Сингапурски академик: Кина није Совјетски Савез

″САД сматрају да је кинеско-америчка конкуренција понављање америчко-совјетске борбе за хегемонију и сматрају да још увек могу победити. Али Кина није Совјетски Савез. Европа мора да размисли ко је највећа претња. Ако се гледа дугорочно, Кина ће постати главно тржиште Европе″, казао је сингапурски научник.

Свијет 12.04.2021 | 11:21
Сингапурски академик: Кина није Совјетски Савез

Кишоре Махбубани, угледни академик Института за азијске студије Националног универзитета у Сингапуру, политичар и бивши дипломата је 2. априла дао интервју швајцарском „Тајмсу“, давајући објективну и поштену оцену односима између Кине и САД-а, односима између Кине и ЕУ и развоју Кине.

Бивши амерички председник Доналд Трамп и претходне администрације мислили су у себи да ће економским оспоравањем Кине, САД „помоћи“ Кини да се отвори као такозвана „слободна и демократска“ земља. Бивши амерички државни секретар Мајк Помпео и бивши потпредседник МајклПенс чак су веровали да могу да „сруше“ кинески режим.Кишоре Махбубани сматра да је ова идеја илузија, врло наивна и арогантна.

Кишоре Махбубани је истакао да је можда и Бајденова администрација направила исту грешку. Бајден сматра да су све акције које је Трампова администрација предузела против Кине погрешне, и верује да још вреде само трговинске санкције Кини, па није укинуо никакве трговинске санкције. Чињеница је да Трампова антикинеска политика није ослабила Кину, већ је додатно ојачала.

Угледни академик је истакао да је Кина доказала предности сопственог система, има ефикасан модел одабира и распоређује изврсне људе на важне положаје у земљи. Квалитет управљања у Кини надмашио је квалитет управљања Сједињеним Државама. То се види из способности две земље у борби против коронавируса. Као резултат тога умрло је више од 500.000 људи у САД-у, док Кина до сада није премашила 5.000. САД треба да схвате да се Кина данас разликује од Совјетског Савеза.

Тренутно се конкуренција између Кине и САД-а већ проширила на конкуренцију између Запада и Кине. Даље, можда постоји савез западног табора против Кине.Кишоре Махбубани је подсетио Европу да се запита шта је највећа претња Европи?

Са економског погледа, Европи је потребно тржиште за њену робу. Узмимо за пример Немачку. Трећина аутомобила компаније Ауди продаје се у Кини, а Мерцедесова продаја у Кини четири је пута већа од продаје у САД-у.

Кина ће имати најбројније становништво средње класе на свету, а Кина ће постати главно тржиште за Европљане. Десет година касније, кинеско малопродајно тржиште биће много веће од америчког, а Европа мора узети у обзир своје дугорочне интересе. Недавно је Запад често критиковао Кину због питања повезаних са Синђијангом и Хонгконгом, а САД су често користиле прилику да „прођу“ поред тајванског региона.

Кишоре Махбубани је рекао да су Хонгконг и Синђијанг кинеска територија, што су кинески унутрашњи послови и Британци би ово требало да разумеју. Међу свим питањима између Кине и САД-а, тајванско питање је најосетљивије. Он је истакао да, иако кинески држављани могу имати међусобне разлике, они су изузетно чврсти у консензусу да Тајван припада Кини.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Русија Николе Тесле

12.04.2021 09:32

Нити Русија. (Путин и 2020е, није сам).

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

12.04.2021 10:47

Ма Кинези су дивни људи. Демократе. Желе помоћи ЕУ и УСА. Баш је ето и научно доказано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРСТЕ

12.04.2021 10:54

А МОРА ПАСТИ ОПЕТ И ТО ЗАПАДНО "ЦАРСТВО " ! ПУНО СУ СЕ ОСИЛИЛИ ,СВИМА БИ ДА СУДЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

12.04.2021 11:04

Кина је дзин који це прогутати и Америки и Европу за 20 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има један

12.04.2021 13:34

Страсан змај, какав змај, страсан змај....