Hrvatska: Potpuni kolaps sistema za vakcinaciju

Platforma za prijavljivanje za vakcinaciju u Hrvatskoj Cijepise, doživela je potpuni kolaps.

Region 24.04.2021 | 15:22
Hrvatska: Potpuni kolaps sistema za vakcinaciju

Platforma se u županijama uopšte ne koristi, a kako je Indexu potvrdio Zvonimir Šostar, šef Nastavnog zavoda dr Andrija Štampar, vakcinaciju preko sistema Cijepise prekinuo je Grad Zagreb i ne nameravaju nastave.

"Tačno je, vakcinišu se isključivo oni koji su se prijavili preko svojih lekara. Preko platforme Cijepise više uopšte ne vakcinišemo", rekao je jutros Indexu Šostar.

Pojasnio je i razloge za takvu odluku.

"Kad smo imali sastanak s informatičarima, pitali smo ih radi li igde platforma, u ijednoj županiji. Odgovor je bio da ne radi. Onda smo se odlučili potpuno za model da zapravo domovi zdravlja vakcinišu, a da mi budemo koordinatori i logistika. Naručuju ličn lekari, a naručivanje ide preko Ceziha. Ti pozivi su uspešni i to izvanredno funkcioniše, odaziv je jako velik", rekao je Šostar.

U Zagrebu uopšte ne nameravaju do daljnjeg koristiti sistem

Šostar je Indexu otkrio i da u idućem razdoblju uopšte ne planiraju da vakcinišu preko platforme Cijepise.

"Mi nastavljamo ovako kako smo do sada, preko lekara porodične medicine. Nećemo ići preko Cijepise do daljnjega", rekao je.

Upozorio je na veliki tehnički problem, koji je jedan od ključnih razloga zašto su odustali od platforme.

"Platforma sada prikazuje samo inicijale, to nam stvara velike probleme. Vi ne možete da proverite vakcinalni status preko inicijala, moramo raditi provere, što iziskuje dodatno vreme", kaže Šostar.

Pitali smo ga je li razlog za prekid korišenja platforme i loš odaziv preko Cijepise.

"Odaziv nije dobar, ma kakvi. Odaziv preko Cijepise je bio loš", kaže. Beroš ne odgovara na pitanja o potpunom raspadu platforme Cijepise

Na pitanje o tome zašto je Cijepise doživela kolaps Šostar nas upućuje na Ministarstvo zdravstva i ministra Vilija Beroša.

Index je jutros pokušao da dobije Berošev komentar na potpuni slom platforme Cijepise, koja je predstavljena kao najjednostavniji i najefikasniji način za prijavu vakcinacije, no s njom se, otkad je puštena u rad, pojavila gomila problema. Beroš nije odgovarao na pitanja.

Juče se, podsetimo, otkrio još jedan ogroman propust platforme - zbog pogreške je iz sisitema Cijepise verojatno nestalo 4.000 onih koji su se prvi prijavili.

(B92)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Cepaj

24.04.2021 13:42

Milka,cepajOvako je bila parola u Zgb,kad je prostitucija bila oko botaničkog,parka.Milka se cepala za Jednu Slavonski.

ODGOVORITE
Name

Momo

24.04.2021 13:50

A znaju da naplaćuju astronomske kazne ako “ zakasniš “ par sati kroz Hrvatsku. Ne pretjerujem i ne pišem ovo iz neke mržnje prema nekom, ali, Hrvatska granica koja se prelazi autom ili nekim drinskim preciznim sredstvom , i Bosanski aerodrom u Sarajevu su najgore granice u svijetu. Letio sam bar 59 puta i bio u mnogo država svijeta, ali, to su dva najgora granična prelaza ili pak aerodrom.

ODGOVORITE
Name

oo7

24.04.2021 15:21

Pa kod nas i nije toliko loše u odnosu na njih.

ODGOVORITE
Name

Stanisaljevic

24.04.2021 15:30

Vakcinisu se samo polupanci ispranih ispranih mozgova. Cuj, vakcina protiv najobicnije prehlade...cija je smrtnost oko 0.22%..ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Hahaha

24.04.2021 15:48

E da propadne i cjepljenje i plandemija Dace Bog.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

25.04.2021 00:33

Svako ima svoj Prointer...

ODGOVORITE