Сарадњом свих земаља заштити животну средину

Кинески председник Си Ђинпинг одржао је говор на Међународном самиту о климатским променама, на коме је учествовало више од 40 лидера земаља света.

Свијет 23.04.2021 | 09:46
Сарадњом свих земаља заштити животну средину

Кинески председник Си Ђинпинг вечерас је одржао говор на Међународном самиту о климатским променама, на коме је учествовало више од 40 лидера земаља света.

Си је обраћајући се скупу путем видео везе из Пекинга казао да се свет суочава се са тешкоћама у погледу глобалног управљања животном средином без преседана и да би међународна заједница требало да покаже амбицију и спремност да храбро сноси своју одговорност и да уједини напоре како би изградила заједницу колективног живота човечанства и природе.

Кинески председник је казао да су чиста вода и зелене планине најдрагоценија блага.

''Заштита еколошке и животне средине је заправо заштита производне снаге, побољшање еколошке и животне средине је заправо развијање производне снаге. Морамо да сузбијемо деловање које шкоди и уништава екологију и животну средину, како би очувана еколошка и животна средина била подршка за глобални привредни и друштвени одржив развој'', казао је Си.

Кинески председник је нагласио да човечанство мора да на основу међународних закона инсистирамо на принципима праведности и правде, да му ефикасна активност буде оријентација, како би се очувао међународни систем у чијем се центру налазе Уједињене нације.

''Морамо да ујединимо снаге, да сарађујемо а не да оптужујемо једни друге. Морамо да инсистирамо на нашем циљу и да будемо истрајни, да држимо дата обећања'', истакао је,

" Развијене земље морају да покажу већу амбицију и активности, да практично помажу земљама у развоју, да подижу њихове способности, да им обезбеде свестрану подршку кроз финансије и технологију. Циљ мора бити подизање способности, али и избегавање постављања трговинских препрека како би се убрзао зелени и нискоугљенични развој''.

Си Ђинпинг је истакао да је за изградњу интегрисане заједнице човека и природе потребно инсистирати на зеленом развоју, систематском управљању, мултилатерализму и принципу “заједничких али различитих одговорности.“

Си је рекао да Кина поздравља да се САД врате у мултилатерални механизам управљања климом.

''Кина и САД су недавно објавиле Заједничко саопштење о реаговању на климатску кризу, а кинеска страна очекује да ће међународна заједница, укључујући и САД, уложити напоре у унапређење глобалног управљања животном средином'', додао је Си.

Си је на Међународном самиту о климатским променама изјавио да је Кина уписала изградњу еколошке цивилизације у Устав Народне Републике Кине. Он је додао да Кина имплементира нову развојну парадигму, инсистира на зеленој трансформацији економског и друштвеног развоја и остварењу развоја који се базира на екологији и ниској емисији угљеника.

Кинески председник је истакао да је сарадња у области еколошке цивилизације важан део Иницијативе “Појас и пут”.
''Кина је иницирала низ еколошких акција и предузела бројне еколошке мере у области инфраструктуре, енергетике, саобраћаја и финансија'', закључио је Си.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар