Si Đinping: Kina želi stabilne veze sa Njemačkom i EU

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je u srijedu Nemačku i Evropsku uniju (EU) da ulože zajedničke napore sa Kinom da zaštite i promovišu zdrav i stabilan razvoj saradnje kako bi nestalnom svijetu donijeli više bezbjednosti i stabilnosti.

Svijet 08.04.2021 | 10:31
Si Đinping: Kina želi stabilne veze sa Njemačkom i EU

Predsjednik Si je to rekao u telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Uprkos pandemiji kovid 19, kinesko-njemačke veze neprekidno rastu i pokazuju snažnu otpornost i potencijal, rekao je Si, napominjući da je Kina najveći njemački trgovinski partner na globalnom nivou već pet uzastopnih godina.

- Nadamo se da bi dvije strane mogle da unapređuju saradnju u različitim oblastima u duhu uzajamnog poštovanja i koristi, što će donijeti više vitalnosti saradnji Kine i EU i povećati povjerenje u oživljavanje svjetske ekonomije, dodao je Si.

- Naredne, 2022. godine obilježava se 50. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Njemačke, a dvije strane trebale bi iskoristiti priliku da pojačaju razmjenu u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i sportu, rekao je Si.

- Kada se suočavaju sa izazovima, važno je da Kina i EU održavaju odnose na tačnom putu, poštuju međusobne interese i isključuju spoljni uticaj, rekao je Si, naglasivši da je Kina spremna da sarađuje sa EU u razmjeni na visokom nivou i da produbi i istraži pragmatičnu saradnju u različitim oblastima, kao i klimatske promjene i globalno upravljanje.

Kina je takođe spremna da sarađuje sa Njemačkom i drugima na jačanju napora u borbi protiv vakcinalnog nacionalizma i promovisanju jednake distribucije vakcina na globalnom nivou, posebno u zemljama u razvoju, nastavio je on.

Primjećujući zajedničke izazove širom svijeta, Merkelova je rekla da bi Njemačka i Kina, kao i EU i Kina, trebalo da ojačaju dijalog i saradnju, što bi bilo korisno i za bilateralne odnose i za svijet. Njemačka je spremna da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju dijaloga, rekla je ona.

- Njemačka vlada je spremna da započne novu rundu pregovora sa Kinom kako bi nastavila putovanja između dvije zemlje, a takođe je spremna da ojača saradnju u oblastima kao što su suzbijanje kovida19 i distribucija vakcina, rekla je Merkelova.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar