Saradnjom svih zemalja zaštiti životnu sredinu

Kineski predsednik Si Đinping održao je govor na Međunarodnom samitu o klimatskim promenama, na kome je učestvovalo više od 40 lidera zemalja sveta.

Svijet 23.04.2021 | 09:46
Saradnjom svih zemalja zaštiti životnu sredinu

Kineski predsednik Si Đinping večeras je održao govor na Međunarodnom samitu o klimatskim promenama, na kome je učestvovalo više od 40 lidera zemalja sveta.

Si je obraćajući se skupu putem video veze iz Pekinga kazao da se svet suočava se sa teškoćama u pogledu globalnog upravljanja životnom sredinom bez presedana i da bi međunarodna zajednica trebalo da pokaže ambiciju i spremnost da hrabro snosi svoju odgovornost i da ujedini napore kako bi izgradila zajednicu kolektivnog života čovečanstva i prirode.

Kineski predsednik je kazao da su čista voda i zelene planine najdragocenija blaga.

''Zaštita ekološke i životne sredine je zapravo zaštita proizvodne snage, poboljšanje ekološke i životne sredine je zapravo razvijanje proizvodne snage. Moramo da suzbijemo delovanje koje škodi i uništava ekologiju i životnu sredinu, kako bi očuvana ekološka i životna sredina bila podrška za globalni privredni i društveni održiv razvoj'', kazao je Si.

Kineski predsednik je naglasio da čovečanstvo mora da na osnovu međunarodnih zakona insistiramo na principima pravednosti i pravde, da mu efikasna aktivnost bude orijentacija, kako bi se očuvao međunarodni sistem u čijem se centru nalaze Ujedinjene nacije.

''Moramo da ujedinimo snage, da sarađujemo a ne da optužujemo jedni druge. Moramo da insistiramo na našem cilju i da budemo istrajni, da držimo data obećanja'', istakao je,

" Razvijene zemlje moraju da pokažu veću ambiciju i aktivnosti, da praktično pomažu zemljama u razvoju, da podižu njihove sposobnosti, da im obezbede svestranu podršku kroz finansije i tehnologiju. Cilj mora biti podizanje sposobnosti, ali i izbegavanje postavljanja trgovinskih prepreka kako bi se ubrzao zeleni i niskougljenični razvoj''.

Si Đinping je istakao da je za izgradnju integrisane zajednice čoveka i prirode potrebno insistirati na zelenom razvoju, sistematskom upravljanju, multilateralizmu i principu “zajedničkih ali različitih odgovornosti.“

Si je rekao da Kina pozdravlja da se SAD vrate u multilateralni mehanizam upravljanja klimom.

''Kina i SAD su nedavno objavile Zajedničko saopštenje o reagovanju na klimatsku krizu, a kineska strana očekuje da će međunarodna zajednica, uključujući i SAD, uložiti napore u unapređenje globalnog upravljanja životnom sredinom'', dodao je Si.

Si je na Međunarodnom samitu o klimatskim promenama izjavio da je Kina upisala izgradnju ekološke civilizacije u Ustav Narodne Republike Kine. On je dodao da Kina implementira novu razvojnu paradigmu, insistira na zelenoj transformaciji ekonomskog i društvenog razvoja i ostvarenju razvoja koji se bazira na ekologiji i niskoj emisiji ugljenika.

Kineski predsednik je istakao da je saradnja u oblasti ekološke civilizacije važan deo Inicijative “Pojas i put”.
''Kina je inicirala niz ekoloških akcija i preduzela brojne ekološke mere u oblasti infrastrukture, energetike, saobraćaja i finansija'', zaključio je Si.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar