Udar na džep građana, cijene vrtoglavo rastu

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH vrtoglavo su narasle u posljednjih nekoliko mjeseci, što za građane u teškoj, kako epidemiološkoj, tako i ekonomskoj situaciji, predstavlja dodatni udar na i onako tanak džep.

Bosna i Hercegovina 17.03.2021 | 08:22
Udar na džep građana, cijene vrtoglavo rastu

Brašno, ulje, pileće meso, jaja, ali i gorivo, samo su neki od proizvoda koje građani svakodnevno koriste, a čija cijena posljednjih mjeseci bilježi rast.

Kako ističu sagovornici "Nezavisnih novina", razlog za to je u prvom redu rast nabavnih cijena u periodu pandemije virusa korona, kao i porast cijene goriva, ali da problem predstavlja i to što država trenutno ne raspolaže mehanizmima da rast cijena zaustavi.

Kada uzmemo u obzir da je krajem prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata bila 956 KM, a sindikalna potrošačka korpa za januar 2021. godine iznosila 2.044, jasno je da građani zbog rasta cijena jedva spajaju kraj s krajem.

Prema mišljenju Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, ne postoje opravdani razlozi za povećanje cijena bilo kakvih usluga ili proizvoda, te su pozvali sve nositelje vlasti da iskoriste svoja ovlaštenja kako bi u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama pronašli modalitete rasta ličnih primanja koja bi mogla pratiti i povećanje cijena proizvoda i usluga.

Da je poskupljenje vidljivo u svakom marketu u BiH, potvrdila nam je i Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, koja ističe da je cijena jestivog ulja skoro bila 1,8 KM, a sada iznosi oko 2,5 KM.

"Došlo je do povećanja cijena i tu se ne može nešto puno učiniti, ne može se zaustaviti njihov rast i one se ne mogu vratiti na neki raniji nivo, kao što je to učinjeno u martu prošle godine kada je bilo proglašeno opšte stanje epidemije", rekla je Bulićeva za "Nezavisne".

Dodala je da država, da bi to uradila, mora na sebe preuzeti odgovornost da će nadoknaditi štetu privrednicima i uvoznicima, koji sada zbog pandemije virusa korona plaćaju veću cijenu robe koja se uvozi u BiH.

Navela je da zbog ovoga najviše trpe potrošači, prije svega oni koji žive na minimalcu, kao i oni koji su ostali bez posla, a nerijetko u vrijeme pandemije dešava se da su i oba člana iste porodice izgubila posao.

Istakla je da se nadaju da će doći do pada cijena na nižem konkurentskom nivou, jer je to roba koja treba da se izvuče iz skladišta do kraja marta ili početka aprila.

Ona je dodala da u periodu pandemije jedino nije poskupjela roba kao što su namještaj, obuća i garderoba, jer su to proizvodi koje građani u ovom periodu nisu kupovali i njihovu nabavku i dalje ostavljaju za neka druga, bolja vremena nakon pandemije.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON Prijedor, navela je za "Nezavisne" da je suštinski došlo do porasta nabavne cijene ovih proizvoda, te da trgovci poskupljenja u trgovinama pravdaju upravo poskupljenjem u nabavi, te da to ipak nije opravdanje za ovako drastičan rast, koji je počeo kada je gorivo poskupjelo.

Dodala je da smo svjedoci da je cijena goriva do prije nekoliko mjeseci bila oko 1,6 KM, a da je sada cijena oko dvije KM, te da to predstavlja jedan od uzroka rasta i drugih cijena.

"Prošle godine, kada je na snazi bila mjera Vlade RS da nema marži na osnovne životne namirnice, padom cijena goriva nisu pale cijene ovih namirnica", rekla je Marićeva.

Potrošače, prema njenim riječima, najviše brine rast cijena žitarica, jer, kako ističe, u našem narodu je još uvriježeno mišljenje da "dok ima hljeba u kući, nekako će se preživjeti".

Rast cijena brašna, kako tvrde mlinari i pekari, ne bi trebalo da dovede do poskupljenja pekarskih proizvoda, a Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kazao je za "Nezavisne" da mlinari očekuju i dodatno poskupljenje brašna, ali da cijene pekarskih proizvoda neće dizati, jer se građani nalaze u nezavidnoj poziciji.

"Očekujemo rast od oko dva do tri feninga, ali takođe smatramo da će za oko dva mjeseca doći i do stagnacije cijena, mada je još rano prognozirati", rekao je Pelemiš.

Dodao je da je i ranije u periodu januar - februar bio zabilježen rast cijena brašna, ali da se trend rasta sada iznenađujuće nastavio.

"Zanimljivo je da je u Rusiji i Ukrajini, koje su najveće izvoznice pšenice, na primjer uvedena taksa na izvoz pšenice od nekih 25 evra po toni", kazao je Pelemiš.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS su za "Nezavisne" potvrdili da je, prema podacima kojima raspolažu, do poskupljenja povrća, brašna i ulja došlo već u januaru ove godine, te da je razlog za to rast berzanskih cijena pšenice, suncokreta i šećera na svjetskom tržištu zbog lošijih prinosa.

Naveli su da na prodajnu cijenu svake robe utiče nabavna cijena robe i marža, koju svaki trgovac zaračunava na nabavnu cijenu, te su pojasnili da je Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Srpske koju je Republički štab za vanredne situacije donio u martu 2020. godine na snazi bila dok se situacija na tržištu nije normalizovala, te je nakon toga ukinuta.

(Nezavisne)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Rasplet

17.03.2021 07:37

Pa naravno da cijene rastu: nema privrede, nema zaliha.. samo privatni posjedi i hacijende! Drzava je propala.

ODGOVORITE
Name

Re

17.03.2021 08:39

Jos jedna laz vlasti da cijene nece rasti i da ce biti pod kontrolom. Vlasti samo lazu, lazu, lazu... i klepaju pare na tenderima.

Name

Re

17.03.2021 09:22

Ograničite enormne trgovinske marže i naplaćujte PDV.

Name

RE re

17.03.2021 09:47

Kod burle odeš u market sa najmanjim penzijama u regionu , daš sto maraka dvije kesice stvari za pet dana života u RS.

Name

Mihajlo

17.03.2021 10:54

Pa naravno da cijene rastu, bitange su sve pokrale i unistile, a djecu rastjerali po svijetu.

Name

Munja

17.03.2021 07:50

Sva ova priča jadnih velikih trgovaca, te ili je pandemija, pa ili suša, ili kiša, ili oluja na Marsu, nebitno samo od svih tih izgovora svaku godinu završe sa debelim plusom. Dok proizvođači, koji navodno dižu te cijene, propadaju ili mijenjaju vlasništvo itd... Naravno, moderna držva služi samo da kaže kako ne može ništa uraditi, jer su takva pravila međunarodne trgovine, što je samo djelimično tačno, ali naravno tu zaborave napomenuti zašto imamo namete socijalizma i nezaštićenost liberalnog kapitalizma?

ODGOVORITE
Name

Da

17.03.2021 07:54

Cijene koje su bile do sadasnjeg poskupljenja, formirane su kad je 2,5 KM gorivo bilo!!! Pravdanje poskupljenjem goriva su laz i obmana!!! Skoro sa 2,5 KM gorivo je palo na 1,5 a cijene ostale iste!!! Drzavi je u interesu da cijene rastu ,a plate ostaju iste, ubiru vise PDV-a i tako pljackaju narod!!! Zato iz ove zemlje ko je normalan i pametan otici ce, ovdje je zivot sve tezi i tezi, a glavonje nista ne cine, da obicnom covjeku bude lakse, i da moze da zivi od svoga rada!!! Sramota

ODGOVORITE
Name

I opet

17.03.2021 09:09

će glasati za te iste glavonje... Ja kad vidim Tegeltiju muka me uhvati, tako sposbno izgleda, a i djeluje. Fora je što bi naš narod volio da i oni tako mogu, kao Dodik, čast izuzecima nad kojima ovi pogani vrše mobing još od osnovne škole!

Name

Re

17.03.2021 09:19

Upravo tako,rast cijena goriva nije nikakvo opravdanje za rast cijena ostalih proizvoda jer su te cijene formirane kada je gorivo bilo oko 2.4 KM i nisu spustane kada je cijena goriva pala.

Name

RS

17.03.2021 09:30

Sve si u pravu,pljacka naroda sto neopravdava nista rast cijena,posebno za gorivo da vezu bilo sta jer koliko je palo cijene ostale iste,a sad hoce poskupljenja da pravdaju rastom cijena goriva...

Name

Predator

17.03.2021 08:02

Narode nemojte se zaliti!? Sve je ovo jos dobro STA NAS CEKA

ODGOVORITE
Name

Nažalost

17.03.2021 09:10

si u pravu! Nije mi žao samo budžetskih uhljeba koji su digli kredite za odlazak na more, preveliko auto i sve što ide na instagram. Ali najebaće i pošteni narod to je problem!

Name

Marka

17.03.2021 09:12

Sta nas to ocekuje nemoj te izlizane fore,smak sveta,sta vise ocekujem neocekivano od ove kvazi drzave

Name

re

17.03.2021 08:11

Velika inflacija je neizbjezna EUR i USD se stampaju u velikim kolicinama i ubacuju u promet,KM je vezana za EU a vjerovatno i nju printaju .inflacija je tu

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

17.03.2021 08:26

Ovakoj bagri od naroda treba hljeb podici na 5km

ODGOVORITE
Name

075

17.03.2021 12:16

10 km!!

Name

RT

17.03.2021 08:35

Ma pretjerali ste sa potrosackom korpom. Ko jos svakog mjeseca uzima obucu i odjecu, a i jos pojedine stvari. U 2021 sam nasuo jednom 50 l benzine i imam jos pola rezervoara. Pojedinci ne izlaze iz auta. Jeste sve je poskupilo, ali malo se mora ekonomisati. Poskupilo je i u drugim drzavama.

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.03.2021 09:54

Pa druže tebi očito ne treba ni auto a samim tim ni gorivo. Evo ja ti predlažem, radi tvog,, ekonomisanja"da ga prodaš i time ćeš uštedjeti i registraciju. Ali ima nas koji koji znamo u kom vijeku živimo i htjeli bi da pratimo to, pa valjda toliko zaslužujemo.

Name

Re

17.03.2021 10:13

Lupaš gluposti.

Name

miloao

17.03.2021 10:42

Cim ti neki bosanac kaze druze bjezi od njega koliko te noge nose.

Name

pr

17.03.2021 08:42

dno dna

ODGOVORITE
Name

Nirmalan

17.03.2021 08:42

Moze li nacionalizm kojega ima i previse kod nas da nam obezbijedi bar tri obroka dnevno, probudite se ljudi nacionalizam nam nece pomoci.

ODGOVORITE
Name

.....

17.03.2021 08:52

Ma samo na ulicu pred institucije,dok šutimo oni će raditi šta hoće.Zar vama nije dosta svega....

ODGOVORITE
Name

NAPAĆENA

17.03.2021 09:25

SVE DOK ĆUTIMO I NIJEMO TRPIMO OVE SITUACIJE BIĆE TAKO. NAROD PRIHVATI SVE ŠTO MU SE DOGAĐA UMJESTO DA SVI ZAĐEMO NA ULICE I OVU BANDU RASTJERAMO.MNOGO MI JE ŽAO ŠTO ŽIVIM U OVOJ DRŽAVI I SVAKIM DAMOM SVE VIŠE TONEM U PROPAST.

ODGOVORITE
Name

RS

17.03.2021 09:28

U Srbiji rezabi hljeb 30 din,to je oko 0.50km i o cemu pricamo jad ga i kod nas napravi za iste pare i prodaju za 1.20km i ko tu uzima najvise,jer pekari se obogatise na marzama i opet kao treba da poskupi kazu,cim opravdavaju to,lopovluk veliki...

ODGOVORITE
Name

Re

17.03.2021 10:14

A apoteke?!

Name

Nije to baš tako

17.03.2021 09:51

Većina ljudi imaju dobre prihode i nije im problem sva povećanja cijena. Jedan manji dio jeste u problemu tj oni na čiju djelatnost utiče korona...

ODGOVORITE
Name

Bas je tako

17.03.2021 10:18

Na kojoj li ti planeti zivis, tako glup i uhljebljen?

Name

ACO

17.03.2021 10:11

Glasaliste za Dodika sad UŽIVAJTE.

ODGOVORITE
Name

Vise od

17.03.2021 10:18

Pola miliona je nezaposleno bez ikakvih primanja gdje preko 60% od toga cine mladi, vise od polovinei tih zaposlenih nema ni tu prosjecnu platu, zatim penzioneri.... situacija je kristalno jasna.....

ODGOVORITE
Name

napoleon

17.03.2021 10:28

Politicari ne mogu rijesiti probleme i ne vide da nazalost dolazi druga i gora francuska revolucija jer ljudi su nezadovoljni .

ODGOVORITE
Name

Marko

17.03.2021 10:36

I treba da sve jos vise poskupi da nemate sta jesti jer kako glasate i ne zasluzujete da imate!

ODGOVORITE
Name

Republika Srbska

17.03.2021 10:59

Sta se zalite ?! Jesmo li se borili za ovo...

ODGOVORITE
Name

Вертиго

17.03.2021 11:07

Грађани као и пилоти. Авион и опстанак су сличне скаламерије. Но, добро имају и разлике.

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC

17.03.2021 11:33

Samo poskupljuj,narod to voli I zasluzuje.

ODGOVORITE
Name

Vise se i ne zna

17.03.2021 13:00

Ko je u ciji djep zavukao.

ODGOVORITE
Name

Mari_Ja

17.03.2021 13:46

Razumijemo sve navedene "činjenice", ali prava istina je da je trenutno ljudski život najjeftinija roba u ovoj državi. I ima tendenciju pojeftinjenja.

ODGOVORITE
Name

Korona party

17.03.2021 16:50

Svi oko mene su jači i imaju vise nego prije korone. Ne znam gdje se vidi ta krizu o kojoj se stalno piše... Narod nikad bogatiji nije bio nego sada...

ODGOVORITE
Name

R GARROS

18.03.2021 17:28

Ja to ponavljm već godinamakako narod nikad bolje nije zivio , Nema kuće da nema 2-3 auta, u marketima velike guzve , sve skupi telefoni , ZAVLADALO BOGATSTVO