Удар на џеп грађана, цијене вртоглаво расту

Цијене основних животних намирница у БиХ вртоглаво су нарасле у посљедњих неколико мјесеци, што за грађане у тешкој, како епидемиолошкој, тако и економској ситуацији, представља додатни удар на и онако танак џеп.

Босна и Херцеговина 17.03.2021 | 08:22
Удар на џеп грађана, цијене вртоглаво расту

Брашно, уље, пилеће месо, јаја, али и гориво, само су неки од производа које грађани свакодневно користе, а чија цијена посљедњих мјесеци биљежи раст.

Како истичу саговорници "Независних новина", разлог за то је у првом реду раст набавних цијена у периоду пандемије вируса корона, као и пораст цијене горива, али да проблем представља и то што држава тренутно не располаже механизмима да раст цијена заустави.

Када узмемо у обзир да је крајем прошле године, према подацима Агенције за статистику БиХ, просјечна нето плата била 956 КМ, а синдикална потрошачка корпа за јануар 2021. године износила 2.044, јасно је да грађани због раста цијена једва спајају крај с крајем.

Према мишљењу Институције омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ, не постоје оправдани разлози за повећање цијена било каквих услуга или производа, те су позвали све носитеље власти да искористе своја овлаштења како би у сарадњи с међународним финансијским институцијама пронашли модалитете раста личних примања која би могла пратити и повећање цијена производа и услуга.

Да је поскупљење видљиво у сваком маркету у БиХ, потврдила нам је и Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача Тузланског кантона, која истиче да је цијена јестивог уља скоро била 1,8 КМ, а сада износи око 2,5 КМ.

"Дошло је до повећања цијена и ту се не може нешто пуно учинити, не може се зауставити њихов раст и оне се не могу вратити на неки ранији ниво, као што је то учињено у марту прошле године када је било проглашено опште стање епидемије", рекла је Булићева за "Независне".

Додала је да држава, да би то урадила, мора на себе преузети одговорност да ће надокнадити штету привредницима и увозницима, који сада због пандемије вируса корона плаћају већу цијену робе која се увози у БиХ.

Навела је да због овога највише трпе потрошачи, прије свега они који живе на минималцу, као и они који су остали без посла, а неријетко у вријеме пандемије дешава се да су и оба члана исте породице изгубила посао.

Истакла је да се надају да ће доћи до пада цијена на нижем конкурентском нивоу, јер је то роба која треба да се извуче из складишта до краја марта или почетка априла.

Она је додала да у периоду пандемије једино није поскупјела роба као што су намјештај, обућа и гардероба, јер су то производи које грађани у овом периоду нису куповали и њихову набавку и даље остављају за нека друга, боља времена након пандемије.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења за заштиту потрошача ДОН Приједор, навела је за "Независне" да је суштински дошло до пораста набавне цијене ових производа, те да трговци поскупљења у трговинама правдају управо поскупљењем у набави, те да то ипак није оправдање за овако драстичан раст, који је почео када је гориво поскупјело.

Додала је да смо свједоци да је цијена горива до прије неколико мјесеци била око 1,6 КМ, а да је сада цијена око двије КМ, те да то представља један од узрока раста и других цијена.

"Прошле године, када је на снази била мјера Владе РС да нема маржи на основне животне намирнице, падом цијена горива нису пале цијене ових намирница", рекла је Марићева.

Потрошаче, према њеним ријечима, највише брине раст цијена житарица, јер, како истиче, у нашем народу је још увријежено мишљење да "док има хљеба у кући, некако ће се преживјети".

Раст цијена брашна, како тврде млинари и пекари, не би требало да доведе до поскупљења пекарских производа, а Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, казао је за "Независне" да млинари очекују и додатно поскупљење брашна, али да цијене пекарских производа неће дизати, јер се грађани налазе у незавидној позицији.

"Очекујемо раст од око два до три фенинга, али такође сматрамо да ће за око два мјесеца доћи и до стагнације цијена, мада је још рано прогнозирати", рекао је Пелемиш.

Додао је да је и раније у периоду јануар - фебруар био забиљежен раст цијена брашна, али да се тренд раста сада изненађујуће наставио.

"Занимљиво је да је у Русији и Украјини, које су највеће извознице пшенице, на примјер уведена такса на извоз пшенице од неких 25 евра по тони", казао је Пелемиш.

У Министарству трговине и туризма РС су за "Независне" потврдили да је, према подацима којима располажу, до поскупљења поврћа, брашна и уља дошло већ у јануару ове године, те да је разлог за то раст берзанских цијена пшенице, сунцокрета и шећера на свјетском тржишту због лошијих приноса.

Навели су да на продајну цијену сваке робе утиче набавна цијена робе и маржа, коју сваки трговац зарачунава на набавну цијену, те су појаснили да је Уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Српске коју је Републички штаб за ванредне ситуације донио у марту 2020. године на снази била док се ситуација на тржишту није нормализовала, те је након тога укинута.

(Независне)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Расплет

17.03.2021 07:37

Па наравно да цијене расту: нема привреде, нема залиха.. само приватни посједи и хацијенде! Дрзава је пропала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2021 08:39

Јос једна лаз власти да цијене неце расти и да це бити под контролом. Власти само лазу, лазу, лазу... и клепају паре на тендерима.

Name

Ре

17.03.2021 09:22

Ограничите енормне трговинске марже и наплаћујте ПДВ.

Name

РЕ ре

17.03.2021 09:47

Код бурле одеш у маркет са најмањим пензијама у региону , даш сто марака двије кесице ствари за пет дана живота у РС.

Name

Михајло

17.03.2021 10:54

Па наравно да цијене расту, битанге су све покрале и унистиле, а дјецу растјерали по свијету.

Name

Муња

17.03.2021 07:50

Сва ова прича јадних великих трговаца, те или је пандемија, па или суша, или киша, или олуја на Марсу, небитно само од свих тих изговора сваку годину заврше са дебелим плусом. Док произвођачи, који наводно дижу те цијене, пропадају или мијењају власништво итд... Наравно, модерна држва служи само да каже како не може ништа урадити, јер су таква правила међународне трговине, што је само дјелимично тачно, али наравно ту забораве напоменути зашто имамо намете социјализма и незаштићеност либералног капитализма?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.03.2021 07:54

Цијене које су биле до садасњег поскупљења, формиране су кад је 2,5 КМ гориво било!!! Правдање поскупљењем горива су лаз и обмана!!! Скоро са 2,5 КМ гориво је пало на 1,5 а цијене остале исте!!! Дрзави је у интересу да цијене расту ,а плате остају исте, убиру висе ПДВ-а и тако пљацкају народ!!! Зато из ове земље ко је нормалан и паметан отици це, овдје је зивот све тези и тези, а главоње ниста не цине, да обицном цовјеку буде лаксе, и да мозе да зиви од свога рада!!! Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

И опет

17.03.2021 09:09

ће гласати за те исте главоње... Ја кад видим Тегелтију мука ме ухвати, тако спосбно изгледа, а и дјелује. Фора је што би наш народ волио да и они тако могу, као Додик, част изузецима над којима ови погани врше мобинг још од основне школе!

Name

Ре

17.03.2021 09:19

Управо тако,раст цијена горива није никакво оправдање за раст цијена осталих производа јер су те цијене формиране када је гориво било око 2.4 КМ и нису спустане када је цијена горива пала.

Name

РС

17.03.2021 09:30

Све си у праву,пљацка народа сто неоправдава ниста раст цијена,посебно за гориво да везу било ста јер колико је пало цијене остале исте,а сад хоце поскупљења да правдају растом цијена горива...

Name

Предатор

17.03.2021 08:02

Народе немојте се залити!? Све је ово јос добро СТА НАС ЦЕКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нажалост

17.03.2021 09:10

си у праву! Није ми жао само буџетских ухљеба који су дигли кредите за одлазак на море, превелико ауто и све што иде на инстаграм. Али најебаће и поштени народ то је проблем!

Name

Марка

17.03.2021 09:12

Ста нас то оцекује немој те излизане форе,смак света,ста висе оцекујем неоцекивано од ове квази дрзаве

Name

ре

17.03.2021 08:11

Велика инфлација је неизбјезна ЕУР и УСД се стампају у великим колицинама и убацују у промет,КМ је везана за ЕУ а вјероватно и њу принтају .инфлација је ту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

17.03.2021 08:26

Овакој багри од народа треба хљеб подици на 5км

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

17.03.2021 12:16

10 км!!

Name

РТ

17.03.2021 08:35

Ма претјерали сте са потросацком корпом. Ко јос сваког мјесеца узима обуцу и одјецу, а и јос поједине ствари. У 2021 сам насуо једном 50 л бензине и имам јос пола резервоара. Појединци не излазе из аута. Јесте све је поскупило, али мало се мора економисати. Поскупило је и у другим дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

17.03.2021 09:54

Па друже теби очито не треба ни ауто а самим тим ни гориво. Ево ја ти предлажем, ради твог,, економисања"да га продаш и тиме ћеш уштедјети и регистрацију. Али има нас који који знамо у ком вијеку живимо и хтјели би да пратимо то, па ваљда толико заслужујемо.

Name

Ре

17.03.2021 10:13

Лупаш глупости.

Name

милоао

17.03.2021 10:42

Цим ти неки босанац казе друзе бјези од њега колико те ноге носе.

Name

пр

17.03.2021 08:42

дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нирмалан

17.03.2021 08:42

Мозе ли национализм којега има и превисе код нас да нам обезбиједи бар три оброка дневно, пробудите се људи национализам нам неце помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

17.03.2021 08:52

Ма само на улицу пред институције,док шутимо они ће радити шта хоће.Зар вама није доста свега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАПАЋЕНА

17.03.2021 09:25

СВЕ ДОК ЋУТИМО И НИЈЕМО ТРПИМО ОВЕ СИТУАЦИЈЕ БИЋЕ ТАКО. НАРОД ПРИХВАТИ СВЕ ШТО МУ СЕ ДОГАЂА УМЈЕСТО ДА СВИ ЗАЂЕМО НА УЛИЦЕ И ОВУ БАНДУ РАСТЈЕРАМО.МНОГО МИ ЈЕ ЖАО ШТО ЖИВИМ У ОВОЈ ДРЖАВИ И СВАКИМ ДАМОМ СВЕ ВИШЕ ТОНЕМ У ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

17.03.2021 09:28

У Србији резаби хљеб 30 дин,то је око 0.50км и о цему прицамо јад га и код нас направи за исте паре и продају за 1.20км и ко ту узима највисе,јер пекари се обогатисе на марзама и опет као треба да поскупи казу,цим оправдавају то,лоповлук велики...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2021 10:14

А апотеке?!

Name

Није то баш тако

17.03.2021 09:51

Већина људи имају добре приходе и није им проблем сва повећања цијена. Један мањи дио јесте у проблему тј они на чију дјелатност утиче корона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас је тако

17.03.2021 10:18

На којој ли ти планети зивис, тако глуп и ухљебљен?

Name

АЦО

17.03.2021 10:11

Гласалисте за Додика сад УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висе од

17.03.2021 10:18

Пола милиона је незапослено без икаквих примања гдје преко 60% од тога цине млади, висе од половинеи тих запослених нема ни ту просјецну плату, затим пензионери.... ситуација је кристално јасна.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

наполеон

17.03.2021 10:28

Политицари не могу ријесити проблеме и не виде да назалост долази друга и гора француска револуција јер људи су незадовољни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

17.03.2021 10:36

И треба да све јос висе поскупи да немате ста јести јер како гласате и не заслузујете да имате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Србска

17.03.2021 10:59

Ста се залите ?! Јесмо ли се борили за ово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вертиго

17.03.2021 11:07

Грађани као и пилоти. Авион и опстанак су сличне скаламерије. Но, добро имају и разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ

17.03.2021 11:33

Само поскупљуј,народ то воли И заслузује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висе се и не зна

17.03.2021 13:00

Ко је у цији дјеп завукао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мари_Ја

17.03.2021 13:46

Разумијемо све наведене "чињенице", али права истина је да је тренутно људски живот најјефтинија роба у овој држави. И има тенденцију појефтињења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона партy

17.03.2021 16:50

Сви око мене су јачи и имају висе него прије короне. Не знам гдје се види та кризу о којој се стално пише... Народ никад богатији није био него сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р ГАРРОС

18.03.2021 17:28

Ја то понављм већ годинамакако народ никад боље није зивио , Нема куће да нема 2-3 аута, у маркетима велике гузве , све скупи телефони , ЗАВЛАДАЛО БОГАТСТВО