Си и Путин видеом надгледали почетак нуклеарних електрана

Кинески предсједник Си Ђинпинг и руски предсједник Владимир Путин поздравили су у сриједу сарадњу између двије државе у области нуклеарне енергије, када су путем видео везе присуствовали церемонији успостављања пројекта билатералне нуклеарне енергетске сарадње.

Свијет 20.05.2021 | 10:03
Си и Путин видеом надгледали почетак нуклеарних електрана

Церемонија је одржана у знак обиљежавања првог дана изградње постројења број 7 и 8 нуклеарне електране Тијанвен и постројења 3 и 4 нуклеарне електране Сјудапу.

Си је у свом говору поновио да Кинавелику пажњу полаже енергетској сарадњи са Русијом, јер је то традиционално подручје сарадње двије земље.

Си је поздравио почетак изградње двије нуклеарне електране и напоменуо да су енергетски пројекти примјер билатералне сарадње у другим областима.

Истичући да је билатерална сарадња у области нуклеарне енергије значајна за развој кинеско-руског свеобухватног стратешког партнерства за координацију за нову еру на високом нивоу, Си је рекао да се нада да ће двије стране следити здрав замах и спровести ефикаснију сарадњу у другим областима.

Кинески председник је, такође, предложио три тачке наде за пројекте.

Прво је нагласио важност безбједности и заштите током градње, позивајући раднике да безбједност увијек ставе на прво мјесто и настоје да дају примјер глобалне нуклеарне сарадње.

Друго, иновације морају постати покретачка снага такве сарадње, рекао је Си, позивајући на већу интеграцију технологије у сарадњи са нуклеарном енергијом.

Треће, Си је рекао да двије стране треба да остану посвећене стратешкој координацији и да заједнички раде на промовисању развоја међународног управљања енергијом.

У присуству Си Ђинпинга и Владимира Путина, Кина и Русија су у јуну 2018. године потписале стратешки пакет споразума о нуклеарној енергији за заједничку изградњу четири нуклеарна постројења, од којих су два до сада највећа, укупне вриједности уговора преко 20 милијарди јуана (око три милијарде долара).

Све четири јединице ће користити трећу генерацију реактора ВВЕР-1200 које је развила Русија. У поређењу са претходним реактором ВВЕР-1000, најновији реактор ВВЕР-1200 има предности у многим аспектима, наводи руска Државна корпорација за нуклеарну енергију Росатом.

Када се заврше, очекује се да четири јединице ефикасно смање емисију угљен-диоксида.

(БН/КМГ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Надамо се

20.05.2021 08:30

Да су сви свијесни тога.

ОДГОВОРИТЕ