Си Ђинпинг: Кина жели стабилне везе са Њемачком и ЕУ

Кинески предсједник Си Ђинпинг позвао је у сриједу Немачку и Европску унију (ЕУ) да уложе заједничке напоре са Кином да заштите и промовишу здрав и стабилан развој сарадње како би несталном свијету донијели више безбједности и стабилности.

Свијет 08.04.2021 | 10:31
Си Ђинпинг: Кина жели стабилне везе са Њемачком и ЕУ

Предсједник Си је то рекао у телефонском разговору са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

- Упркос пандемији ковид 19, кинеско-њемачке везе непрекидно расту и показују снажну отпорност и потенцијал, рекао је Си, напомињући да је Кина највећи њемачки трговински партнер на глобалном нивоу већ пет узастопних година.

- Надамо се да би двије стране могле да унапређују сарадњу у различитим областима у духу узајамног поштовања и користи, што ће донијети више виталности сарадњи Кине и ЕУ и повећати повјерење у оживљавање свјетске економије, додао је Си.

- Наредне, 2022. године обиљежава се 50. годишњица од успостављања дипломатских односа између Кине и Њемачке, а двије стране требале би искористити прилику да појачају размјену у технологији, образовању, култури и спорту, рекао је Си.

- Када се суочавају са изазовима, важно је да Кина и ЕУ одржавају односе на тачном путу, поштују међусобне интересе и искључују спољни утицај, рекао је Си, нагласивши да је Кина спремна да сарађује са ЕУ у размјени на високом нивоу и да продуби и истражи прагматичну сарадњу у различитим областима, као и климатске промјене и глобално управљање.

Кина је такође спремна да сарађује са Њемачком и другима на јачању напора у борби против вакциналног национализма и промовисању једнаке дистрибуције вакцина на глобалном нивоу, посебно у земљама у развоју, наставио је он.

Примјећујући заједничке изазове широм свијета, Меркелова је рекла да би Њемачка и Кина, као и ЕУ и Кина, требало да ојачају дијалог и сарадњу, што би било корисно и за билатералне односе и за свијет. Њемачка је спремна да игра конструктивну улогу у промовисању дијалога, рекла је она.

- Њемачка влада је спремна да започне нову рунду преговора са Кином како би наставила путовања између двије земље, а такође је спремна да ојача сарадњу у областима као што су сузбијање ковида19 и дистрибуција вакцина, рекла је Меркелова.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар