Građani hoće pravdu, treba nezavisno pravosuđe

Borenović naglašava da su građani gladni pravde, da svima treba nezavisno, efikasno i nepristrasno pravosuđe, te da i VSTS snosi svoju odgovornost zašto je stanje ovakvo kakvo jeste.

Republika Srpska 26.05.2021 | 17:12
Građani hoće pravdu, treba nezavisno pravosuđe

"Neprijatno sam iznenađen činjenicom da je Visoki sudski i tužilački savjet BiH reagovao na logičan javni govor narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, pogotovo što godima glasno ćute na ubistva, kriminal i mnogobrojne koruptivne afere. Ovakve reakcije nisu primjerene, niti su uloga VSTS-a, nego mu je uloga da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, što nažalost, ne čini“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.  

Borenović ističe da u VSTS-u očigledno zaboravljaju da su pozicije sudija i tužilaca javne i izuzetno odgovorne.  

„S tim u skladu, podliježu kritici građana, narodnih poslanika i cjelokupne javnosti, posebno ukoliko izlaze iz okvira svojih pozicija. VSTS treba da vrati povjerenje građana u pravosuđe, umjesto što se putem saopštenja obračunava sa narodnim poslanikom“, ističe Borenović.  

Naglasio je da su građani gladni pravde, da svima treba nezavisno, efikasno i nepristrasno pravosuđe, te da i VSTS snosi svoju odgovornost zašto je stanje ovakvo kakvo jeste.

„Iz tog razloga su kritike opravdane i umjesto saopštenja koja se odnose na postupke narodnog poslanika i imaju politički prizvuk, bilo bi bolje da se više energije usmjeri na profesionalizaciju i vraćanje integriteta u pravosudne institucije, te na taj način vrati povjerenje građana u iste“, zaključuje Borenović.

On dodaje da očekuje da će novo rukovodstvo VSTS ipak uvesti suštinske promjene u svom pristupu, osigurati značajniju transparentnost, a prije svega posvetiti mnogo više pažnje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dinko

26.05.2021 15:27

Jedini nacin da se dobije pravda je smjena svih sudija i tuzilaca, zatim revizija svih tuzilackih i sudskih sporova unazad 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Faktor

26.05.2021 15:28

Borenovicu,samo cekas marginalne stvari da bi nesto "diskutovao"..Imas li ti sta pametno reci za tih tvojih 50 godina bavljenja politikom? Imas li plan razvoja RS i planove za neki boljitak?

ODGOVORITE
Name

Re

26.05.2021 16:26

Vidjeli smo vase planove, kojih nemate i gdje smo stigli sa vama. Donji smo po svemu u Evropi, a po korupciji, mizernom standardu gradjanja i smrtnosti od korone smo medju vodecim u svjetu. Sramota me u kakvoj jadnoj zemlji zivim.

Name

Re Faktor

26.05.2021 20:12

O kakvom planu se može govoriti , kada je bagra ,koju ti očigledno podržavaš , sve opljačkala , uništila , izdala . Kada bi se momentalno krenulo u promjene i doveli najveći svjetski stručnjaci za ekonomiju , trebaće čitava vječnost da se koliko-toliko dovede stanje u normalu . Ovdje se sistemski sve uništava .

Name

Beli

26.05.2021 15:37

Sta si iznenađen to je najveća mafija samo reforma !

ODGOVORITE
Name

c

26.05.2021 15:42

Sudije samo sudite opoziciji i narodnim poslanicima, VSTV kritikujte poštene poslanike što ne mogu više ovo gldati, to i jesu prava opasnost za vas. Vidite taj Vukanović dobija 7 plavih koverta u jednom danu. Tu se vidi kako su sudije ažutne i ekspeditivne, to ne komentariše VSTV, ta ažurnost je norma i uspjeh sviju njih. Da slučajno neki sudija nebi sudio nekim kriminalcima za pronevjeru, ili nekim siledjijama, državnim službenicima stranaka na vlasti, policajcima, pa ovi vas neće kao POŠTENI VUKANOVIĆ VERBALNO NAPADATI DA RADITE POŠTENO, znate vi da su ti bolje organizovani i da sa njima nije igrati. Zato pošteni sudci derite derikože sirotinju i pošten narod za prekršaje. Neka vam je na čast, ali i vi imate straha velikog da radite svoj posao pošteno (dajte neke afere koje ste otkrili i osudili u RS i FBiH), ali to ne kritikujete. Plata dobra polagano, vratite i Tegeltiju ostali su svi ostali. Ko god kritikuje tužba i kazna, zabranite narodnim poslanicima pojedinim da govore, samo stranke na vlasti smiju govoriti kako je ovdije sve dobro.

ODGOVORITE
Name

Ama

26.05.2021 15:47

Oni su partijski zabetonirani iznad zakona i sudije tuzioci rade kso i advokati za interes partijskotajkunske mafije a narod samo bjezi glavom bez obzira!! Cuj institucije ?!?! Ima li i jedna da nije korumpirana!???? I posle tegeltije trgeltija pipci do najnizih nivoaaa!tuzioci sudije sve korumpirano !!

ODGOVORITE
Name

Doboj

26.05.2021 15:57

Vukanovic je samo i trazio pravdu, vjerovatno bi to i ucinio u sluzbenim prostorijama suda, kada bi sudije, predsednici suda i drugi uposleni bili na radnom mjestu, a ne da se sakrivaju po kafanama u radno vrijeme.

ODGOVORITE
Name

CSKG Borac / 26.5.2021.

26.05.2021 16:01

Cestitke Borcu na osvojenoj titulu i ligi. Prognoze za danasnju utakmicu Borac 0:1 Sarajevo 1 Gol ce biti u 73. minuti. Dakle, prognoze.

ODGOVORITE
Name

Gradjani cega i uvesti.

26.05.2021 16:07

Ko sebi sudi ne sudi mu drugi. Digitalizacija toga. PC je mocna stvar, ako moze da izdura, sam i da u fazi razvoja ne zasere.

ODGOVORITE
Name

Oni su glavni krivci

26.05.2021 16:21

sto u BiH cvjeta korupcija i kriminal i treba za to da odgovaraju. Da su prije 10tak godina osudili par korumpiranih politicara i sa njim povezanih tajkuna, ovo ne bi bila ocajna zemlja iz koje ljudi bjeze. Smucilo nam se ovo krivosudje, kako ih nije sramota, sve ove godine oni stite kriminal i korupciju. Ovdje nema ni prava, ni pravde.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

26.05.2021 19:32

Pravda i samo pravda,to narodu treba,posla i pravo na normalan zivot.

ODGOVORITE