Хрватска: Потпуни колапс система за вакцинацију

Платформа за пријављивање за вакцинацију у Хрватској Цијеписе, доживела је потпуни колапс.

Регион 24.04.2021 | 15:22
Хрватска: Потпуни колапс система за вакцинацију

Платформа се у жупанијама уопште не користи, а како је Индеxу потврдио Звонимир Шостар, шеф Наставног завода др Андрија Штампар, вакцинацију преко система Цијеписе прекинуо је Град Загреб и не намеравају наставе.

"Тачно је, вакцинишу се искључиво они који су се пријавили преко својих лекара. Преко платформе Цијеписе више уопште не вакцинишемо", рекао је јутрос Индеxу Шостар.

Појаснио је и разлоге за такву одлуку.

"Кад смо имали састанак с информатичарима, питали смо их ради ли игде платформа, у иједној жупанији. Одговор је био да не ради. Онда смо се одлучили потпуно за модел да заправо домови здравља вакцинишу, а да ми будемо координатори и логистика. Наручују личн лекари, а наручивање иде преко Цезиха. Ти позиви су успешни и то изванредно функционише, одазив је јако велик", рекао је Шостар.

У Загребу уопште не намеравају до даљњег користити систем

Шостар је Индеxу открио и да у идућем раздобљу уопште не планирају да вакцинишу преко платформе Цијеписе.

"Ми настављамо овако како смо до сада, преко лекара породичне медицине. Нећемо ићи преко Цијеписе до даљњега", рекао је.

Упозорио је на велики технички проблем, који је један од кључних разлога зашто су одустали од платформе.

"Платформа сада приказује само иницијале, то нам ствара велике проблеме. Ви не можете да проверите вакцинални статус преко иницијала, морамо радити провере, што изискује додатно време", каже Шостар.

Питали смо га је ли разлог за прекид коришења платформе и лош одазив преко Цијеписе.

"Одазив није добар, ма какви. Одазив преко Цијеписе је био лош", каже. Берош не одговара на питања о потпуном распаду платформе Цијеписе

На питање о томе зашто је Цијеписе доживела колапс Шостар нас упућује на Министарство здравства и министра Вилија Бероша.

Индеx је јутрос покушао да добије Берошев коментар на потпуни слом платформе Цијеписе, која је представљена као најједноставнији и најефикаснији начин за пријаву вакцинације, но с њом се, откад је пуштена у рад, појавила гомила проблема. Берош није одговарао на питања.

Јуче се, подсетимо, открио још један огроман пропуст платформе - због погрешке је из сиситема Цијеписе веројатно нестало 4.000 оних који су се први пријавили.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цепај

24.04.2021 13:42

Милка,цепајОвако је била парола у Згб,кад је проституција била око ботаничког,парка.Милка се цепала за Једну Славонски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

24.04.2021 13:50

А знају да наплаћују астрономске казне ако “ закасниш “ пар сати кроз Хрватску. Не претјерујем и не пишем ово из неке мржње према неком, али, Хрватска граница која се прелази аутом или неким дринским прецизним средством , и Босански аеродром у Сарајеву су најгоре границе у свијету. Летио сам бар 59 пута и био у много држава свијета, али, то су два најгора гранична прелаза или пак аеродром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

24.04.2021 15:21

Па код нас и није толико лоше у односу на њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисаљевиц

24.04.2021 15:30

Вакцинису се само полупанци испраних испраних мозгова. Цуј, вакцина против најобицније прехладе...ција је смртност око 0.22%..ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

24.04.2021 15:48

Е да пропадне и цјепљење и пландемија Даце Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

25.04.2021 00:33

Свако има свој Проинтер...

ОДГОВОРИТЕ