Идеја српског свијета не треба никога да угрожава

- Идеја српског свијета не би требала никога да угрожава, јер се она залаже за дијалог са људима који припадају истом етничком и културолошком корпусу. У процесу умрежавања региона, српски простор треба заснивати на економским и културним темама, поручено је у емисији Глобално БН ТВ.

Република Српска 28.04.2021 | 23:03
Идеја српског свијета не треба никога да угрожава

Оснаживање сарадње Срба на овим просторима могуће је на природном основу, и то кроз језик и припадност истом словенском стаблу, што се, према мишљењу посланика Глишића, вјешто избјегавало кроз историју.

„Идеја српског свијета не би требала никога да угрожава, јер се она залаже за комуникацију са људима који припадају истом етничком, културолошком и сваком другом  корпусу“, рекао је Владан Глишић, независни посланик у Скупштини Србије.

Српском културном простору недостаје заједничка платформа, тврде гости у емисији.

„Ако ви видите да неко купује авион, хеликоптере и за то даје 70 милиона марака, а истовремено тражите помоћ за пандемију, онда се поставља питање да ли је потребна подршка таквој власти“, тврди Гордана Видовић, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Интеграција региона је кључ сваке врсте повезивања.

„Када имате претпоставку економске безбједности, онда можете да идете у разраду тих односа, што доводи до културне сарадње“, објашњава Дарко Обрадовић, Институт за националну и међународну безбједност.

Међународни односи заснивају се на фразама и оптужбама, а као конкретан примјер, гости есмије Глобално,  наводе Вучићеву донацију вакцина БиХ.

„Ми имамо проблем једног неактивног трочланог Предсједништва који нису били у стању да набаве ни оне минималне дозе вакцина, а пребацују одговорност на предсједника Вучића“, каже Гордана Видовић, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

- Прича о страном фактору, скоро увјек се користи када актуелни политичари желе да прикрију своје пропусте, док обичног човјека интересују обичне животне теме, мишљења је Обрадовић.

"Занима нас мир, заједничка борба против организованог криминала, и борба против тероризма и екстремизма, а ова четири стуба су истоветна код сваког обичног човјека који није политички шибицар“, истиче Дарко Обрадовић, Институт за националну и међународну безбједност.

За Глишића, на путу до умрежавања региона, српски свијет треба везивати за културне и економске теме.

„Идеја о мини шенгену је добра идеја, јер она помаже да ми кроз економију покажемо да смо ми један фактор стабилности на Балкану и да ми никоме не сметамо“, рекао је Владан Глишић, независни посланик у Скупштини Србије.

У трци са политичким поенима, власт запоставља чињеницу да последњих година одлазе цијеле породице са ових простора, што ће директно ослабити српски свијет, сложили су се гости емисије Глобално.

 

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Идеја Српског свијета.

28.04.2021 21:52

Да у вријеме кад Земља једно мјесто, није лосе. Цијели људски свијет се сада кристалисе и висе не мозе да се развија, барем не по оном пољу које смо ми навикли, вијековима, миленијумима. Сада мора да се бори за опстанак као једно бице, а његова виталност јест управо у томе да поред слијепе реалности има и дусу по разним својим дијеловима, дакле народностима и блискостима. Аналогно организмима, срце није само скуп целија које су некорелисане, али целог зивота се те целије тамо не буне и ми смо зиви и здрави, вјероватно су нацин синхронизације давно у развоју се помирили да је њихова улога таква, да би опстали у таласима постанка. Но добро сад, овај говор је превисе завозан, стизу нам сада празници Васкрс један од насих највецих празника и боље се томе посветити, него бас свему сто је у околини и да тамо с насим просветитељима и паметним људима се превазидје зицер околине. А сто се тице свјетова, па ту су бјезати неце, само колко смо ми истрајни. Српске земље треба полако да се окупљају, али и да разумјевају све т око себе сто им је у домену и сто могу и да буду добри људи, јер зло није исплативо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На źалост

28.04.2021 22:32

Неће да може, Дјолее!! Ипак велика БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

29.04.2021 06:44

Видјецемо 2026.године. то је вец уковано све.

Name

Цицко

29.04.2021 01:56

Нама је битно да се позабавимо Србијом а другу регију да оставимо на миру. Нисмо дузни никога подрзавати.Доста тога.Нас доста Додик коста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грееце 200.

29.04.2021 04:45

Семберија и Крајина, мјесто добрих људи.

ОДГОВОРИТЕ