Vlast odgovorna što nije zatvoren mandat OHR-a u BiH

"Visoki predstavnik je je davno trebao otići iz BiH, ali su ga sa svojim retorikom, tenzijama, sukobima, korupcijom sačuvala vladajuća trojka SNSD, SDA i HDZ. Još 2006. godine bio je pripremljen njegov odlazak, ali su ga tada, svojom pričom za dnevno-političke i potrebe kampanje sačuvali Haris Silajdžić koji je tada promovisao nemoguću zamisao BiH bez entiteta i Milorad Dodik koji je pričao o referendumu o otcjepljenju, koji danas više i ne spominje", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Republika Srpska 28.05.2021 | 15:40
Vlast odgovorna što nije zatvoren mandat OHR-a u BiH

On kaže da nije to iznenađujuće, jer su upravo vladajuće strukture uvijek dobro sarađivali sa visokim predstavnicima - od odlazećeg Incka, do njegovih predhodnika: 

"Najgori period za Republiku Srpsku je bilo vrijeme Pedija Ešdauna. Tada je, između ostalog, samo u jednom danu smijenjeno 59 srpskih funkcionera iz SDS-a i PDP-a. Glavni srbomrzac i 'egzekutor' bio je njegov zamjenik Grejm Dej, koji je nakon OHR-a karijeru nastavio kao savjetnik tadašnjeg premijera Dodika. Dug je i blizak odnos vladajuće osovine i Кancelarije visokog predstavnika", ističe Borenović. 

Govoreći o dolazećem šefu OHR-a, Кristijanu Šmitu iz Njamačke, Borenović kaže da je on iskusan političar, iz ozbiljne stranke i ozbiljne zemlje: 

"To može biti naznaka da EU želi da se još više bavi pitanjem BiH, uspostavljanjem vladavine prava i evropskim putem. Mislim da je najvažnija borba protiv korupcije i efikasan rad pravosuđa. Svjedoci smo da su se u našem okruženju uspješno borili sa korupcijom, gdje pamtimo slučaj Sanader. U zemlji koja je simbol korupcije, kriminala, nepotizma, gdje jedna kasta ima stotine miliona КM, a narodu ne ostaje ništa, jasno je da i mi imamo svojih 'Sanadera'.

Mi možemo biti uređeno, demokratsko i slobodno društvo koje ide ka EU tek kada ode visoki predstavnik, ali i kada sa političke scene odu i ovi domaći vlastodršci. Do tada ćemo grcati u nepravdi, interesima podobnih, dok oni za samo za svoju korist smišljaju sukobe i već ispraznu dnevno-političku retoriku koja ispari kada ostvare lične ciljeve i više im ne treba", kaže Borenović. 

Što se tiče poziva na sastanak kod predsjednice Republike Srpske, Borenović kaže da se neće odazvati: 

"Prvo sazove predstavnike vladajuće koalicije, pa se onda kao sjete opozicije. Nismo im mi ikebane za besmislene sastanke. Кažem besmislene, jer je sve već rečeno u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Imaju zaključci i o visokom predstavniku, izvolite gospodo, sprovedete ih.

Zatvorite Sud i Tužilaštvo BiH, UIO, nemojte glasati u zajedničkim institucijama, raspišite referendum, dogovarajte mirno razdruživanje, ispunite obećanje za NATO... sve je to izglasano u NSRS. To treba da je zvanična politika vlasti, a ne slikanje i sastanci bez ikakvog rezultata koji se koriste za dvodnevnu upotrebu kada se desi neki krupan politički događaj", kategoričan je Borenović.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Мирко

28.05.2021 14:22

Ви сте криви...

ODGOVORITE
Name

RE

28.05.2021 14:33

OHR je bio 15 godina bez sankcija za trojicu tajkuna u BiH,sada dolaskom Šmita narod se nada boljem svom životu bez kriminalaca u BiH.

ODGOVORITE
Name

Patriota

28.05.2021 15:04

Potpuno si u pravu, izglasaju nešto u skupštini da bi se prikazali kao patriote za široke narodne mase, a onda se useru kad vide da bi mogle biti promjena ili sankcija.

ODGOVORITE
Name

Duško

28.05.2021 16:18

Ma bravo Maleni, kako sve znaš.

ODGOVORITE
Name

Е

28.05.2021 17:28

Си открио топлу воду.

ODGOVORITE
Name

Мили

29.05.2021 09:32

Топла вода је откривена проналаском ватре, а ватра настаје довођењем у везу материје која гори са температуром и кисеоником. Међу политичким странкама букти вјечита ватра у борби за власт. Власт је најмоћније средство у владавини над радним народом. Лако је владати преко државних пореза и међународних кредита које одижују треће генерације.