Власт одговорна што није затворен мандат ОХР-а у БиХ

"Високи представник је је давно требао отићи из БиХ, али су га са својим реториком, тензијама, сукобима, корупцијом сачувала владајућа тројка СНСД, СДА и ХДЗ. Још 2006. године био је припремљен његов одлазак, али су га тада, својом причом за дневно-политичке и потребе кампање сачували Харис Силајџић који је тада промовисао немогућу замисао БиХ без ентитета и Милорад Додик који је причао о референдуму о отцјепљењу, који данас више и не спомиње", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. 

Република Српска 28.05.2021 | 15:40
Власт одговорна што није затворен мандат ОХР-а у БиХ

Он каже да није то изненађујуће, јер су управо владајуће структуре увијек добро сарађивали са високим представницима - од одлазећег Инцка, до његових предходника: 

"Најгори период за Републику Српску је било вријеме Педија Ешдауна. Тада је, између осталог, само у једном дану смијењено 59 српских функционера из СДС-а и ПДП-а. Главни србомрзац и 'егзекутор' био је његов замјеник Грејм Деј, који је након ОХР-а каријеру наставио као савјетник тадашњег премијера Додика. Дуг је и близак однос владајуће осовине и Канцеларије високог представника", истиче Бореновић. 

Говорећи о долазећем шефу ОХР-а, Кристијану Шмиту из Њамачке, Бореновић каже да је он искусан политичар, из озбиљне странке и озбиљне земље: 

"То може бити назнака да ЕУ жели да се још више бави питањем БиХ, успостављањем владавине права и европским путем. Мислим да је најважнија борба против корупције и ефикасан рад правосуђа. Свједоци смо да су се у нашем окружењу успјешно борили са корупцијом, гдје памтимо случај Санадер. У земљи која је симбол корупције, криминала, непотизма, гдје једна каста има стотине милиона КМ, а народу не остаје ништа, јасно је да и ми имамо својих 'Санадера'.

Ми можемо бити уређено, демократско и слободно друштво које иде ка ЕУ тек када оде високи представник, али и када са политичке сцене оду и ови домаћи властодршци. До тада ћемо грцати у неправди, интересима подобних, док они за само за своју корист смишљају сукобе и већ испразну дневно-политичку реторику која испари када остваре личне циљеве и више им не треба", каже Бореновић. 

Што се тиче позива на састанак код предсједнице Републике Српске, Бореновић каже да се неће одазвати: 

"Прво сазове представнике владајуће коалиције, па се онда као сјете опозиције. Нисмо им ми икебане за бесмислене састанке. Кажем бесмислене, јер је све већ речено у Народној скупштини Републике Српске. Имају закључци и о високом представнику, изволите господо, спроведете их.

Затворите Суд и Тужилаштво БиХ, УИО, немојте гласати у заједничким институцијама, распишите референдум, договарајте мирно раздруживање, испуните обећање за НАТО... све је то изгласано у НСРС. То треба да је званична политика власти, а не сликање и састанци без икаквог резултата који се користе за дводневну употребу када се деси неки крупан политички догађај", категоричан је Бореновић.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мирко

28.05.2021 14:22

Ви сте криви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

28.05.2021 14:33

ОХР је био 15 година без санкција за тројицу тајкуна у БиХ,сада доласком Шмита народ се нада бољем свом животу без криминалаца у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

28.05.2021 15:04

Потпуно си у праву, изгласају нешто у скупштини да би се приказали као патриоте за широке народне масе, а онда се усеру кад виде да би могле бити промјена или санкција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

28.05.2021 16:18

Ма браво Малени, како све знаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

28.05.2021 17:28

Си открио топлу воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

29.05.2021 09:32

Топла вода је откривена проналаском ватре, а ватра настаје довођењем у везу материје која гори са температуром и кисеоником. Међу политичким странкама букти вјечита ватра у борби за власт. Власт је најмоћније средство у владавини над радним народом. Лако је владати преко државних пореза и међународних кредита које одижују треће генерације.