Ideja srpskog svijeta ne treba nikoga da ugrožava

- Ideja srpskog svijeta ne bi trebala nikoga da ugrožava, jer se ona zalaže za dijalog sa ljudima koji pripadaju istom etničkom i kulturološkom korpusu. U procesu umrežavanja regiona, srpski prostor treba zasnivati na ekonomskim i kulturnim temama, poručeno je u emisiji Globalno BN TV.

Republika Srpska 28.04.2021 | 23:03
Ideja srpskog svijeta ne treba nikoga da ugrožava

Osnaživanje saradnje Srba na ovim prostorima moguće je na prirodnom osnovu, i to kroz jezik i pripadnost istom slovenskom stablu, što se, prema mišljenju poslanika Glišića, vješto izbjegavalo kroz istoriju.

„Ideja srpskog svijeta ne bi trebala nikoga da ugrožava, jer se ona zalaže za komunikaciju sa ljudima koji pripadaju istom etničkom, kulturološkom i svakom drugom  korpusu“, rekao je Vladan Glišić, nezavisni poslanik u Skupštini Srbije.

Srpskom kulturnom prostoru nedostaje zajednička platforma, tvrde gosti u emisiji.

„Ako vi vidite da neko kupuje avion, helikoptere i za to daje 70 miliona maraka, a istovremeno tražite pomoć za pandemiju, onda se postavlja pitanje da li je potrebna podrška takvoj vlasti“, tvrdi Gordana Vidović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Integracija regiona je ključ svake vrste povezivanja.

„Kada imate pretpostavku ekonomske bezbjednosti, onda možete da idete u razradu tih odnosa, što dovodi do kulturne saradnje“, objašnjava Darko Obradović, Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost.

Međunarodni odnosi zasnivaju se na frazama i optužbama, a kao konkretan primjer, gosti esmije Globalno,  navode Vučićevu donaciju vakcina BiH.

„Mi imamo problem jednog neaktivnog tročlanog Predsjedništva koji nisu bili u stanju da nabave ni one minimalne doze vakcina, a prebacuju odgovornost na predsjednika Vučića“, kaže Gordana Vidović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Priča o stranom faktoru, skoro uvjek se koristi kada aktuelni političari žele da prikriju svoje propuste, dok običnog čovjeka interesuju obične životne teme, mišljenja je Obradović.

"Zanima nas mir, zajednička borba protiv organizovanog kriminala, i borba protiv terorizma i ekstremizma, a ova četiri stuba su istovetna kod svakog običnog čovjeka koji nije politički šibicar“, ističe Darko Obradović, Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost.

Za Glišića, na putu do umrežavanja regiona, srpski svijet treba vezivati za kulturne i ekonomske teme.

„Ideja o mini šengenu je dobra ideja, jer ona pomaže da mi kroz ekonomiju pokažemo da smo mi jedan faktor stabilnosti na Balkanu i da mi nikome ne smetamo“, rekao je Vladan Glišić, nezavisni poslanik u Skupštini Srbije.

U trci sa političkim poenima, vlast zapostavlja činjenicu da poslednjih godina odlaze cijele porodice sa ovih prostora, što će direktno oslabiti srpski svijet, složili su se gosti emisije Globalno.

 

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ideja Srpskog svijeta.

28.04.2021 21:52

Da u vrijeme kad Zemlja jedno mjesto, nije lose. Cijeli ljudski svijet se sada kristalise i vise ne moze da se razvija, barem ne po onom polju koje smo mi navikli, vijekovima, milenijumima. Sada mora da se bori za opstanak kao jedno bice, a njegova vitalnost jest upravo u tome da pored slijepe realnosti ima i dusu po raznim svojim dijelovima, dakle narodnostima i bliskostima. Analogno organizmima, srce nije samo skup celija koje su nekorelisane, ali celog zivota se te celije tamo ne bune i mi smo zivi i zdravi, vjerovatno su nacin sinhronizacije davno u razvoju se pomirili da je njihova uloga takva, da bi opstali u talasima postanka. No dobro sad, ovaj govor je previse zavozan, stizu nam sada praznici Vaskrs jedan od nasih najvecih praznika i bolje se tome posvetiti, nego bas svemu sto je u okolini i da tamo s nasim prosvetiteljima i pametnim ljudima se prevazidje zicer okoline. A sto se tice svjetova, pa tu su bjezati nece, samo kolko smo mi istrajni. Srpske zemlje treba polako da se okupljaju, ali i da razumjevaju sve t oko sebe sto im je u domenu i sto mogu i da budu dobri ljudi, jer zlo nije isplativo.

ODGOVORITE
Name

Na źalost

28.04.2021 22:32

Neće da može, Djolee!! Ipak velika BiH!

ODGOVORITE
Name

GTI

29.04.2021 06:44

Vidjecemo 2026.godine. to je vec ukovano sve.

Name

Cicko

29.04.2021 01:56

Nama je bitno da se pozabavimo Srbijom a drugu regiju da ostavimo na miru. Nismo duzni nikoga podrzavati.Dosta toga.Nas dosta Dodik kosta.

ODGOVORITE
Name

Greece 200.

29.04.2021 04:45

Semberija i Krajina, mjesto dobrih ljudi.

ODGOVORITE