Збрка око ковид пасоша: Свака држава има правила

Европски парламент (ЕП) је усвојио преговарачку позицију о приједлогу за сертификат којим се потврђује право на слободно кретање у Европи током пандемије.

Свијет 29.04.2021 | 13:45
Збрка око ковид пасоша: Свака држава има правила

Међутим, он је прилично конфузан, а тек ће свака држава на крају да одлучује о сопственим правилима.

Посланици у Европском парламенту сложили су се да би нови „ЕУ ковид-19 сертификат“ – умјесто дигиталног зеленог сертификата, који је предложила Европска комисија – требало да буде на снази 12 мјесеци, а не дуже.

Документ, који може бити у дигиталном или папирном формату, потврдиће да је особа вакцинисана против корона вируса или да има недавни негативни резултат теста или се опоравила од заразе.

Међутим, ЕУ ковид-19 сертификати неће служити као путна исправа нити ће постати предуслов за остваривање права на слободно кретање, кажу посланици у Европском парламенту.

Законодавни приједлог који покрива држављане ЕУ одобрен је са 540 гласова за, 119 против и 31 суздржаним, док је онај о држављанима трећих земаља прошао са 540 гласова за, 80 против и 70 уздржаних. Гласање је одржано у сриједу, а резултати су објављени у четвртак ујутро. И Парламент и Савјет су сада спремни за почетак преговора. Циљ је постизање споразума уочи љетње туристичке сезоне.

Без додатних ограничења путовања и бесплатни ковид-19 тестова

Носиоци ЕУ сертификата не би требало да подлијежу додатним путним ограничењима, попут карантина, самоизолације или тестирања, наводи ЕП.

Посланици ЕП такође истичу да би, како би се избегла дискриминација оних који нису вакцинисани и из економских разлога, земље ЕУ требало „да обезбеде универзално, доступно, правовремено и бесплатно тестирање“.

Додаје се да државе чланице морају прихватити потврде о вакцинацији издате у другим државама чланицама за особе које су примиле вакцине одобрене од стане Европске агенције за лијекове (тренутно су то Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Џонсон и Џонсон), а да је на државама чланицама да одлуче да ли ће прихватити и потврде о вакцинацији издате у другим државама чланицама за вакцине које су на попису Свјетске здравствене организације (СЗО) за хитну употребу.

Европски парламент захтијева да будући сертификати буду верификовани ради спречавања превара и фалсификовања, као и да се лични подаци добијени из сертификата не могу се чувати у одредишним државама чланицама и нити ће бити успостављена централна база података на нивоу ЕУ

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Xx

29.04.2021 13:27

Словенци су нај гори толико глуп народ да немозес повјероват

ОДГОВОРИТЕ
Name

Своја

29.04.2021 14:32

Правила. Па гдје је ту унија и колегијалност. Хм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицко

29.04.2021 14:51

Ово је зиво ропство за свет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цицко

29.04.2021 17:29

Да си некад негдје путовао, знао би да је немогуће ући у већину афричких и јужноамеричких земаља без потврде о вакцинисању ид опасних болести. Али, пошто ниси нигдје ишао, остаје ти да размишљаш о 'ропству'.