Европски пут БиХ блокиран: Касне реформе

БиХ неће до краја године добити статус кандидата за ЕУ, а ако би нам Брисел и прогледао кроз прсте, не би нам учинили никакву услугу, тврди Игор Црнадак, предсједник Одбора за европске интеграције у Народној скупштини РС.

Босна и Херцеговина 21.02.2021 | 11:39
Европски пут БиХ блокиран: Касне реформе

Црнадак је, уочи састанка Парламентарног форума БиХ за европске интеграције, који ће бити одржан сутра у Бањалуци, истакао да ће на овом скупу парламентараца гост бити Јохан Сатлер, шеф Делегације ЕУ у БиХ и да је то добра прилика да се отворено разговара о озбиљном застоју на европском путу Босне и Херцеговине.

– Форум се одржава у право вријеме, јер је европски пут БиХ блокиран, а од 14 препорука ЕУ Босна и Херцеговина је испунила само двије, које нису од суштинског значаја. Једна од њих је одржавање избора у Мостару, што ипак има, ограничен, локални карактер, а друга је формално укидање смртне казне у РС – рекао је Црнадак.

Он је нагласио да БиХ није учинила скоро ништа на борби против корупције, те да је стање у правосуђу и даље катастрофално. Уз све то, додаје Црнадак, још нису у потпуности проведени ни резултати избора из 2018. године, јер у Федерацији БиХ није успостављена власт утемељена на резултатима тих избора.

Један од битних необављених послова јесте, сматра Црнадак, и изборна реформа, јер грађани БиХ заслужују да гласају слободно, без притисака и уцјена.

– Кад све ово узмемо у обзир, јасно је да не можемо очекивати кандидатски статус до краја године, јер га БиХ не заслужује. Не треба да очекујемо да нам неко прогледа кроз прсте, него морамо због себе и своје будућности провести препоруке Европске комисије – каже Црнадак.

У раду Парламентарног форума БиХ за европске интеграције, који се одржава сутра у Бањалуци, учествоваће посланици из Парламентарне скупштине БиХ, Парламента Федерације БиХ, Народне скупштине РС и Скупштине Брчко Дистрикта.

(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Митар 2

21.02.2021 11:05

Е мој друзе ми и Еуропа разлика као небо и земља ми јос увијек треба да стојимо у реду иза Албаније а по броју мафијаса и криминалаца три путасмо јаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИТАР 2

21.02.2021 13:33

ЕВРОПА ЈЕ ОВДЕ УМЈЕСТО ИНТЕГРАЦИЈА,ДЕМОКРАТИЈЕ,НОРМАЛНОГ ЗИВОТА УВЕЛА АУСТРОУГАРСКУ, С СЕЛДЗУК ПОЛИТИЦКИМ СИСТЕМОМ, У КОЈЕМ СЕ ПРИМЈЕЊУЈЕ САМО ПОЛИТИЦКИ ПРИНЦИП ВОЉЕ НАЦИОНАЛИСТИЦКИХ НАЗОВИ ЛИДЕРА. ПОТПУН ПРОМАСАЈ ДОБРО ПЛАЦЕНИХ ИДИОТА ИЗ МЕДЈУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ. НЕМА ТУ СРА ДА СЕ ПРИЦА. МЛАДИ У ИСЕЉАВАЊЕ ЈЕР СТЕТА ЈЕ ОВДЕ ЗИВОТ ПРОТРАЦИТИ С МОРЕМ БУДАЛА НА ФУНКЦКЦИЈАМА.

Name

Мери

21.02.2021 20:03

Национализам у модерном свијету је превазиђена ствар јер је он извор сваког зла. Све кад би остварили жељене снове поклали би се сами између себе. Људе треба дијелити на добре и лоше без обзира на вјеру и нацију. Живјела БиХ и сви добри људи у тој земљи.

Name

Миле

22.02.2021 09:02

Каква ЕУ. .овдје ја царујем

Name

Глупости

21.02.2021 11:40

Ови наси политицари или ниста незнају или им неко нареди ста це прицати .Македонија је све урадила и име дрзаве промијенила и није се макла ни Корак . О каом путу ви прицате кад тај пут не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко и Славко

21.02.2021 11:58

Југо БиХ у европи је. Само што БХ тога још није свјестан, а Ви у Семберији и Крајини, у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југославија

21.02.2021 12:12

ЈугоБиХ додворавати ЕУ. БХ је кренула путем Југословенства, али и слободе РС, Дејтон и конфедеративне републике Херцег Босна, РС (пре турска Босна), Сарајевска Босна (они који су прихватили турску вјеру и начин живота, муслимани, данас им је поклоњено име бошњаци) прије него што је и почела пут за ЕУ и од тог може солидно живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ и ЈугоБиХ

21.02.2021 12:14

ЕУ има своје квалитете, Југо БиХ (Југословенство) има своје квалитете, нису најкомпатибилнији, али ЈугоБиХ је и без ЕУ солидна, колко је мање циганије по медијима, а не тамо неке измишљене реформе у ЕУ или ЈугоБиХ у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

21.02.2021 12:26

кад се сви нормални иселе, остаће само криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

21.02.2021 13:01

Нису то само политичари криви,највише је крив народ јер он бира политичаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ицх

21.02.2021 14:08

Погледајте само стајлиг и укупну појаву овог ( не толико старог) политичара ! А био је до скоро министар иностраних послова ????

Name

Сеад

21.02.2021 15:43

Ријетко нормалан и објективан цовјек,који је као министар иностраних послова штитио своју државу и заступао је искрено и без резерве.

Name

Ре Сеад

21.02.2021 16:07

Тако је , мудро и искрено збориш !