СНСД сада газдује свим новцем од наплате електричне енергије

Мјешовити холдинг “Електропривреда Републике Српске “ недавно је донио одлуку да се рачуни за утрошену електричну енергију, почевши са априлским рачуном, плаћају искључиво Дирекцији за јавно снабдијевање ЕРС, а не као до сада зависним предузећима у оквиру холдинга.

Република Српска 28.05.2021 | 14:25
СНСД сада газдује свим новцем од наплате електричне енергије

Према сазнањима Журнала, овакву одлуку донијели су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и генерални директор ЕРС Лука Петровић, како би сва средства од наплате струје била централизована у сједишту ЕРС у Требињу.

То значи, како су појаснили извори Журнала, да су зависна предузећа из система ЕРС (Електрокрајина, Електродистрибуција Добој, Пале…) остала без изворних прихода и да ће убудуће Петровић, уз одобрење Додика, одлучивати колико ће коме од тих предузећа пребацити новца за исплату плата и покривање осталих расхода.

И не само то, зависна предузећа су практично развлашћена, јер о свим битим питањима за пословање више неће одлучивати она, већ централа ЕРС у Требињу, односно Лука Петровић.

То конкретно значи да ће само уз Лукин благослов моћи да расписују тендере по свим основама, па и оним која се тичу набавке софтверске опреме, на чему се извлачи велика количина новца на рачуне фирми које се баве ИТ технологијама у РС.

С обзиром на то да је операција централизације средстава од наплате струје покренута у априлу ове године, те да ће се на рачун ЕРС слити огромна количина новца, на чије трошење зависна предузећа неће имати никакакв утицај, јасно је да ће Лука Петровић имати потпуну контролу над свим средствима ЕРС.

Петровић је генерални секретар владајућег СНСД-а, чији је лидер Милорад Додик, те постоји  сумња да ће један дио новца бити одвојен за кампању те странке на општим изборима у октобру 2022. године.

Журнал је у два наврата затражио од генералног директора ЕРС да појасни зашто је донесена оваква одлука и да ли је она финансијски оправдана или има политичку позадину, али Петровић је игнорисао наше упите.

Није одговорио ни на питање - на који начин ће електродистрибутивна предузећа у оквиру ЕРС-а остваривати приходе, јер остају без директних прихода и по ком основу и на основу којих критеријума ће се из централе вршити расподјела прихода тим предузећима?

Осим тога, сви грађани раније су са електродистрибутивним предузећима, која покривају мјеста њиховог боравка, потписала уговоре о испоруци електричне енергије. Мада је била понуђена опција да могу користити и другог снабдјевача, грађани су морали потписати уговор са предузећима из система ЕРС, који има монопол на испоруку електричне енергије у РС, јер других снабдјевача једноставно није ни било.  

Након што су почели да стижу нови рачуни за утрошену струју, потпуно је јасно да је Дирекција за јавно снабдјевање ЕРС преузела раније склопљене уговоре са потрошачима електричне енергије (физичким и правним лицима), а да од њих није тражила сагласност за продужење постојећих уговора или евентуално склапање нових.

Одмах након што су преузели наплату рачуна за струју из Дирекције у Требињу најавили су тужбе за све оне који нису измирили дуговања, закључно са мартовским рачуном.

Из сједишта ЕРС Журналу није одговорено колико је до данас покренуто тужби нити да ли сматрају да је такав приступ социјално оправдан, с обзиром на то да се највећи дио грађана Републике Српске нашао у погоршаној ситуацији због последица пандемије корона вируса?

У цијелој причи око промјене наплате рачуна за струју постоји још један детаљ, којим су оштећени грађани. Неки од потрошача су у претходном периоду имали претплату за утрошену електричну енергију, али на новим (априлским рачунима)  нема износа. Иако се у принципу не ради о великим средствима појединачно, када се сабере број оних који су претплатили утрошену струју, може се доћи до закључка да се ради о поприлично великом износу.

Према попису становништва у БиХ из 2013. године евидентирано је 408.825 домаћинстава. Један дио домаћинстава је претплатио струју и тај новац им је бесправно узет, што када се сабере (ако је просјечно претплаћена само једна марка) износи неколико стотина хиљада КМ. Тај новац је незаконито узет од грађана. Они који имају дуговања, мораће их измирити, јер су најављене тужбе.

Постоји могућност да, ако сте претплатили рачуне за струју, одете у зависно електродистрибутивно предузеће коме сте до сада плаћали рачуне, поднесете захтјев, испуните масу папира и чекате да вам се врати ваша марка, двије, десет… Али грађани се ријетко одлучују на такав корак, јер их, по оној народној, дође скупља пита од тепсије.

Из ЕРС Журналу нису одговорили на који начин је регуисан поврат новца онима који су претплатили рачун и зашто тог износа нема на новим рачунима?

(Журнал)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Кило

28.05.2021 12:34

Проклети бандити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

28.05.2021 13:43

Вјерујте да чан нисам ни сигуран да су бандити. Овакво понашање им већ годинама дозвољава "Енергетска заједница ЕУ" а имамо и њиховог тј. нашег независног "регулатора" који служи само како би покрио сав криминал у систему електропривреде а у ком се , наравно , запошљавају кадрови режима. Дакле , све је , како они кажу , по закону и све је ту чисто. И уз аминовање "одлазећег" који је поднио оставку.

Name

Гергелy

28.05.2021 15:25

Одлазеци нема везе са овим,ово нема везе са Дејтонским споарзумом па тако ни одлазеци.Тољаге и на улице па цес да видис аминовања.

Name

Аа

28.05.2021 15:58

Теслићке шуме су ништа, шта ће СНСД узети новца из електропривреде

Name

Ре "Гергелy" РАСПУЦХИН

28.05.2021 18:12

Оооо , има и више него што Ви мислите. На почетку свог мандата он је био "2 у 1". Био је "високи међународне заједнице" и "високи" ЕУ. У коментару сам оптужио ЕУ јер су они дозволили да се крше правила "Енергетске заједнице" због политичког утицаја. Наравно да је крив "одлазећи" као и овај који тренутно врши функцију "европског" представника. Размислите мало и закључићете да има везе.

Name

несо

28.05.2021 12:34

дзаба им све паре нема од побједе ниста, готови су

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупани СДС/ПДП

28.05.2021 12:41

Па сад газдује, а то није троси. Наравно било би занимљиво да немамо струје, због стецаја електропреноса и електродистрибуције, мислим да то онај ко газдује и не приусти себи. Саровица и Бореновица ликвидирати, зато сто су тески бандити, или их ухватити и на дозивотну казну, како год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.05.2021 14:22

Шта лупаш мајмуне... Кога ликвидирати.. Зашто?

Name

РЕ

28.05.2021 14:52

Питаш ли се да ли си нормалан?

Name

Зворник

28.05.2021 12:42

Пола људи се зали нс износе јер нису оцитана бројила,следеци мјесец це бити хаос јер це се дуплирати рацуни и онако отезати зивот људима који крпе једва крај са крајем,немас гдје да се бунис и ријец да казес,све је у дјавола отисло....12 сати Зворник без струје пре неко веце и не могу дс ресе због расула у електропривреди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

28.05.2021 12:43

Луда кућа, кад би тражили оправданост потеза цнтрализације, одмах би добили елаборат ох неколика милиона ако нису већ наплатили. Не може Вукан сам, народе пратите шта се дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисел

28.05.2021 14:23

Да те информације сам и ја сазнао, сада вам народе све јасно да СНСД само гледају себе и своје интересе, а не интересе народа.

Name

Анонимна

28.05.2021 12:46

Газдују они и држави и народом,мало им било и црне земље изроди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиротиња

28.05.2021 12:53

Треба нас све побити до једног. Јер сједимо мирно и гледамо како нас кољу тупин нозем... Ниста љепсе него цекати да будемо скроз голи и боси... Хвала свима који сједите мирно и ово посматрате као несто нормарлно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

28.05.2021 14:29

За све нормалне то је ненормално али ето нас народ.

Name

кмкок

28.05.2021 12:57

Мени су скинули дигитално цајевцево бројило произведено 2003 и монтирали старо аналогно искрино из 1970... као због баздарења... на мом бројилу је било 35000кW мање стање од овог крса који су ми увалили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.05.2021 20:19

Буди срецан па си искру добио она се користи и у Њемацкој, да си добио неко даљинско добио би јос 20КМ висе струје

Name

добој

28.05.2021 12:59

Пређоше Драгана Чавића, због тендера у Електрокрајини се и јесте продао.Сада ће му Лука Петровић шефовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У сваком слуцају

28.05.2021 13:05

Губитници су градјани, лопов је лопов био онај или овај.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед

28.05.2021 13:05

До октобра 2022. заборавили оравићемо ко су били Милорад Додик и Лука Петровић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обновљиви

28.05.2021 13:21

Кад огромни новац буде доспијево на рацун Електропривреде Луку це срце дрмнути од радости а паре це неко други покупит ко Мицицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боx

28.05.2021 13:23

Гледам ове раднике ел.дистрибуција па нико да протестује, казе несто. Градјани цуте сто паре одосе у Требиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

28.05.2021 13:30

Нецете јос дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кримос

28.05.2021 13:31

Додо ти си стварно лопов па зар мислиш да смо ми толико блентав народ ... нај боље да сва привреда теби даје паре а ти онда дај колико коме хоћеш а будалеее ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.05.2021 13:58

Када овако са Србима поступају,онда ме не чуди за нас друге неправда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банда

28.05.2021 14:02

Само код нас има да морас отићи лично да поднесеш захтјев за пренос претплате на ново бројило. Ако не дођеш пропада новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.05.2021 14:58

Није ми јасно засто није пребацена претплата на нови рацун? Нема логике.

Name

ИМА ЛОГИКЕ

28.05.2021 16:02

Ако не пријавиш претплату остаје у старој РЈ, док требиње наплаћује своје рачуне, не платиш 2 сијеку струју или тужба што је још горе. Ови у иностранству док дођу а имају и по 500 КМ претплате, има да их одеру. А тек они који су тражили да им се паре врате на ЖР у банци...Све су то лопуже одрадили бајаги у складу са ЕУ регулативама. Вукане разваљуј овај лоповлук, жив био, или оде ЕРС у стечај.

Name

Керим

28.05.2021 14:17

Ма нека газдује,нека рафи ста ради.Све док сви ми у БиХ не додјемо памети,не устанемо и не каземо,хоцемо једну власт,дрзаву достојну,суд који није корумпиран,да укинемо ентитете,ех драги моји тек тада цемо моци зивјети зивот пуним плуцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисел

28.05.2021 14:21

Дзаба им све сада је народу сасвим јасно. Додик се спрема за председницку кампању на овај нацин да остане на власти сто је сасвим јасно народу како треба да гласамо и за кога. Народе припремите се за промене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.05.2021 14:26

Тако народ оце додикова дрзава и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

28.05.2021 14:39

Као да није и до сада?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

28.05.2021 15:10

Постоји на рачуну за струју ставка ОИЕЕ. Није велика, буде можда пола марке. Мислим да је та ставка нелегална и да, ако би се тужила електродистрибуција, могли би се сви рачуни прогласити нелегалним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

28.05.2021 16:07

Поново гласајте за ову секту.

Name

Владо

28.05.2021 15:42

Богу фала да негледам СНСД како сам обецо то сам и испунио све сам поскаи у свјет и ја сам изасао из Додикове приватне дрзаве сјеме им се заметнуло ако богда народе само се опаметите и пробудите ко је дидик продана дуса издајица С народа ја сам рањен 2 пута он је срамота за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.05.2021 16:57

Као до сада није. Глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обични човјек

28.05.2021 19:50

Ево читам следеће,цитирам,пола људи се жали да им нису очитана бројила,нису ни мени,али нисам луд јбг,па сваки пут израчунамо себи рачун,разлика марка двије,и уплатим толико,јер једноставно морам тако да би опстао,неки чудан менталитет код нашег народа,сви би да им неко нешто уради.

ОДГОВОРИТЕ