ нити народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектуалац

06.06.2021 15:46

Ниса им потребни само за гласове на изборима него преко њих сањају о великој Хрватској. И да, олаксали су добијање дрзављанства да би најбољи Босански спортисти наступали за Хрватску умјесто за Босну. Увијек једно те исто, сви би само да узимају од нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

07.06.2021 04:54

Све комсије из БиХ не требају ицу по визу у то вазно Сарајево јер они добију одмах посао у ЕУ зато је толико вољена та путовница а нама који смо дуго из СФРЈ на западу цесто се пита јесили ти из хрватске? а миле јадни сатра се хвалеци како има СР и несто од БиХ. Његова омладина узива све привилегије и нетреба им никакав пасос јер бабо лети преко граница.

ОДГОВОРИТЕ