Грађани хоће правду, треба независно правосуђе

Бореновић наглашава да су грађани гладни правде, да свима треба независно, ефикасно и непристрасно правосуђе, те да и ВСТС сноси своју одговорност зашто је стање овакво какво јесте.

Република Српска 26.05.2021 | 17:12
Грађани хоће правду, треба независно правосуђе

"Непријатно сам изненађен чињеницом да је Високи судски и тужилачки савјет БиХ реаговао на логичан јавни говор народног посланика Небојше Вукановића, поготово што годима гласно ћуте на убиства, криминал и многобројне коруптивне афере. Овакве реакције нису примјерене, нити су улога ВСТС-а, него му је улога да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе, што нажалост, не чини“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.  

Бореновић истиче да у ВСТС-у очигледно заборављају да су позиције судија и тужилаца јавне и изузетно одговорне.  

„С тим у складу, подлијежу критици грађана, народних посланика и цјелокупне јавности, посебно уколико излазе из оквира својих позиција. ВСТС треба да врати повјерење грађана у правосуђе, умјесто што се путем саопштења обрачунава са народним послаником“, истиче Бореновић.  

Нагласио је да су грађани гладни правде, да свима треба независно, ефикасно и непристрасно правосуђе, те да и ВСТС сноси своју одговорност зашто је стање овакво какво јесте.

„Из тог разлога су критике оправдане и умјесто саопштења која се односе на поступке народног посланика и имају политички призвук, било би боље да се више енергије усмјери на професионализацију и враћање интегритета у правосудне институције, те на тај начин врати повјерење грађана у исте“, закључује Бореновић.

Он додаје да очекује да ће ново руководство ВСТС ипак увести суштинске промјене у свом приступу, осигурати значајнију транспарентност, а прије свега посветити много више пажње одговорности носилаца правосудних функција.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Динко

26.05.2021 15:27

Једини нацин да се добије правда је смјена свих судија и тузилаца, затим ревизија свих тузилацких и судских спорова уназад 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фактор

26.05.2021 15:28

Бореновицу,само цекас маргиналне ствари да би несто "дискутовао"..Имас ли ти ста паметно реци за тих твојих 50 година бављења политиком? Имас ли план развоја РС и планове за неки бољитак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.05.2021 16:26

Видјели смо васе планове, којих немате и гдје смо стигли са вама. Доњи смо по свему у Европи, а по корупцији, мизерном стандарду градјања и смртности од короне смо медју водецим у свјету. Срамота ме у каквој јадној земљи зивим.

Name

Ре Фактор

26.05.2021 20:12

О каквом плану се може говорити , када је багра ,коју ти очигледно подржаваш , све опљачкала , уништила , издала . Када би се моментално кренуло у промјене и довели највећи свјетски стручњаци за економију , требаће читава вјечност да се колико-толико доведе стање у нормалу . Овдје се системски све уништава .

Name

Бели

26.05.2021 15:37

Ста си изненађен то је највећа мафија само реформа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

26.05.2021 15:42

Судије само судите опозицији и народним посланицима, ВСТВ критикујте поштене посланике што не могу више ово глдати, то и јесу права опасност за вас. Видите тај Вукановић добија 7 плавих коверта у једном дану. Ту се види како су судије ажутне и експедитивне, то не коментарише ВСТВ, та ажурност је норма и успјех свију њих. Да случајно неки судија неби судио неким криминалцима за проневјеру, или неким силедјијама, државним службеницима странака на власти, полицајцима, па ови вас неће као ПОШТЕНИ ВУКАНОВИЋ ВЕРБАЛНО НАПАДАТИ ДА РАДИТЕ ПОШТЕНО, знате ви да су ти боље организовани и да са њима није играти. Зато поштени судци дерите дерикоже сиротињу и поштен народ за прекршаје. Нека вам је на част, али и ви имате страха великог да радите свој посао поштено (дајте неке афере које сте открили и осудили у РС и ФБиХ), али то не критикујете. Плата добра полагано, вратите и Тегелтију остали су сви остали. Ко год критикује тужба и казна, забраните народним посланицима појединим да говоре, само странке на власти смију говорити како је овдије све добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

26.05.2021 15:47

Они су партијски забетонирани изнад закона и судије тузиоци раде ксо и адвокати за интерес партијскотајкунске мафије а народ само бјези главом без обзира!! Цуј институције ?!?! Има ли и једна да није корумпирана!???? И после тегелтије тргелтија пипци до најнизих нивоааа!тузиоци судије све корумпирано !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

26.05.2021 15:57

Вукановиц је само и тразио правду, вјероватно би то и уцинио у слузбеним просторијама суда, када би судије, председници суда и други упослени били на радном мјесту, а не да се сакривају по кафанама у радно вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦСКГ Борац / 26.5.2021.

26.05.2021 16:01

Цеститке Борцу на освојеној титулу и лиги. Прогнозе за данасњу утакмицу Борац 0:1 Сарајево 1 Гол це бити у 73. минути. Дакле, прогнозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјани цега и увести.

26.05.2021 16:07

Ко себи суди не суди му други. Дигитализација тога. ПЦ је моцна ствар, ако мозе да издура, сам и да у фази развоја не засере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су главни кривци

26.05.2021 16:21

сто у БиХ цвјета корупција и криминал и треба за то да одговарају. Да су прије 10так година осудили пар корумпираних политицара и са њим повезаних тајкуна, ово не би била оцајна земља из које људи бјезе. Смуцило нам се ово кривосудје, како их није срамота, све ове године они стите криминал и корупцију. Овдје нема ни права, ни правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

26.05.2021 19:32

Правда и само правда,то народу треба,посла и право на нормалан зивот.

ОДГОВОРИТЕ