SNSD sada gazduje svim novcem od naplate električne energije

Mješoviti holding “Elektroprivreda Republike Srpske “ nedavno je donio odluku da se računi za utrošenu električnu energiju, počevši sa aprilskim računom, plaćaju isključivo Direkciji za javno snabdijevanje ERS, a ne kao do sada zavisnim preduzećima u okviru holdinga.

Republika Srpska 28.05.2021 | 14:25
SNSD sada gazduje svim novcem od naplate električne energije

Prema saznanjima Žurnala, ovakvu odluku donijeli su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i generalni direktor ERS Luka Petrović, kako bi sva sredstva od naplate struje bila centralizovana u sjedištu ERS u Trebinju.

To znači, kako su pojasnili izvori Žurnala, da su zavisna preduzeća iz sistema ERS (Elektrokrajina, Elektrodistribucija Doboj, Pale…) ostala bez izvornih prihoda i da će ubuduće Petrović, uz odobrenje Dodika, odlučivati koliko će kome od tih preduzeća prebaciti novca za isplatu plata i pokrivanje ostalih rashoda.

I ne samo to, zavisna preduzeća su praktično razvlašćena, jer o svim bitim pitanjima za poslovanje više neće odlučivati ona, već centrala ERS u Trebinju, odnosno Luka Petrović.

To konkretno znači da će samo uz Lukin blagoslov moći da raspisuju tendere po svim osnovama, pa i onim koja se tiču nabavke softverske opreme, na čemu se izvlači velika količina novca na račune firmi koje se bave IT tehnologijama u RS.

S obzirom na to da je operacija centralizacije sredstava od naplate struje pokrenuta u aprilu ove godine, te da će se na račun ERS sliti ogromna količina novca, na čije trošenje zavisna preduzeća neće imati nikakakv uticaj, jasno je da će Luka Petrović imati potpunu kontrolu nad svim sredstvima ERS.

Petrović je generalni sekretar vladajućeg SNSD-a, čiji je lider Milorad Dodik, te postoji  sumnja da će jedan dio novca biti odvojen za kampanju te stranke na opštim izborima u oktobru 2022. godine.

Žurnal je u dva navrata zatražio od generalnog direktora ERS da pojasni zašto je donesena ovakva odluka i da li je ona finansijski opravdana ili ima političku pozadinu, ali Petrović je ignorisao naše upite.

Nije odgovorio ni na pitanje - na koji način će elektrodistributivna preduzeća u okviru ERS-a ostvarivati prihode, jer ostaju bez direktnih prihoda i po kom osnovu i na osnovu kojih kriterijuma će se iz centrale vršiti raspodjela prihoda tim preduzećima?

Osim toga, svi građani ranije su sa elektrodistributivnim preduzećima, koja pokrivaju mjesta njihovog boravka, potpisala ugovore o isporuci električne energije. Mada je bila ponuđena opcija da mogu koristiti i drugog snabdjevača, građani su morali potpisati ugovor sa preduzećima iz sistema ERS, koji ima monopol na isporuku električne energije u RS, jer drugih snabdjevača jednostavno nije ni bilo.  

Nakon što su počeli da stižu novi računi za utrošenu struju, potpuno je jasno da je Direkcija za javno snabdjevanje ERS preuzela ranije sklopljene ugovore sa potrošačima električne energije (fizičkim i pravnim licima), a da od njih nije tražila saglasnost za produženje postojećih ugovora ili eventualno sklapanje novih.

Odmah nakon što su preuzeli naplatu računa za struju iz Direkcije u Trebinju najavili su tužbe za sve one koji nisu izmirili dugovanja, zaključno sa martovskim računom.

Iz sjedišta ERS Žurnalu nije odgovoreno koliko je do danas pokrenuto tužbi niti da li smatraju da je takav pristup socijalno opravdan, s obzirom na to da se najveći dio građana Republike Srpske našao u pogoršanoj situaciji zbog posledica pandemije korona virusa?

U cijeloj priči oko promjene naplate računa za struju postoji još jedan detalj, kojim su oštećeni građani. Neki od potrošača su u prethodnom periodu imali pretplatu za utrošenu električnu energiju, ali na novim (aprilskim računima)  nema iznosa. Iako se u principu ne radi o velikim sredstvima pojedinačno, kada se sabere broj onih koji su pretplatili utrošenu struju, može se doći do zaključka da se radi o poprilično velikom iznosu.

Prema popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine evidentirano je 408.825 domaćinstava. Jedan dio domaćinstava je pretplatio struju i taj novac im je bespravno uzet, što kada se sabere (ako je prosječno pretplaćena samo jedna marka) iznosi nekoliko stotina hiljada KM. Taj novac je nezakonito uzet od građana. Oni koji imaju dugovanja, moraće ih izmiriti, jer su najavljene tužbe.

Postoji mogućnost da, ako ste pretplatili račune za struju, odete u zavisno elektrodistributivno preduzeće kome ste do sada plaćali račune, podnesete zahtjev, ispunite masu papira i čekate da vam se vrati vaša marka, dvije, deset… Ali građani se rijetko odlučuju na takav korak, jer ih, po onoj narodnoj, dođe skuplja pita od tepsije.

Iz ERS Žurnalu nisu odgovorili na koji način je reguisan povrat novca onima koji su pretplatili račun i zašto tog iznosa nema na novim računima?

(Žurnal)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Kilo

28.05.2021 12:34

Prokleti banditi.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

28.05.2021 13:43

Вјерујте да чан нисам ни сигуран да су бандити. Овакво понашање им већ годинама дозвољава "Енергетска заједница ЕУ" а имамо и њиховог тј. нашег независног "регулатора" који служи само како би покрио сав криминал у систему електропривреде а у ком се , наравно , запошљавају кадрови режима. Дакле , све је , како они кажу , по закону и све је ту чисто. И уз аминовање "одлазећег" који је поднио оставку.

Name

Gergely

28.05.2021 15:25

Odlazeci nema veze sa ovim,ovo nema veze sa Dejtonskim spoarzumom pa tako ni odlazeci.Toljage i na ulice pa ces da vidis aminovanja.

Name

Aa

28.05.2021 15:58

Teslićke šume su ništa, šta će SNSD uzeti novca iz elektroprivrede

Name

Re "Gergely" RASPUCHIN

28.05.2021 18:12

Оооо , има и више него што Ви мислите. На почетку свог мандата он је био "2 у 1". Био је "високи међународне заједнице" и "високи" ЕУ. У коментару сам оптужио ЕУ јер су они дозволили да се крше правила "Енергетске заједнице" због политичког утицаја. Наравно да је крив "одлазећи" као и овај који тренутно врши функцију "европског" представника. Размислите мало и закључићете да има везе.

Name

neso

28.05.2021 12:34

dzaba im sve pare nema od pobjede nista, gotovi su

ODGOVORITE
Name

Glupani SDS/PDP

28.05.2021 12:41

Pa sad gazduje, a to nije trosi. Naravno bilo bi zanimljivo da nemamo struje, zbog stecaja elektroprenosa i elektrodistribucije, mislim da to onaj ko gazduje i ne priusti sebi. Sarovica i Borenovica likvidirati, zato sto su teski banditi, ili ih uhvatiti i na dozivotnu kaznu, kako god.

ODGOVORITE
Name

re

28.05.2021 14:22

Šta lupaš majmune... Koga likvidirati.. Zašto?

Name

RE

28.05.2021 14:52

Pitaš li se da li si normalan?

Name

Zvornik

28.05.2021 12:42

Pola ljudi se zali ns iznose jer nisu ocitana brojila,sledeci mjesec ce biti haos jer ce se duplirati racuni i onako otezati zivot ljudima koji krpe jedva kraj sa krajem,nemas gdje da se bunis i rijec da kazes,sve je u djavola otislo....12 sati Zvornik bez struje pre neko vece i ne mogu ds rese zbog rasula u elektroprivredi...

ODGOVORITE
Name

d

28.05.2021 12:43

Luda kuća, kad bi tražili opravdanost poteza cntralizacije, odmah bi dobili elaborat oh nekolika miliona ako nisu već naplatili. Ne može Vukan sam, narode pratite šta se dešava.

ODGOVORITE
Name

Misel

28.05.2021 14:23

Da te informacije sam i ja saznao, sada vam narode sve jasno da SNSD samo gledaju sebe i svoje interese, a ne interese naroda.

Name

Anonimna

28.05.2021 12:46

Газдују они и држави и народом,мало им било и црне земље изроди

ODGOVORITE
Name

Sirotinja

28.05.2021 12:53

Treba nas sve pobiti do jednog. Jer sjedimo mirno i gledamo kako nas kolju tupin nozem... Nista ljepse nego cekati da budemo skroz goli i bosi... Hvala svima koji sjedite mirno i ovo posmatrate kao nesto normarlno!!!!

ODGOVORITE
Name

tako je

28.05.2021 14:29

Za sve normalne to je nenormalno ali eto nas narod.

Name

kmkok

28.05.2021 12:57

Meni su skinuli digitalno cajevcevo brojilo proizvedeno 2003 i montirali staro analogno iskrino iz 1970... kao zbog bazdarenja... na mom brojilu je bilo 35000kW manje stanje od ovog krsa koji su mi uvalili...

ODGOVORITE
Name

Nikola

29.05.2021 20:19

Budi srecan pa si iskru dobio ona se koristi i u Njemackoj, da si dobio neko daljinsko dobio bi jos 20KM vise struje

Name

doboj

28.05.2021 12:59

Pređoše Dragana Čavića, zbog tendera u Elektrokrajini se i jeste prodao.Sada će mu Luka Petrović šefovati.

ODGOVORITE
Name

U svakom slucaju

28.05.2021 13:05

Gubitnici su gradjani, lopov je lopov bio onaj ili ovaj.....

ODGOVORITE
Name

Đed

28.05.2021 13:05

Do oktobra 2022. zaboravili oravićemo ko su bili Milorad Dodik i Luka Petrović!

ODGOVORITE
Name

Obnovljivi

28.05.2021 13:21

Kad ogromni novac bude dospijevo na racun Elektroprivrede Luku ce srce drmnuti od radosti a pare ce neko drugi pokupit ko Micicu

ODGOVORITE
Name

Box

28.05.2021 13:23

Gledam ove radnike el.distribucija pa niko da protestuje, kaze nesto. Gradjani cute sto pare odose u Trebinje.

ODGOVORITE
Name

Car

28.05.2021 13:30

Necete jos dugo

ODGOVORITE
Name

Krimos

28.05.2021 13:31

Dodo ti si stvarno lopov pa zar misliš da smo mi toliko blentav narod ... naj bolje da sva privreda tebi daje pare a ti onda daj koliko kome hoćeš a budaleee ...

ODGOVORITE
Name

Bosanac

28.05.2021 13:58

Kada ovako sa Srbima postupaju,onda me ne čudi za nas druge nepravda.

ODGOVORITE
Name

Banda

28.05.2021 14:02

Samo kod nas ima da moras otići lično da podneseš zahtjev za prenos pretplate na novo brojilo. Ako ne dođeš propada novac.

ODGOVORITE
Name

re

28.05.2021 14:58

Nije mi jasno zasto nije prebacena pretplata na novi racun? Nema logike.

Name

IMA LOGIKE

28.05.2021 16:02

Ako ne prijaviš pretplatu ostaje u staroj RJ, dok trebinje naplaćuje svoje račune, ne platiš 2 sijeku struju ili tužba što je još gore. Ovi u inostranstvu dok dođu a imaju i po 500 KM pretplate, ima da ih oderu. A tek oni koji su tražili da im se pare vrate na ŽR u banci...Sve su to lopuže odradili bajagi u skladu sa EU regulativama. Vukane razvaljuj ovaj lopovluk, živ bio, ili ode ERS u stečaj.

Name

Kerim

28.05.2021 14:17

Ma neka gazduje,neka rafi sta radi.Sve dok svi mi u BiH ne dodjemo pameti,ne ustanemo i ne kazemo,hocemo jednu vlast,drzavu dostojnu,sud koji nije korumpiran,da ukinemo entitete,eh dragi moji tek tada cemo moci zivjeti zivot punim plucima.

ODGOVORITE
Name

Misel

28.05.2021 14:21

Dzaba im sve sada je narodu sasvim jasno. Dodik se sprema za predsednicku kampanju na ovaj nacin da ostane na vlasti sto je sasvim jasno narodu kako treba da glasamo i za koga. Narode pripremite se za promene.

ODGOVORITE
Name

borac

28.05.2021 14:26

Tako narod oce dodikova drzava i to je to.

ODGOVORITE
Name

Svasta

28.05.2021 14:39

Kao da nije i do sada?!

ODGOVORITE
Name

greendestiny

28.05.2021 15:10

Postoji na računu za struju stavka OIEE. Nije velika, bude možda pola marke. Mislim da je ta stavka nelegalna i da, ako bi se tužila elektrodistribucija, mogli bi se svi računi proglasiti nelegalnim.

ODGOVORITE
Name

Trebinje

28.05.2021 16:07

Ponovo glasajte za ovu sektu.

Name

Vlado

28.05.2021 15:42

Bogu fala da negledam SNSD kako sam obeco to sam i ispunio sve sam poskai u svjet i ja sam izasao iz Dodikove privatne drzave sjeme im se zametnulo ako bogda narode samo se opametite i probudite ko je didik prodana dusa izdajica S naroda ja sam ranjen 2 puta on je sramota za narod

ODGOVORITE
Name

А

28.05.2021 16:57

Као до сада није. Глупост.

ODGOVORITE
Name

Obični čovjek

28.05.2021 19:50

Evo čitam sledeće,citiram,pola ljudi se žali da im nisu očitana brojila,nisu ni meni,ali nisam lud jbg,pa svaki put izračunamo sebi račun,razlika marka dvije,i uplatim toliko,jer jednostavno moram tako da bi opstao,neki čudan mentalitet kod našeg naroda,svi bi da im neko nešto uradi.

ODGOVORITE