Hrvati iz BiH važni su za Vladu i hrvatski narod

Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je u subotu, putem videokonferencije Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, svoju podršku Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj, kazavši kako su Hrvati iz BiH posebno važni za Vladu i hrvatski narod.

Region 06.06.2021 | 09:39
Hrvati iz BiH važni su za Vladu i hrvatski narod

Plenković je podsjetio u svom obraćanju da je Vlada uvažila jednu od glavnih preporuka Savjeta, izmjenu Zakona o državljanstvu, što je omogućilo lakše sticanje hrvatskog državljanstva, što smatra važnim "kako bi se mlađe generacije uključile u korpus hrvatskih državljana i na taj način dale svoj doprinos razvoju domovine".

Za Hrvate u Bosni i Hercegovini rekao je kako su konstitutivni narod i najbrojnija hrvatska zajednica izvan Hrvatske, posebno važna za Vladu i za cijeli hrvatski narod.

"I mi tu privrženost Hrvatima u Bosni i Hercegovini kontinuirano ponavljamo i dokazujemo, ne samo svesrdnom političkom podrškom koja je temeljno pitanje naše aktivnosti prema Bosni i Hercegovini već isto tako i brojnim projektima koji se provode između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebno kroz programe saradnje", ustvrdio je Plenković.

Naveo je tom prilikom ulaganja u mostarsku bolnicu, Sveučilište u Mostaru, podršku Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, te podršku nizu projekata diljem Bosne i Hercegovine, bilo da je riječ o teritoriju Federacije ili o Hrvatima u drugim dijelovima zemlje, prenosi Hina.

Četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske održava se 4. i 5. juna 2021. godine u pet zasebnih video sastanaka, a matično administrativno-servisno mjesto je Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu.

Podršku Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj putem videokonferencije Savjeta dao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MAlI RADOJICA

06.06.2021 08:00

SAMO SU VAM VAZNI DA GLASAJU ZA VAS,ZATO STE IM I DAKI DOKUMENTE,A OVDJE ZIVE KO DRUGORAZREDNI HRVATI,GKEDANO UZ VASEG UGLA.

ODGOVORITE
Name

Drugorazredni

06.06.2021 08:23

U BiH žive kao bubreg u loju...sva moguća prava imaju , sve važne funkcije obavljaju, imaju svoj jezik, svoju tv koju su nazvali "hb" ... Šta hoće Hrvatska? Sta hoće Bosnski Hrvati? Neka kažu šta im fali! Ah, da fali im država u državi jer šta god im se dâ nije bitno. Nezahvalni i bezobrazni Škutori!

Name

Ich

06.06.2021 08:04

Treba glasova????

ODGOVORITE
Name

Humanitarac

06.06.2021 15:37

Naravno trebaju mu glasaci iz BiH HDZa. Ko on se brine o hrvatima u BiH kao o maloljetnicima . Snasli su se nebitni. Oni su malobrojni a na svim velikim funkcijama u BiH. Ne lazi vise ni EU niti narodu.

ODGOVORITE
Name

Intelektualac

06.06.2021 15:46

Nisa im potrebni samo za glasove na izborima nego preko njih sanjaju o velikoj Hrvatskoj. I da, olaksali su dobijanje drzavljanstva da bi najbolji Bosanski sportisti nastupali za Hrvatsku umjesto za Bosnu. Uvijek jedno te isto, svi bi samo da uzimaju od nas....

ODGOVORITE
Name

komsija

07.06.2021 04:54

Sve komsije iz BiH ne trebaju icu po vizu u to vazno Sarajevo jer oni dobiju odmah posao u EU zato je toliko voljena ta putovnica a nama koji smo dugo iz SFRJ na zapadu cesto se pita jesili ti iz hrvatske? a mile jadni satra se hvaleci kako ima SR i nesto od BiH. Njegova omladina uziva sve privilegije i netreba im nikakav pasos jer babo leti preko granica.

ODGOVORITE